7 powodów dla których warto używać pestki awokado

pestki awpkado

Pestki awokado najczęściej lądują w naszych koszach, choć w dużej mierze mogą przysłużyć się pięknej cerze i wartościowym posiłkom. Dlaczego pestki awokado powinny wzbogacić twój jadłospis?

Cudowne właściwości pestek awokado

  1. Pestki awokado posiadają aż 70% więcej antyoksydantów niż sam miąższ owocu. Antyoksydanty przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, a także uczestniczą w ich unieszkodliwianiu. Wolne rodniki biorą udział w niszczeniu groźnych bakterii, jednak atakują one również inne cząsteczki jak np. białka i DNA komórek. Przez to nadmiar rodników może przyczynić się do rozwoju wielu chorób, a także przyspieszyć proces starzenia organizmu. Właśnie dlatego przeciwutleniacze powinny znaleźć się w naszej diecie, jeśli chcemy wspierać nasz system immunologiczny.
  2. Na działanie wolnych rodników nie są odporne również nasze oczy. Szczególnie narażona jest siatkówka oka, na którą pozytywny wpływ ma zawarta w awokado luteina. Według badań luteina może przyczynić się do ochrony wzroku przed szkodliwymi działaniami wolnych rodników.
  3. Dodatkowo pestki posiadają wiele błonnika, który hamuje apetyt i pozwala cieszyć się dłużej uczuciem sytości. Jest więc idealny dla tych, którzy chcą dbać o swoją linię.
  4. Pestki zawierają witaminy grupy A i E, które są odpowiedzialne za zdrowe włosy i mocne paznokcie. Witaminy te również korzystnie wpływają na naszą cerę.
  5. Kolejnym dobroczynnym składnikiem jest kwas foliowy, który ma szczególne znaczenie dla funkcjonowania organizmu i komórek ustroju człowieka. Niedobór tego związku wpływa na wiele reakcji metabolicznych, może również zaburzyć proces rozwoju i wzrostu, przez co zaleca się jego suplementację kobietom w ciąży.
  6. Pestkę można wykorzystać również do wykonania domowego peelingu, który odżywi skórę i pomoże opóźnić jej starzenie.
  7. Pestka z awokado jest naprawdę duża. Pewnie nie raz macie wrażenie, że waży tam głównie pestka. Teraz możecie śmiało zastosować zasadę #ZERO WASTE i wykorzystać tą dużą część awokado!

Jak ugryźć pestkę?

Po rozcięciu awokado wyciągnij pestkę i oczyszczoną zostaw w słonecznym miejscu na 2-3 dni. Dzięki temu blender lub młynek do kawy lepiej poradzą sobie ze sproszkowaniem pestki. Proszek możemy wykorzystywać m.in. w koktajlach, musach i owsiankach.

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Może Cię również zainteresować:

10 komentarzy

  1. Maja pisze:

    A czy te pestki są gorzkie? Bo ja ogólnie nie przepadam za samym awokado, jednak prozdrowotnie czasem zjem 😉

  2. Roma pisze:

    Czy pestki mozna suszyc szybciej np. w piekarniku albo na grzejniku?

  3. Marta pisze:

    O proszę! Nie podejrzewalam, że pestkę można wykorzystać. Koniec z wyrzucaniem!

  4. Uwielbiam awokado, często jem, ale przyznam się, że pestki jeszcze nie próbowałam, a widzę, że wrto! 🙂

  5. Spirulina pisze:

    No cóż. Jestem jednym z tych co wyrzuca do kosza. Ale spróbuję. Dzięki za radę 🙂

  6. Kasia pisze:

    Chciałam się dowiedzieć, czy te wiadomości na temat właściwości pestki i jej spożywania są naukowo dowiedzione? Ostatnio często spotykam się z artykułami na temat zjadania pestki z awokado, ale nikt nie potwierdza tej wiedzy żadną literaturą czy badaniami. Pytam z dwóch powodów. Pestki zawierają w sobie wiele witamin i dobroczynnych właściwości, w końcu muszą wydać na świat małą roślinkę ;), ale oprócz tych wszystkich składników na plus zawierają również „odpady”. A drugi powód to czy w którąś stronę nie przedobrzymy? Jedząc często – kilka awokado w ciągu tygodnia – i do tego jeszcze pestki, czy istnieje możliwość przedawkowania jakiegoś składnika ? 🙂
    Bardzo dziękuję za informacje i pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *