Dlaczego warto jeść jabłka?
Pytanie, będące tytułem naszego nowego artykułu, może się niektórym wydawać niedorzeczne. Jak to dlaczego jeść jabłka? Ponieważ są pyszne! To oczywiste. Polska słynie z uprawy wielu gatunków jabłek. Można przebierać między słodkimi, kwaśnymi, cierpkimi i soczystymi. Osoby, które odwiedzają Polskę, zachwycają się jabłkami, jak my rozkoszujemy się smakiem portugalskich bananów.
Jednak jabłka, poza tym, że są smaczne, posiadają również mnóstwo cennych składników odżywczych, które w istotny sposób wpływają na nasze zdrowie. Co warto wiedzieć o jabłkach i w jakiej postaci można je jeść przez cały rok? Więcej na ten temat opowiemy w treści poniżej.
Polskie jabłka – podstawowe informacje
Jabłka dojrzewają w Polsce głównie jesienią i można je zbierać aż do wczesnej zimy, choć niektóre ich odmiany możemy spotkać już wczesnym latem. Mówi się zatem o odmianach letnich, jesiennych i zimowych. Jabłka, zebrane w odpowiednim momencie i właściwie przechowywane, mogą przetrwać nawet kilka długich miesięcy.
Niestety, nie każdy posiada warunki, by cieszyć się jabłkami przez okrągły rok. Z drugiej strony, chociaż jabłka są dostępne w sklepach, niektóre z nich pozostawiają wiele do życzenia. W dotyku nie są tym, co znamy z ogródka rodziny ze wsi. Z wyglądu także nie przypominają nieidealnych, ale niezwykle słodkich i aromatycznych owoców.
Jeśli więc nie mamy w pobliżu pewnego źródła dostawy świeżych jabłek BIO, lepiej jest sięgnąć po jabłka suszone lub sok jabłkowy ze świeżych owoców, dostępne w naszym sklepie.
Co zawierają w sobie jabłka?
W jabłkach obecne są m.in. kwasy fenolowe (kwas kawowy, chlorogenowy, ferulowy), związki fenolowe (pochodne kwasu elagowego, chlorogenowego, kawowego), jak również coraz popularniejsze katechiny i pektyny. Jednak to nie wszystko.
Jabłka są źródłem wielu substancji biologicznie czynnych, m.in.: błonnika pokarmowego, polifenoli (głównie kwasów fenolowych, w tym chlorogenowego), witaminy C i flawanoli, m.in. kwercetyny. (K. Zabłocka-Słowińska, A. Prescha, J. Pieczyńska, J. Wyka, M. Gołecki, M. Kosacka, I. Porębska, H. Grajeta, R. Jankowska, J. Biernat).
Co z tego wynika? Zdrowie! Jabłka, w zależności od odmiany oraz przyjmowanej formy, będą posiadały inne proporcje przedstawionych składników. Jednak każde jabłko posiada błonnik, dający uczucie sytości, a jednocześnie zawiera niewielką ilość kilokalorii. Z tego względu jabłka są bardzo często polecane osobom przebywającym na diecie redukcyjnej.
Kto powinien jeść jabłka?
Pisaliśmy już, że jabłka sprzyjają odchudzaniu. Jednak to nie wszystko. Wspomagają one również trawienie, a w formie octu jabłkowego, przyczyniają się do zmniejszenia wrzodów. Jabłka powinien jeść tak naprawdę każdy. Warto jednak pamiętać, że te owoce nie zawsze powinny być jedzone na czczo i w formie surowej.
Osoby z delikatnymi żołądkami powinny raczej sięgnąć po jabłka pieczone lub w formie smalczyku wegańskiego czy dietetycznej szarlotki. Jabłka można dodawać również do potraw obiadowych, wytrawnych. Nie zawsze muszą być one formą deseru.
Jabłka są źródłem antyoksydantów i witamin, dlatego powinno się je jeść jesienią i zimą. W Polsce występują te najsmaczniejsze odmiany. Jedzenie jabłek wspiera odporność organizmu, zapobiega zbieraniu wszystkich infekcji, z którymi ma się do czynienia.
Znane jest powiedzenie dietetyków, aby jabłka jeść dwa razy dziennie: rano dla urody, wieczorem dla zdrowia. Te owoce wspaniale oczyszczają organizm i obniżają poziom cholesterolu. Doskonale wpływają także na nasz wygląd. Z uwagi na posiadany skład, sprzyjają czystej i promiennej cerze.
Różne formy spożywania jabłek
Jabłka, w zależności od formy podania, będą miały inne działanie. To jest w nich wspaniałe – są niezwykle uniwersalne i tak naprawdę każdy może po nie sięgnąć. Ważne jest jednak, by dostosować ich formę do swoich indywidualnych potrzeb.
W przeciwieństwie do cytrusów oraz jeżyn, jabłka praktycznie nie uczulają. Mogą być więc spożywane również przez dzieci, których układ pokarmowy dopiero uczy się przyjmowania niektórych posiłków.
Osoby, które mają przewlekły problem z zaparciami, powinny zjadać jabłka na surowo – najlepiej razem ze skórką i gniazdami nasiennymi. Te zawierają najwięcej pektyn i błonnika. Należy jednak pamiętać o dokładnym myciu skórki.
Surowe jabłka wspierają także układ krążenia oraz układ nerwowy. Z tego względu powinny być zjadane przez osoby, które odczuwają osłabienie nastroju, nerwowość, a także mają problem z obrzękami np. nóg.
Warto pamiętać, że surowe jabłka są moczopędne. Odciążają wątrobę i nerki. Wspaniale sprawdzają się w przypadku leczenia pęcherza. Razem z żurawiną, surowe jabłka tworzą duet idealny na szybkie uporanie się z problemem.
Jabłka gotowane i pieczone, podawane np. w formie musu, są remedium na biegunki. Tak więc działają odwrotnie, niż jabłka surowe. Biały, lekko rozgotowany i dobrze posolony ryż, wraz z musem z gotowanych jabłek, stanowi idealny posiłek na wzmocnienie osoby borykającej się z biegunką.
Napar lub herbatka, zaparzona na bazie skórek jabłek, wykazuje działanie silnie dezynfekujące i detoksykujące. Zwalcza m.in. stany zapalne zajmujące jamę ustną. Jest także doskonała dla osób, które praktykują dobowe głodówki, w celu pozbycia się zbędnych toksyn z organizmu.
Entuzjastom słodkich śniadań, polecamy produkty z jabłkami, a szczególnie jaglankę z pieczonymi jabłkami, miodem i cynamonem. Tak naprawdę można ją spożyć także w charakterze zdrowego i smacznego deseru. Zamiast kalorycznego ciasta lub lodów z tłustą bitą śmietaną.
Bibliografia
- T. Wolski, I. D. Karwat, A. Najda, Kontaminacja i suplementacja żywności a zdrowie.
- K. Zabłocka-Słowińska, A. Prescha, J. Pieczyńska, J. Wyka, M. Gołecki, M. Kosacka, I. Porębska, H. Grajeta, R. Jankowska, J. Biernat, Ocena częstotliwości spożycia warzyw i owoców przez chorych na raka płuca i osoby zdrowe.
- E. Czernyszewicz, Ważność wybranych cech jakościowych jabłek dla konsumentów.
Najnowsze komentarze