Smalec gęsi czyli sposoby naszych babć

Smalec gęsi – smalec z tłuszczu sadełkowego ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych ponad 2/3 zalicza się do zdrowszych tłuszczów zwierzęcych. Przeważa tutaj jednonienasycony kwas oleinowy podobnie jak w oliwie z oliwek, którego spożywanie zaleca się w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Jego właściwości są powszechnie znane; m.in obniża poziom złego cholesterolu (LDL), nie zmniejszając poziomu dobrego cholesterolu (HDL). To głownie on powoduje, że smalec gęsi jest delikatnym tłuszczem i po przekroczeniu temperatury pokojowej staje się półpłynny.

Zastosowanie w kuchni.

Czołowi i znani kucharze polecają go do smażenia, pieczenia i gotowania. W zdrowej polskiej kuchni obecny od wieków m.in ze względu ma nieprzeciętne walory smakowe oraz właściwości zdrowotne. W przeciwieństwie do innych tłuszczów smalec gęsi może być używany w wysokich temperaturach – nawet powyżej  200st.-bez niszczenia jego struktury molekularnej. Stosować go można do wszystkich rodzajów potraw-zarówno mięsnych jak i bezmięsnych w zależności od upodobań.

Medycyna ludowa choroby stawów, kręgosłupa i dróg oddechowych.

Smalec gęgi od stuleci znajduje zastosowanie w medycynie ludowej. Nasze babcie do dziś leczą dolegliwości dróg oddechowych za jego pomocą(ciepły do picia w połączeniu z miodem i mlekiem). Małym dzieciom wcieramy dobrze w pierś i plecy. Stosowany zewnętrznie po dodaniu olejku rycynowego jest bardzo pomocny w przypadku zmian zwyrodnieniowych stawów kolanowego, biodrowego i kręgosłupa.

Metoda ta jest polecana w szczególności ludziom starszym, których stawy odmawiają posłuszeństwa. Do słoiczka smalcu gęsiego wlewamy opakowanie aptecznego olejku rycynowego (ok. 30ml). Dobrze mieszamy, otrzymaną miksturę należy przechowywać w temperaturze pokojowej i co wieczór nacierać bolące stawy(przynajmniej 5 minut), tak aby wchłaniała się w ciało. Ulga zwykle następuje po miesiącu kuracji, ale dobrze jest smarować jeszcze przez miesiąc.

Przy regeneracji kręgosłupa zmieszać smalec gęsi z olejkiem rycynowym (jak w przepisie wyżej). Nacierać kręgosłup 1-3 razy tygodniowo (w zależności od potrzeb)w sposób następujący: Skrapiamy pacjentowi kręgosłup przygotowaną miksturą i opuszkami palców wcieramy ruchem jednostajnym od dołu ku górze na całej długości tak, aby przedostawała się przez skórę, tkankę mięśnio – tłuszczową i błonę kręgosłupa od jego wnętrza. Nacieranie powinno być w miarę upływu czasu szybsze i mocniejsze i trwać 10-15 minut. Jest to stosunkowo tania, łatwa i skuteczna kuracja kręgosłupa.

Przepis na kurację smalcem gęsim pochodzi ze Śląska. Tamtejsze babcie, kiedy smalec był powszechnie dostępny, stosowały go następująco: Łyżeczkę smalcu gęsiego i łyżeczkę miodu rozpuścić w 1/2 szklanki gorącego mleka. Pić 1-3 razy dziennie w szczególności przed snem. Małym dzieciom wcieramy czysty smalec bez dodatków w piersi i plecy przed snem. Wywoła to efekt rozgrzewający.

Możesz również polubić…

9 komentarzy

  1. lidia pisze:

    Wszystkie informacje podają , że na słoiczek smalcu 30ml oleju rycynowego, ale nikt nie pisze ile tego smalcu gęsiego mam być????Słoiczek słoiczkowi nie równy, więc jakie są proporcje???

  2. Sophie pisze:

    1:8 na osiem części smalcu jedna cześć oleju rycynowego

  3. Ania pisze:

    Na zaziebienie smaruje sie tez stópki dziecka.Oczywiscie dorosli tez tak sie leczą.i tymianek do tego.efekt odpornosciowy gwarantowany.

  4. Radek pisze:

    Mnie lekarz to zapisał na zwyrodnienie stawu łokciowego (tzw „łokieć tenisisty”)- podaję skład i proporcje – 120 ml gęsiego smalcu, 30ml olejku rycynowego i 15ml spirytusu 70%. Ja trochę ten przepis zmodyfikowałem. Kupiłem spirytus 95% (w monopolowym, bo w aptece mieli tylko salicylowy) i dodałem go nie 15 ml ale 30ml. Przy wcieraniu dobrze rozgrzewa. Myślę, że to stary, dobry sposób.

  5. Marta pisze:

    OK, tylko skąd wziąc prawdziwy gęsi smaleć?

  6. Ankaa pisze:

    musze to pokazac mojej babci ! 😀

  7. Wika pisze:

    Smalec gęsi jest najlepszy na kaszel, przeziębienia. Lekarze nie polecają, bo nie zarabiają. Kupić gęś , wyciąć łój, wytopić. Wlać do słoika i przechowywać w lodówce. Mieso zużyć di zup i 2 dania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *