7 powodów dla których warto używać pestki awokado

pestki awpkado

Pestki awokado najczęściej lądują w naszych koszach, choć w dużej mierze mogą przysłużyć się pięknej cerze i wartościowym posiłkom. Dlaczego pestki awokado powinny wzbogacić twój jadłospis?

Cudowne właściwości pestek awokado

  1. Pestki awokado posiadają aż 70% więcej antyoksydantów niż sam miąższ owocu. Antyoksydanty przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, a także uczestniczą w ich unieszkodliwianiu. Wolne rodniki biorą udział w niszczeniu groźnych bakterii, jednak atakują one również inne cząsteczki jak np. białka i DNA komórek. Przez to nadmiar rodników może przyczynić się do rozwoju wielu chorób, a także przyspieszyć proces starzenia organizmu. Właśnie dlatego przeciwutleniacze powinny znaleźć się w naszej diecie, jeśli chcemy wspierać nasz system immunologiczny.
  2. Na działanie wolnych rodników nie są odporne również nasze oczy. Szczególnie narażona jest siatkówka oka, na którą pozytywny wpływ ma zawarta w awokado luteina. Według badań luteina może przyczynić się do ochrony wzroku przed szkodliwymi działaniami wolnych rodników.
  3. Dodatkowo pestki posiadają wiele błonnika, który hamuje apetyt i pozwala cieszyć się dłużej uczuciem sytości. Jest więc idealny dla tych, którzy chcą dbać o swoją linię.
  4. Pestki zawierają witaminy grupy A i E, które są odpowiedzialne za zdrowe włosy i mocne paznokcie. Witaminy te również korzystnie wpływają na naszą cerę.
  5. Kolejnym dobroczynnym składnikiem jest kwas foliowy, który ma szczególne znaczenie dla funkcjonowania organizmu i komórek ustroju człowieka. Niedobór tego związku wpływa na wiele reakcji metabolicznych, może również zaburzyć proces rozwoju i wzrostu, przez co zaleca się jego suplementację kobietom w ciąży.
  6. Pestkę można wykorzystać również do wykonania domowego peelingu, który odżywi skórę i pomoże opóźnić jej starzenie.
  7. Pestka z awokado jest naprawdę duża. Pewnie nie raz macie wrażenie, że waży tam głównie pestka. Teraz możecie śmiało zastosować zasadę #ZERO WASTE i wykorzystać tą dużą część awokado!

Jak ugryźć pestkę?

Po rozcięciu awokado wyciągnij pestkę i oczyszczoną zostaw w słonecznym miejscu na 2-3 dni. Dzięki temu blender lub młynek do kawy lepiej poradzą sobie ze sproszkowaniem pestki. Proszek możemy wykorzystywać m.in. w koktajlach, musach i owsiankach.

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Możesz również polubić…

23 komentarze

  1. Maja pisze:

    A czy te pestki są gorzkie? Bo ja ogólnie nie przepadam za samym awokado, jednak prozdrowotnie czasem zjem 😉

    • Suszona, zblendowana pestka nie jest gorzka. Dodana do koktajlu czy owsianki nie powinna wpłynąć na ich smak. Polecamy spróbować:)

    • An. pisze:

      Pestki awokado w zasadzie są bez smaku. Same w sobie nie są smaczne, ale w sałatce, jajecznicy, na kanapkę pod wędlinę, jajko, ser i inne smakują normalnie Nie wyczuwa się jakiegoś zdecydowanego smaku. Polecam

    • HANKA pisze:

      ja po wysuszeniu trę na drobnej tarce (ok. 1 pełna łyżeczka) dodaję trochę konfitury bo jest gorzka i zjadam.

      • Ola pisze:

        Lepiej lekko wilgotną utrzeć w młynku bo bakalii i dopiero w takiej formie wysuszyć, po czym zmielić w młynku do kawy.

      • Remi pisze:

        A nie da się tego potłuc motkiem? Młynek do kawy nie da rady, blender ręczny tez nie, kielichowy się potłucze. Tarka (do gałki muszkatułowej) to robota na co najmniej 1,5 godziny. Lepiej kupić 2 awokado, a pestki – tradycyjnie – ciepnąć do kosza.

  2. Roma pisze:

    Czy pestki mozna suszyc szybciej np. w piekarniku albo na grzejniku?

  3. Marta pisze:

    O proszę! Nie podejrzewalam, że pestkę można wykorzystać. Koniec z wyrzucaniem!

  4. Uwielbiam awokado, często jem, ale przyznam się, że pestki jeszcze nie próbowałam, a widzę, że wrto! 🙂

  5. Spirulina pisze:

    No cóż. Jestem jednym z tych co wyrzuca do kosza. Ale spróbuję. Dzięki za radę 🙂

  6. Kasia pisze:

    Chciałam się dowiedzieć, czy te wiadomości na temat właściwości pestki i jej spożywania są naukowo dowiedzione? Ostatnio często spotykam się z artykułami na temat zjadania pestki z awokado, ale nikt nie potwierdza tej wiedzy żadną literaturą czy badaniami. Pytam z dwóch powodów. Pestki zawierają w sobie wiele witamin i dobroczynnych właściwości, w końcu muszą wydać na świat małą roślinkę ;), ale oprócz tych wszystkich składników na plus zawierają również „odpady”. A drugi powód to czy w którąś stronę nie przedobrzymy? Jedząc często – kilka awokado w ciągu tygodnia – i do tego jeszcze pestki, czy istnieje możliwość przedawkowania jakiegoś składnika ? 🙂
    Bardzo dziękuję za informacje i pozdrawiam

  7. Ewunia pisze:

    Awokado uwielbiam! Dodaję go do różnego rodzaju sałatek, makaronów, robię z niego rozmaite sosy, pasty na kanapki i nie tylko. O dobroczynnym działaniu pestki też słyszałam jednak nie w takim wydaniu. Ja ścieram pestkę, by wykorzystać ją tylko i wyłącznie w celach kosmetycznych i pielęgnacyjnych. Robię z niej peelingi i maseczki.
    Spożywanie sproszkowanej pestki wydaje się być dość odważnym posunięciem, ale czego nie robi się dla zdrowia 🙂 Jak będę miała okazję na pewno skonsultuję taki wynalazek z moim dietetykiem. Bez jego aprobaty chyba się nie skuszę.

  8. Danuta pisze:

    Trzeba pestkę zetrzeć na średnich oczkach rozsypać na ręczniku papierowym na kaloryfer a.rano zemlec na proszek. Jadam od lat i żyję

  9. roman pisze:

    jaką ilość można jeść zmieloną pestkę , by to było skuteczne , przez jaki czas , regularnie mielę i suszę dodając szczyptę do rannego śniadania , czyli miksuję płatki owsiane + kefir + owoce , jablko , 1/2 banana , śliwki 2 szt , oraz szczyptę Imbiru + cynamonu + kurkumę oraz łyżeczkę Siemię lniane , mam 70 lat czy to jest prozdrowotne dla mojego wieku .

    • Wiesia pisze:

      Ja gotuje pestki i pije jako herbatke

    • Elżbieta pisze:

      to jest prozdrowotne dla każdego wieku, ja tez tak robię nie dodaję tylko kefiru bo oni do niego duzo cukru dodają, też mam 70 lat i nie pamietam kiedy katar miałam i to są długie lata… 🙂 pozdrawiam, Elżbieta

  10. Zofia pisze:

    od lat suszę pestki awokado , w zimie na kaloryferze latem na parapecie, Po ok 1-2 tygodni wyschniętą skorupkę usuwam do śmieci a pestkę ręcznie ścieram na wiórki na zwykłej tarce. Rozsypuję na cienką warstwę na arkuszu papieru i suszą 3-4 dni na stole kuchennym ( nie wskazane w wilgotnym pomieszczeniu) ona dość szybko wysycha. Po wysuszeniu wsypuję do słoika i nakładam nakrętkę nie zakręcając na ful. Używam do jajecznicy (pod koniec smażenia 1 łyżkę) do , frittaty, do koktajli, owsianki, płatków, surówek, do zup dorzucam już po wyłączeniu gazu. i itp Wiórki z 2-3 dużych pestek zużyję w 3 -4 tygodni lub nawet dłużej.

  11. Stenia pisze:

    Stella:najlepiej pestkę trochę podsuszyć ale wtedy łatwo zejdzie ta osłonka.Teraz przekroić połówki ułożyć na desce płaską stroną i bardzo cieniutko pokroić następnie rozłożyć na papierze do wysuszenia.Młynek do kawy zmieli ale może się zepsuć.Ja mielę tak przygotowane pestki w NutrtBullet dodatkowym ostrzem do mielenia na sucho .

  12. Dorota pisze:

    czy trzeba ściągać z pestki tę brązową skórkę, nigdzie nie znalazłam info

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *