Oleje kosmetyczne i ich działanie

  • Olej ze słodkich migdałów, od dawna bardzo ceniony i używany jako składnik: szamponów, balsamów, maseczek, szminek. Ze  względu na swoje właściwości odżywcze i pielęgnacyjne jest wykorzystywany w pielęgnacji: skóry, włosów i paznokci. Jest tak delikatny, że z powodzeniem wykorzystywany jest w pielęgnacji skóry niemowląt. Jeśli chodzi o pielęgnację skóry, to poleca się go do cery wrażliwej, suchej i bardzo suchej. Olej ten jest idealny na każdą porę roku, latem chroni skórę przed nadmiernym wysuszeniem, zimą ukoi spierzchnięcia spowodowane wiatrem i niską temperaturą.

Kolejną bardzo istotną informacją jest fakt, iż olej ten odgrywa znaczącą rolę w zapobieganiu tworzeniu się rozstępów, np. podczas ciąży i zbyt szybkiego tycia. Olej ten z powodzeniem wykorzystuje się również do pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych, poprzez wcieranie go w końcówki włosów lub stosownie jako maski na włosy.

  • Olej z nasion maliny, przeznaczony jest dla osób chcących w sposób naturalny, bez chemii, dbać o swoją urodę. Nadaje się do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej i dojrzałej. Doskonały dla delikatnej skóry pod oczami. Używany w czystej postaci bezpośrednio na skórę twarzy, szyi i dekoltu. Efekt to aksamitna lecz nie tłusta w dotyku skóra. Wykazuje działanie nawilżające, ujędrniające i reguluje wydzielanie łoju. Zapobiega powstawaniu zaskórników. Zawiera kwas elagowy, wykazujący działanie antynowotworowe, przeciw wirusowe i przeciw bakteryjne. Ponadto stosowanie tego oleju wspomaga wytwarzanie kolagenu i elastyny, dzięki czemu redukowane są zmarszczki, opóźnia się także proces starzenia się skóry. Bardzo istotną informacją jest fakt, iż olej ten zawiera naturalny filtr słoneczny.oleje
  • Olej z pestek róży rdzawej. Najczęściej używany w czystej postaci w szczególności na twarz, szyję i dekolt. Ze względu na działanie zmniejszające i zapobiegające powstawaniu rozstępów i blizn polecany jest również na partie ciała, jak piersi, pośladki, brzuch i uda. Jest to wyjątkowy, ceniony pod względem składu olej. Posiada idealną równowagę kwasów tłuszczowych, tj kwasu linolowego i alfalinolowego, co przekłada się na jego wybitne właściwości pilęgnacyjne skóry. Innym cennym składnikiem tego oleju jest kwas retinowy, który wykazuje działanie regenerujące skóry, jak blizny, rozstępy przebarwienia. Wykazuje działanie złuszczające, przez co poprawia wygląd skóry i zmniejsza głębokość a tym samym widoczność zmarszczek. Olej z róży doskonale nawilża i uelastycznia a tym samym widoczność zmarszczek. Olej z róży doskonale nawilża i uelastycznia skórę, a zawarte w nim witamina C i E będące silnymi antyutelniaczami spowalniają proces starzenia się skóry. Olej przebadany darmatologicznie i alergicznie.
  • Olej z nasion truskawki, polecany do cery suchej i dojrzałej. Dzięki zawartości Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych skóra jest odżywiona, poprawia się jej elastyczność i sprężystość. Wzrastają naturalne funkcje obronne skóry, reguluje się wydzielanie łoju. Zawarte w oleju naturalne antyoksydanty chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem się. Bardzo istotnym składnikiem oleju z nasion truskawki jest kwas elagowy. Związek ten wykazuje działanie antynowotworowe, a także przeciw bakteryjne i przeciw wirusowe.
  • Olej rycynowy, nawilża i uelastycznia, odżywania, reguluje wydzielanie serum, oczyszcza zaskórniki. Wykazuje działanie zmiękczające, złuszczające, przeciw zapalne i ochronne. Pobudza wzrost włosów, rzęs i brwi. Olej ten posiada ogromny potencjał kosmetyczny, doskonale sprawdza się w pielęgnacji: skóry twarzy, włosów, rzęs i brwi, stóp i dłoni. Idealnie łączy się z innymi olejami, co wykorzystuje się w tzw. olejowym oczyszczaniu skóry.
  • Olej z pestek winogron, ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne i przeciw starzeniowe olej ten powinien znaleźć się w każdym domowym spa. Olej ten w sowim składzie zawiera  Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, witaminy, minerały i dużą ilość oligomerycznych proantycojanów. Związki te należą do bioflawonoidów, odgrywających w naszym organizmie ogromną rolę zdrowotną. W kosmetyce wykorzystuje się je przede wszystkim jako bardzo silne przeciwutleniacze , które spowalniają procesy starzenia się skóry i wspomagają produkcję kolagenu i elastyny. Olej z pestek winogron nadaje się do pielęgnacji każdego rodzaju cery, włączając cerę naczyniową. Doskonale nawilża, uelastycznia i odżywia . Zapobiega powstawaniu zmarszczek i zwiotczeniu skóry.spa-set-511629-m
  • Olej z orzechów macadamia spośród innych olejów kosmetycznych wyróżnia go m.in. brak wyczuwalnego zapachu, jest zupełnie neutralny. Cechuje go lekka konsystencja i stosunkowo szybkie wchłanianie się w skórę. Jest jednym z bardziej ekskluzywnych olejów kosmetycznych, tzw. białych kruków. Pozostawia niesamowicie jedwabistą skórę, bez tłustej poświaty. Zawiera w sobie kwas oleopalmitynowy, dokładnie ten sam który występuje w skórze. Niestety w miarę starzenia się organizmu jego poziom maleje. Kwas ten jest skutecznym przeciwutleniaczem wymiatającym wolne rodniki, odpowiada za elastyczność i napięcie skóry. Wspomaga regenerację komórek, działa przeciw bakteryjnie, chroni przed promieniami UV. Innym wartym uwagi składnikiem oleju z orzechów macadamia są tokotrienole, będące jedną z bardziej skutecznych form witaminy E. Znacznie lepiej chronią przed  zgubnymi skutkami wolnych rodników. Literatura donosi również, ze olej ten wspomaga regenerację blizn, podrażnień i poparzeń słonecznych. Olej przebadany dermatologicznie i alergicznie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *