Siarkowa moc

Według wierzeń ludowych siarka to magiczna matka płomienia. Od wieków budziła jednocześnie strach i podziw. Dla dawnych ludów miała niezwykłe właściwości. Dla alchemików była odpowiednikiem żywiołu ognia i symbolizowała energię rzeczy. Właśnie z siarki wielu mistrzów czarnoksięstwa i alchemików próbowało otrzymać złoto a nawet ze względu na obserwowane cudowne właściwości lecznicze siarki-eliksir młodości.

Siarka wpływa rewitalizująco na cały organizm, ponieważ wchodzi w skład wszystkich tkanek ludzkiego ciała, jest podstawą wielu związków biologicznie czynnych oraz jako składnik podstawowej dla życia struktury białkowej jest niezbędna do tworzenia połączeń organicznych. Ponadto siarka wchodzi w skład licznych związków utrzymujących kluczowe funkcje w organizmie- m.in. jest składnikiem podstawowych aminokwasów oraz takich związków jak insulina, glutation, biotyna oraz koenzym A.

Najbardziej znanymi funkcjami siarki znanymi z medycyny ludowej a później potwierdzonymi badaniami i wynikami medycznymi jest jej pozytywny wpływ na funkcjonowanie stawów i chrząstek stawowych, leczenie schorzeń skórnych, silne właściwości odtruwające oraz działanie regenerujące, opóźniające oznaki starzenia, uodparniające i rewitalizujące cały organizm.

Spektakularna skuteczność siarki w leczeniu schorzeń reumatycznych znana jest od wieków.

jezioro z wodą siarkową

Powszechnie znane są sanatoryjne kuracje wodami siarczkowymi, po których pensjonariusze odczuwają znaczną ulgę w swoich dolegliwościach, gdyż siarka stanowiąc podstawowy budulec tkanki łącznej i kolagenu, z których zbudowane są stawy wpływa na prawidłowy rozwój chrząstek stawowych, ułatwia ich regenerację i sprawne funkcjonowanie. Ponadto siarka posiada właściwości przeciwzapalne dzięki czemu łagodzi dolegliwości bólowe, usprawnia działanie stawów oraz zapobiega ponownemu nawrotowi dysfunkcji. Po zażyciu siarki obniża się poziom kwasu moczowego w surowicy, gdyż jest on wydalany z moczem. Ma to kluczowe znaczenie przy poprawie stanu w przypadku dny moczanowej.

Lecznicze właściwości siarki uznane są również przy leczeniu schorzeń skórnych. Dlatego też tym pierwiastkiem zainteresowali się  już średniowieczni medycy, którzy dymem ze spalonej siarki okadzali osoby z problemami skórnymi. Dzisiaj wiadomo dlaczego-to jedyny minerał, który potrafi walczyć z bakteriami zakaźnymi na ciele. Siarka pozwala również zachować piękną cerę, lśniące włosy i mocne paznokcie. Jest najlepszym panaceum na trądzik i przetłuszczanie się włosów, ponieważ reguluje pracę gruczołów łojowych, oczyszcza skórę i poprawia jej ukrwienie. Siarka jest również podstawowym składnikiem keratyny-białka skóry włosów i paznokci praz kolagenu warunkującego prawidłowy ich stan, wygląd i elastyczność.

Siarka powszechnie znana jest również ze swoich właściwości odtruwających. Organem detoksykującym organizm z zanieczyszczeń, toksyn i produktów ubocznych przemiany materii jest wątroba. Siarka natomiast, pomaga wątrobie w wykonywaniu czynności odtruwających, gdyż związki zawierające siarkę mają znaczenie w mechanizmie detoksykacji, a oparta na siarce grupa SH w oddychaniu tkankowym. Związki siarki wchłaniając się mogą też redukować organiczne połączenia i na tej drodze wywierać działanie odtruwające. Ponadto reszta kwasu siarkowego zobojętnia wiele trujących związków, metabolitów, produktów rozkładu białek. Dzieje się tak również dlatego, ze prawie 75% siarki zatrzymywanej w organizmie jest utleniana do siarczanów i wydalana przede wszystkim z moczem. Ponadto część siarczanów wchodzi w połączenia ze związkami organicznym i w ten sposób przyczynia się do detoksykacji ze związków obcych np. siarczan nikotyny. Siarka bierze również udział w eliminacji cholesterolu, związków fenolu, sterydów, kwasów żółciowych a poprzez swój udział we wspomaganiu produkcji kwasów żółciowych przyczynia się do prawidłowego trawienia tak aby w jego procesie powstawało jak najmniej produktów ubocznych. Siarkę stosuje się również przy zatruciach metalami ciężkimi, takimi jak Hg, Pb, As, Fe. Połączenia siarczkowe w zetknięciu z nimi dają trudno rozpuszczalne związki, które są następnie wydalane.

