Syrop dyniowy z mlekiem kokosowym
Sezon dyniowy zaczynamy na słodko. Przedstawiamy Wam przepis na wegański syrop dyniowy, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do kaw, koktajli, a nawet jako polewa do lodów. Jak zawsze staramy się, aby nasze przepisy były zdrowe i wartościowe, dlatego cukier zastępujemy syropem z agawy, a mleko krowie kokosowym. Tyle przyjemności i słodyczy bez wyrzutów sumienia?
Syrop dyniowy z mlekiem kokosowym
Co potrzebujemy?
- Syrop z agawy – 100ml
- woda -100 ml
- mleko kokosowe – 100ml
- puree z dyni (upieczona, zblendowana dynia) 150g
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Ziarenka z 1 laski wanilii
Sposób przygotowania:
W małym rondelku podgrzej wodę z syropem z agawy i przyprawami. Dodaj puree z dyni i mleko kokosowe. Wszystko razem dokładnie zblenduj. Jeśli syrop będzie zbyt gęsty, możesz dodać więcej mleka kokosowego. Powstały syrop przelej do słoiczka lub butelki i przechowuj w lodówce 2-3 dni.
Nasz ulubiony sposób podania:
Do kawy zbożowej przygotowanej na mleku roślinnym dodajemy 3 łyżki syropu dyniowego. Zagryzamy kokosowymi ciastkami owsianymi, oczywiście bez cukru?
Najnowsze komentarze