Niebagatelne źródło witamin – Aronia czarnoowocowa

Aronię odkryli jako pierwsi Indianie. Mówili o niej, że daje siłę niedźwiedzia i długość życia sekwoi. Wierzono, że jej owoce dają magiczną moc – stąd robili z nich korale – których zadaniem była ochrona przed złymi duchami. Spożywali sok z aronii wymieszany z ziołami przed wprawianiem się w stan medytacji prowadzącej do kontaktu z bóstwami. Wojownicy natomiast nacierali się nią przed walką dla dodania sobie odwagi i siły. Był podawany młodym żonom i kobietom w ciąży, ponieważ aronia miała przynosić moc tworzenia nowego życia, a dla starców – by prostowała im kości, rozjaśniał zmącony wiekiem umysł i oddalał widmo śmierci. Aronia służyła także do walki z różnymi chorobami, min do niwelowania dolegliwości związanych z oczami.
W dzisiejszych czasach roślina ta została dokładnie przebadana – stąd aronia wykorzystywana jest do wytwarzania zdrowej żywności oraz leków pomimo, że na surowo jagody nie powinno się jeść – mają cierpki gorzkawy smak.
Aronia doskonale sprawdza się w przetworach. Są świetnym źródłem witamin, zwłaszcza P, prowitaminy A, witaminy B2, B6, C, E oraz PP. Minerały w niej zawarte to : potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, jod, miedź, bor, molibden, mangan, kobalt, błonnik i pektyny, które poprawiają pracę układu pokarmowego oraz wspomagają usuwanie toksyn z organizmu, do tego antocyjany – przeciwutleniacze, które to w towarzystwie witamin A, C, E opóźniają proces starzenia się komórek, a także przeciwdziałają nowotworom – a także ściągają garbniki.
Właściwości aronii
Wszystkie substancje i składniki, które zawarte są w aronii ?
- Zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic – tym samym przeciwdziałają powstawaniu miażdżycy, nadciśnieniu, chorobom serca oraz układu krążenia, udarom i zawałom, zaburzeniom systemu nerwowego;
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób Parkinsona i Alzheimera oraz demencji starczej;
- Działa przeciwkrwotocznie;
- Wpływają na uelastycznienie naczyń krwionośnych;
- Powodują rozrzedzenie śluzu – przynoszą zdecydowaną ulgę przy katarze i bronchicie;
- Zapobiegają powstawaniu hemoroidów;
- Poprawiają pracę układu pokarmowego – aronia stosowana jest w nieżytach żołądka, przy niedokwaśności;
- Mają za zadanie wzmocnienie organizmu (picie soku aroniowego wspomaga leczenie anemii, przyspiesza rekonwalescencję po chorobach – należy takie kuracje wzmacniać dodatkową ilością witaminy C)
- Ma działanie łagodzące skutki radioterapii, choroby popromiennej, zmniejszają także działanie leków antynowotworowych
- Pobudza proces krwiotwórczy oraz przyspiesza proces regeneracji tkanki mięśniowej oraz kostnej
- Łagodzą dolegliwości i bóle trzustki i wątroby
- Jest zalecana jako uzupełnienie diety dla diabetyków
- Zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się komórek
- Pomagają usuwać z organizmu szkodliwe metale ciężkie – np. związki ołowiu, które to mogą dostać się do organizmy w związku ze skażeniem środowiska
- Mają działanie normalizujące pracę tarczycy – sok z aronii zalecany jest przede wszystkim przy nadczynności tarczycy.
- Zapobiegają chorobom oczu. Łagodzą zaburzenia wzroku – oczy wolniej się męczą, rzadziej ulegają stanom zapalnym.
- Zewnętrznie stosowany sok z aronii chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV, łagodzi oparzenia słoneczne oraz odmrożenia, leczy wszelkiego rodzaju stany zapalne skóry, zwalcza np. egzemę, owrzodzenia
Sok z aronii pasuje niemalże do każdego posiłku – zarówno do kanapki w pracy jak i obiadu. Aronię można także spożywać w postaci przetworów. Nie zapominajmy, że równie dobrze smakuje nalewka z aronii.
W naszym sklepie znaleźć można zarówno herbaty owocowe z aronią oraz zielone z aronią, sok z brzozy z aronią, aronię – owoc liofilizowany, 100% soki z aronii, organiczny sok z aronii, wyciąg z aronii bez cukru oraz miodek wielokwiatowy z dodatkiem konfitury z aronii. Zapraszamy!
na zdjęciu jest czarny bez!