Związki zawierające siarkę należy włączyć również do grupy antyoksydantów obok witaminy E i selenu, gdyż wzrost pod ich wpływem grup SH i glutationu w osoczu wpływa na zamiatanie wolnych rodników, tworząc aktywne centrum oxydoredukcyjne. Siarka ma również dobroczynny wpływ na przemianę białkową. Powoduje zwiększoną produkcję immunoglobulin-przeciwciał biorących udział we wszystkich procesach odpornościowych oraz mobilizuje organizm do walki z chorobami. Poza tym bezprecedensowe wydaje się być i mało akceptowane działanie ochronne siarki przed skutkami promieniowania jonizującego. Wspomniane wyżej grupy SH wchodzą w reakcję z wolnymi rodnikami powstającymi w ustroju po napromieniowaniu. Przeciwdziałają też zubożeniu enzymów w zawartość grup SH oraz stwarzają komórkom ustrojowym szansę przeżycia.

Kolejnym aspektem są właściwości grzybo- i bakteriobójcze siarki. Między innymi siarka stosowana na kultury bakteryjne stafilokoków oraz podawana doustnie powoduje wzrost efektu leczniczego antybiotyków. W badaniach po kuracji siarka stwierdzono u pacjentów, wyjałowienie z grzybów pleśniowych i chorobotwórczych bakterii, spadek poziomu przeciwciał przeciw tym grzybom i bakteriom oraz korzystny wpływ na odporność komórkową. Właściwości te mają zastosowanie przy zwalczaniu grzybic ogólnoustrojowych i jelitowych spowodowanych przerostem grzybów Candida, jak również przy zwalczaniu zakażeń bakteryjnych często towarzyszących grzybicom.

Siarka jako składnik każdej komórki wpływa ponadto na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Uczestnicząc w uwalnianiu energii z białek, węglowodanów i tłuszczy, wspomaga ona procesy energetyczne organizmu. Po kuracji związkami siarki obserwuje się też korzystne efekty przemiany lipidowej, polegające na obniżeniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów a u chorych z miażdżycą zrostową kończyn dolnych obniżenie poziomu cholesterolu i fibrynogenu.

Ze względu na swoje wszechstronne właściwości siarka pełni bardzo znaczącą rolę w organizmie. Poza najbardziej znanymi właściwościami siarki, można wymienić szereg innych jej funkcji, które pozytywnie wpływają na sprawne funkcjonowanie organizmu. Siarka wspólnie z fosforem i manganem pobudza pracę mózgu i układu nerwowego, chroni oczy przed zaćmą, wchodzi w skład zębów i kości, pozytywnie wpływa na układ hormonalny i pokarmowy, wpływa na aktywność wielu enzymów oraz wykazuje właściwości przeciwcukrzycowe gdyż siarka wchodzi w skład insuliny-hormonu regulującego poziom cukru we krwi. Ponadto związki zawierające siarkę są składnikiem ścian tętnic, przez co przyczyniają się do ich elastyczności. Siarkę zawiera również heparyna-substancja obniżająca ciśnienie krwi.

Podsumowując wymienione wyżej właściwości, siarkę stosuje się wspomagająco w leczeniu wielu chorób: chorób zwyrodnieniowych, przewlekłych dolegliwości reumatycznych (artretyzm, reumatyzm), dny moczanowej, dolegliwości płucnych, zapalenia zatok przynosowych, schorzeń skórnych: egzemy. łuszczycy, czyraków, świerzbu, pasożytniczych i ropnych schorzeń skórnych, trądziku kostkowego i różowatego, alergii skórnej, zaburzeń wątrobowo – żółciowych, różnych zaburzeń jelitowych, cukrzycy, zapalenia tętnic oraz nadciśnieniu i miażdżycy naczyń. Uzupełnienie diety w siarkę zaleca się również wszystkim, którzy pragną zachować odpowiedni poziom energii, opóźnić objawy starzenia oraz utrzymać dobrą formę.

Może Cię również zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *