Czy kawa w puszce może być smaczna i aromatyczna? Poznaj nasze sprawdzone metody przygotowania!

Dobra kawa musi być odpowiednio zabezpieczona, aby jak najdłużej zachowała swoje smaki i aromaty. Jednym ze sprawdzonych sposób przechowywania kawy jest zamknięcie jej w szczelnej puszce. Dzięki temu ziarno nie wietrzeje i nie chłonie zapachów z zewnątrz. Elegancka puszka kawy to nie tylko praktyczne rozwiązanie, ale także świetny pomysł na prezent.
Kawa w puszce — jak jej używać aby była najsmaczniejsza?
Metodę przechowywania kawy w puszce stosuje się zarówno do całych ziarenek, jak i do kawy mielonej. Oczywiście najbardziej polecamy pić kawę świeżo mieloną, bo tak ma najwięcej smaku, jednak wiadomo, że nie zawsze jest to realne. Brak dostępu do młynka nie musi przeszkodzić nam w piciu dobrej kawy. W sklepie Coffeedesk znajdziecie szeroki wybór mielonej i ziarnistej kawy w puszce, które będą nie tylko pięknie wyglądać, ale także świetnie smakować. O ile będziemy trzymali się podstawowych zasad parzenia kawy, nawet zmielona kawa będzie smaczna.
Jak zaparzyć kawę w puszce?
W zależności od tego w czym chcecie zaparzyć kawę, warto jest trzymać się kilku uniwersalnych zasad, które sprawią, że kawa będzie jeszcze lepsza.
- Warto jest zaparzyć kawę filtrowaną wodą lub wodą źródlaną. Woda z kranu zazwyczaj nie ma odpowiedniego profilu mineralnego i może uszkodzić Wasz ekspres lub zaparzacz przez osadzanie się kamienia. Zwykły dzbanek z filtrem powinien załatwić sprawę.
- Jeśli parzycie kawę w ekspresie przelewowym lub dripie, użyjcie proporcji 6 gramów kawy na 100 ml wody. To uniwersalny przepis, który sprawdza się w większości przypadków i dzięki niemu kawa nie jest ani zbyt lurowata ani zbyt skoncentrowana.
- Jeśli parzycie kawę w kawiarce, zawsze zapełnijcie całe sitko. W przeciwnym razie ekstrakcja nie przebiegnie prawidłowo, a kawa może zacząć wylatywać przez wylewkę. Dlatego warto zwrócić uwagę jaki rozmiar kawiarki wybieramy.
- Jeśli parzycie kawę w ekspresie kolbowym, trzymajcie się proporcji 1 gram kawy na 2 gramy uzysku kawy w filiżance, a czas parzenia powinien oscylować około 30 sekund.
- Regularne czyszczenie ekspresu nie tylko przedłuża jego żywotność. Dbając o regularną konserwację ekspresu również poprawiacie smak kawy!
Jak przechowywać kawę w puszce?
Kawa jest produktem, który najlepiej smakuje kilka miesięcy po wypaleniu. Dlatego nie powinniśmy robić wielkich zapasów kawy. Choć puszka może sprawiać wrażenie, że bardzo szczelnie chroni ziarno, nie poleca się przechowywać kawy dłużej niż miesiąc, jeśli zależy nam na jak najlepszym smaku. Warto jest wyposażyć się w kawę na kilka tygodni i sukcesywnie uzupełniać zapasy. Kawę w puszce powinniśmy trzymać z dala od słońca, źródeł ciepła takich jak kuchenka czy wilgotnych miejsc, na przykład zmywarki lub zlewu. Kawa ma tendencje do pochłaniania zapachów z otoczenia, dlatego nie powinna stać w bezpośrednim sąsiedztwie przypraw. Niech Was też nie podkusi, aby wstawić puszkę z kawą do lodówki, chyba, że chcecie wypić kawę o smaku zawartości lodówki.
Najnowsze komentarze