0

Naturalne sposoby na kleszcze i komary

Wiosna i lato to czas, kiedy kleszcze sieją postrach. Warto się przed nimi zawczasu zabezpieczać, żeby uniknąć przykrych konsekwencji ukąszeń. Na rynku istnieje szereg preparatów mających odstraszać insekty. Niektóre rzeczywiście są skuteczne, więc na…Czytaj więcej »

0

Akacja na nerki i trawienie

Na przełomie maja i czerwca świat zaczyna pachnieć akacją. Jej niezwykle aromatyczne kwiaty są jednocześnie bardzo zdrowe. Niestety kwitną krótko – pszczelarze przyjmują, że między 27 maja a 15 czerwca. Warto w tym czasie…Czytaj więcej »

1

Lemoniada pokrzywowa na wzmocnienie

Sezon na pokrzywę trwa najwyżej do połowy czerwca, bo później traci ona swoje najcenniejsze wartości odżywcze. Warto ją teraz zebrać i ususzyć, żeby móc z jej dobrodziejstw korzystać przez cały rok. Ze świeżej lub…Czytaj więcej »

0

Sałatka z grillowanej cukinii

Sezon na grilla w pełni. Potrawy z grillowanych warzyw będą smacznym i kolorowym uzupełnieniem ogrodowych przyjęć. Zestawione ze świeżymi ziołami i dobrą oliwą z oliwek smakują wybornie, a poza tym są zdrowym uzupełnieniem letniego…Czytaj więcej »

0

Ciastka na rower

Podczas intensywnej jazdy na rowerze możemy spalać nawet 600 kalorii na godzinę. Dlatego w czasie długich wypraw rowerowych konieczne jest uzupełnianie energii. Nie możemy jednak zabierać ze sobą za dużo jedzenia, żeby się dodatkowo…Czytaj więcej »

0

Migdały chufa – nadzwyczajne bulwy

Migdały chufa, inaczej migdały ziemne lub orzechy tygrysie, zostały okrzyknięte „żywnością przeżycia”. To dlatego, że ich małe bulwy zawierają niemal wszystko, co człowiekowi jest niezbędne do przeżycia: skrobię, tłuszcz, białko, błonnik, witaminy, minerały i…Czytaj więcej »

0

Ciasto migdałowo-cytrynowe

Migdały z nutką cytryny to połączenie idealne i bardzo wykwintne. Wykorzystując mąkę migdałową zamiast zwykłej uzyskuje się marcepanowy posmak ciasta. Specjalnie z myślą o świętach wielkanocnych przetestowaliśmy przepis Nigelli i lekko go zmodyfikowaliśmy. Proponujemy…Czytaj więcej »

0

Guarana zamiast kawy

Najbardziej rozpowszechnionym na świecie napojem kofeinowym jest kawa. Jednak nie tylko ona zawiera kofeinę – w guaranie jest jej czterokrotnie więcej niż w ziarnach kawowca, choć wchłania się nieco wolniej z przewodu pokarmowego, a…Czytaj więcej »

0

Pomysły na pesto

Zielone pesto to doskonały sposób, żeby odmienić kanapkę, naleśniki, pizzę, makaron czy grzanki. Klasyczna wersja powstaje na bazie bazylii, oliwy, orzeszków piniowych i czosnku, ale tak naprawdę można je przyrządzać w wielu różnych wariantach.…Czytaj więcej »

0

Oleje z pestek na ratunek skórze

W ciągu ostatnich lat w kosmetyce coraz większą popularnością cieszą się oleje pozyskiwane z pestek owoców – malin, winogron, wiśni, moreli, granatu, dzikiej róży, a nawet arbuza. W małych owocowych pestkach kryje się prawdziwe…Czytaj więcej »