Batoniki zbożowe do szkoły i pracy

Batoniki zbożowe to pożywna i zdrowa przekąska. Sprawdzą się jako drugie śniadanie w szkole i pracy, bo dodają energii, dostarczając jednocześnie wartościowych składników odżywczych. To idealna przekąska dla dzieci, bo można w nich przemycić wiele cennych dla organizmu składników.

Batoniki zbożowe można przygotować na wiele sposobów, dowolnie je modyfikując i wzbogacając wedle upodobań. My wybraliśmy przepis, który nie wymaga użycia cukru i bazuje wyłącznie na naturalnych składnikach. Możemy z czystym sumieniem spakować je dziecku do szkoły jako dodatek do śniadania, jak i samemu wziąć do pracy. Są doskonałym paliwem dla mózgu ucznia, jako źródło węglowodanów (suszone owoce, płatki), kwasów tłuszczowych omega-3 (orzechy, migdały, siemię lniane), witamin z grupy B (migdały, słonecznik), cynku (pestki słonecznika, dyni, suszone owoce).

Szybkie batony zbożowe

Składniki:

Składniki na batoniki

Składniki na batoniki

Wykonanie:

  1. Daktyle płuczemy, zalewamy w miseczce ciepłą wodą tak, aby je przykryć i odstawiamy przynajmniej na pół godziny.
  2. Po tym czasie wkładamy je (wraz z wodą) do miksera razem z pokrojonym bananem, olejem kokosowym i kakao i miksujemy na gładką masę.
  3. Prażymy na patelni płatki, dynię, słonecznik, sezam i orzechy (orzechy i migdały kroimy na mniejsze kawałki).
  4. Wszystkie suche składniki łączymy z masą daktylowo-bananową.
  5. Możemy dodatkowo dodać namoczone wcześniej inne suszone owoce (np. rodzynki, morele) i dosłodzić łyżką miodu (choć batoniki i tak wychodzą słodkie).
  6. Masę przekładamy do foremki o wymiarach 26 na 18cm, wyłożonej papierem do pieczenia, i wkładamy do lodówki do zastygnięcia (najlepiej na noc).
  7. Po schłodzeniu kroimy w kwadraty lub prostokąty
Gotowa masa do pokrojenia

Gotowa masa do pokrojenia

Uwagi

  1. W wersji dla alergików orzechy i sezam możemy zastąpić płatkami kukurydzianymi oraz ekspandowanym amarantusem i prosem, a kakao karobem.
  2. W wersji bezglutenowej  zamiast płatków owsianych dajemy płatki jaglane, gryczane, kukurydziane, ekspandowany amarantus i proso.
  3. W wersji dla młodszych dzieci wszystkie suche składniki możemy zmielić w melakserze. Uzyskamy w ten sposób batoniki o gładkiej konsystencji.
  4. Składniki można modyfikować  ważna jest odpowiednia proporcja składników mokrych i suchych.  Zamiast banana możemy dodać garść namoczonych wcześniej suszonych moreli i rodzynek. Płatki owsiane można zastąpić jęczmiennymi, orkiszowymi, gryczanymi itp. Batoniki można wzbogacić esencją waniliową, wiórkami kokosowymi, cynamonem, za każdym razem uzyskując inny smak.

 

Smacznego! 

 

 

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Możesz również polubić…

4 komentarze

  1. desnoran pisze:

    uwielbiam takie batoniki 🙂 super sprawa naprawdę i zawsze można dorzucić do nich coś innego więc nie są nudne 🙂

  2. karolina pisze:

    Robię bardzo podobne, czasami dodaję miodu i żurawinę, bo ją uwielbiam 🙂 Są smaczne i pożywne, idealne jako przekąska.

  3. Mama pod prąd pisze:

    Nigdy nie słyszałam o mielonej trawie jęczmienia. 😮

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *