Siarkowa moc

Według wierzeń ludowych siarka to magiczna matka płomienia. Od wieków budziła jednocześnie strach i podziw. Dla dawnych ludów miała niezwykłe właściwości. Dla alchemików była odpowiednikiem żywiołu ognia i symbolizowała energię rzeczy. Właśnie z siarki wielu mistrzów czarnoksięstwa i alchemików próbowało otrzymać złoto a nawet ze względu na obserwowane cudowne właściwości lecznicze siarki-eliksir młodości.

Siarka wpływa rewitalizująco na cały organizm, ponieważ wchodzi w skład wszystkich tkanek ludzkiego ciała, jest podstawą wielu związków biologicznie czynnych oraz jako składnik podstawowej dla życia struktury białkowej jest niezbędna do tworzenia połączeń organicznych. Ponadto siarka wchodzi w skład licznych związków utrzymujących kluczowe funkcje w organizmie- m.in. jest składnikiem podstawowych aminokwasów oraz takich związków jak insulina, glutation, biotyna oraz koenzym A.

Najbardziej znanymi funkcjami siarki znanymi z medycyny ludowej a później potwierdzonymi badaniami i wynikami medycznymi jest jej pozytywny wpływ na funkcjonowanie stawów i chrząstek stawowych, leczenie schorzeń skórnych, silne właściwości odtruwające oraz działanie regenerujące, opóźniające oznaki starzenia, uodparniające i rewitalizujące cały organizm.

Spektakularna skuteczność siarki w leczeniu schorzeń reumatycznych znana jest od wieków.

jezioro z wodą siarkową

Powszechnie znane są sanatoryjne kuracje wodami siarczkowymi, po których pensjonariusze odczuwają znaczną ulgę w swoich dolegliwościach, gdyż siarka stanowiąc podstawowy budulec tkanki łącznej i kolagenu, z których zbudowane są stawy wpływa na prawidłowy rozwój chrząstek stawowych, ułatwia ich regenerację i sprawne funkcjonowanie. Ponadto siarka posiada właściwości przeciwzapalne dzięki czemu łagodzi dolegliwości bólowe, usprawnia działanie stawów oraz zapobiega ponownemu nawrotowi dysfunkcji. Po zażyciu siarki obniża się poziom kwasu moczowego w surowicy, gdyż jest on wydalany z moczem. Ma to kluczowe znaczenie przy poprawie stanu w przypadku dny moczanowej.

Lecznicze właściwości siarki uznane są również przy leczeniu schorzeń skórnych. Dlatego też tym pierwiastkiem zainteresowali się  już średniowieczni medycy, którzy dymem ze spalonej siarki okadzali osoby z problemami skórnymi. Dzisiaj wiadomo dlaczego-to jedyny minerał, który potrafi walczyć z bakteriami zakaźnymi na ciele. Siarka pozwala również zachować piękną cerę, lśniące włosy i mocne paznokcie. Jest najlepszym panaceum na trądzik i przetłuszczanie się włosów, ponieważ reguluje pracę gruczołów łojowych, oczyszcza skórę i poprawia jej ukrwienie. Siarka jest również podstawowym składnikiem keratyny-białka skóry włosów i paznokci praz kolagenu warunkującego prawidłowy ich stan, wygląd i elastyczność.

Siarka powszechnie znana jest również ze swoich właściwości odtruwających. Organem detoksykującym organizm z zanieczyszczeń, toksyn i produktów ubocznych przemiany materii jest wątroba. Siarka natomiast, pomaga wątrobie w wykonywaniu czynności odtruwających, gdyż związki zawierające siarkę mają znaczenie w mechanizmie detoksykacji, a oparta na siarce grupa SH w oddychaniu tkankowym. Związki siarki wchłaniając się mogą też redukować organiczne połączenia i na tej drodze wywierać działanie odtruwające. Ponadto reszta kwasu siarkowego zobojętnia wiele trujących związków, metabolitów, produktów rozkładu białek. Dzieje się tak również dlatego, ze prawie 75% siarki zatrzymywanej w organizmie jest utleniana do siarczanów i wydalana przede wszystkim z moczem. Ponadto część siarczanów wchodzi w połączenia ze związkami organicznym i w ten sposób przyczynia się do detoksykacji ze związków obcych np. siarczan nikotyny. Siarka bierze również udział w eliminacji cholesterolu, związków fenolu, sterydów, kwasów żółciowych a poprzez swój udział we wspomaganiu produkcji kwasów żółciowych przyczynia się do prawidłowego trawienia tak aby w jego procesie powstawało jak najmniej produktów ubocznych. Siarkę stosuje się również przy zatruciach metalami ciężkimi, takimi jak Hg, Pb, As, Fe. Połączenia siarczkowe w zetknięciu z nimi dają trudno rozpuszczalne związki, które są następnie wydalane.

Związki zawierające siarkę należy włączyć również do grupy antyoksydantów obok witaminy E i selenu, gdyż wzrost pod ich wpływem grup SH i glutationu w osoczu wpływa na zamiatanie wolnych rodników, tworząc aktywne centrum oxydoredukcyjne. Siarka ma również dobroczynny wpływ na przemianę białkową. Powoduje zwiększoną produkcję immunoglobulin-przeciwciał biorących udział we wszystkich procesach odpornościowych oraz mobilizuje organizm do walki z chorobami. Poza tym bezprecedensowe wydaje się być i mało akceptowane działanie ochronne siarki przed skutkami promieniowania jonizującego. Wspomniane wyżej grupy SH wchodzą w reakcję z wolnymi rodnikami powstającymi w ustroju po napromieniowaniu. Przeciwdziałają też zubożeniu enzymów w zawartość grup SH oraz stwarzają komórkom ustrojowym szansę przeżycia.

Kolejnym aspektem są właściwości grzybo- i bakteriobójcze siarki. Między innymi siarka stosowana na kultury bakteryjne stafilokoków oraz podawana doustnie powoduje wzrost efektu leczniczego antybiotyków. W badaniach po kuracji siarka stwierdzono u pacjentów, wyjałowienie z grzybów pleśniowych i chorobotwórczych bakterii, spadek poziomu przeciwciał przeciw tym grzybom i bakteriom oraz korzystny wpływ na odporność komórkową. Właściwości te mają zastosowanie przy zwalczaniu grzybic ogólnoustrojowych i jelitowych spowodowanych przerostem grzybów Candida, jak również przy zwalczaniu zakażeń bakteryjnych często towarzyszących grzybicom.

Siarka jako składnik każdej komórki wpływa ponadto na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Uczestnicząc w uwalnianiu energii z białek, węglowodanów i tłuszczy, wspomaga ona procesy energetyczne organizmu. Po kuracji związkami siarki obserwuje się też korzystne efekty przemiany lipidowej, polegające na obniżeniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów a u chorych z miażdżycą zrostową kończyn dolnych obniżenie poziomu cholesterolu i fibrynogenu.

Ze względu na swoje wszechstronne właściwości siarka pełni bardzo znaczącą rolę w organizmie. Poza najbardziej znanymi właściwościami siarki, można wymienić szereg innych jej funkcji, które pozytywnie wpływają na sprawne funkcjonowanie organizmu. Siarka wspólnie z fosforem i manganem pobudza pracę mózgu i układu nerwowego, chroni oczy przed zaćmą, wchodzi w skład zębów i kości, pozytywnie wpływa na układ hormonalny i pokarmowy, wpływa na aktywność wielu enzymów oraz wykazuje właściwości przeciwcukrzycowe gdyż siarka wchodzi w skład insuliny-hormonu regulującego poziom cukru we krwi. Ponadto związki zawierające siarkę są składnikiem ścian tętnic, przez co przyczyniają się do ich elastyczności. Siarkę zawiera również heparyna-substancja obniżająca ciśnienie krwi.

Podsumowując wymienione wyżej właściwości, siarkę stosuje się wspomagająco w leczeniu wielu chorób: chorób zwyrodnieniowych, przewlekłych dolegliwości reumatycznych (artretyzm, reumatyzm), dny moczanowej, dolegliwości płucnych, zapalenia zatok przynosowych, schorzeń skórnych: egzemy. łuszczycy, czyraków, świerzbu, pasożytniczych i ropnych schorzeń skórnych, trądziku kostkowego i różowatego, alergii skórnej, zaburzeń wątrobowo – żółciowych, różnych zaburzeń jelitowych, cukrzycy, zapalenia tętnic oraz nadciśnieniu i miażdżycy naczyń. Uzupełnienie diety w siarkę zaleca się również wszystkim, którzy pragną zachować odpowiedni poziom energii, opóźnić objawy starzenia oraz utrzymać dobrą formę.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *