Quinoa - komosa ryżowa (biała) 250g
Opis
Quinoa - komosa ryżowa (biała) 250g
Quinoa pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3?5 tysięcy lat. Była podstawowym pokarmem w państwie Inków na obszarach górskich, gdzie zastępowała kukurydzę. Tradycyjnie władca inkaski corocznie wysiewał pierwsze nasiona. Po podboju państwa Inków przez Hiszpanów wprowadzano uprawę pszenicy i jęczmienia, przez co znaczenie komosy w regionie zmalało. Współcześnie ponownie na wyżej położonych obszarach w Ameryce Południowej jest główną rośliną uprawną, a wprowadzana jest do upraw także w Ameryce Północnej i w Europie.
Quinoa stanowi doskonały dodatek do dań warzywnych i mięsnych. Ze względu na wysoką zawartość białka, może również stanowić zamiennik ryżu i kasz.
Quinoa jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, miedzi, fosforu i wapnia, witaminy z grupy B, a także sporej zawartości błonnika. Dodatkowo, quinoa zawiera więcej wapnia niż mleko, które jest łatwiej przyswajalny przez nasz organizm.
Składniki:
100% komosa ryżowa.
Sposób użycia:
1 szklankę ziaren wsypać do gotującej się wody (500 ml) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po zdjęciu z ognia odstawić na 15 minut.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu. Chronić od światła.
Produkt jest odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna | 382 kcal / 1613 kJ |
Tłuszcz, w tym: | 6,1 g |
kwasy tłuszczowe nasycone | 1,6 g |
Węglowodany, w tym: | 64 g |
cukry | 0 g |
Białko | 14g |
Sól | 0,01g |
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać orzechy.
Kraj pochodzenia:
Boliwia, Peru
Opinie o produkcie (2)
Zaloguj się i napisz swoją opinię o tym produkcie. Każdą opublikowaną opinię nagradzamy 35 punktami w naszym programie lojalnościowym!






Anna
,Pyszny dodatek do obiadu, polecam ;)
Kasia
,Ma zastosowanie w wielu potrawach, pyszny smak