Siemię lniane, nasiona chia oraz nasiona bazylii – poznaj ich właściwości i wybierz swój ulubiony superfood
Superfood, czyli prosta przekąska lub dodatek do dań, dzięki któremu istotnie wzbogacisz swoją dietę. Wszystkie produkty z tej kategorii można uznać za zdrowe, natomiast warto również wspomnieć o różnicach między nimi. Wszystko po to, by urozmaicić swoje menu, czerpiąc z niego jak najwięcej korzyści dla swojego organizmu. Dzisiaj pod lupę weźmiemy siemię lniane, nasiona bazylii oraz nasiona chia. Zapraszamy do zapoznania się z krótką charakterystyką produktów z kategorii: „superfood”. – Które z nich warto jeść najczęściej?
Siemię lniane – pochodzenie, skład i właściwości
Siemię lniane (Linum usitatissimum L.)jest chyba najpopularniejszym superfood’em w Polsce. Cenne właściwości lnu były bowiem wykorzystywane już w dawnej medycynie słowiańskiej. Len zawiera kwasy omega-3 (α-linolenowy, oraz dokozaheksaenowy). W jego składzie można znaleźć również: witaminy (B2, B6, B9, E), składniki mineralne (cynk, wapń, fosfor, potas, magnez), fitosterole, lignany oraz błonnik.
Na największą uwagę zasługuje kwas linolenowy i linolowy. Te składniki wykazują bowiem potwierdzone działanie przeciwrodnikowe, które okazuje się wyjątkowo przydatne w kontekście przeciwdziałania występowania nowotworów, jak również wspomagania leczenia niektórych z nich. Należy jednak pamiętać, że suplementacja nigdy nie zastąpi konwencjonalnego leczenia.
Z uwagi na te właściwości, siemię lniane poleca się stosować podczas rekonwalescencji, po przebyciu chorób, które zostawiły po sobie widoczne ślady osłabienia organizmu. Śluz lniany, poza tym że działa łagodząco na układ pokarmowy, sprawdza się również w charakterze maseczki poprawiającej kondycję skóry. Poleca się ją zwłaszcza na blizny, np. potrądzikowe lub podrażnienia, będące pozostałością AZS.
Nasiona chia – pochodzenie, skład i właściwości
Salvia hispanica L., zwana również szałwią chia, stanowi źródło pozyskiwania nasion chia, które charakteryzuje niezwykle wysoka wartość odżywcza. Ten superfood zawiera między innymi: witaminy (B, E), składniki mineralne (fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk), wielonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, roślinne białko oraz przeciwutleniacze.
Dzięki związkom fenolowym, nasiona chia są niezwykle cennym wsparciem dla układu odpornościowego. Z kolei obecność błonnika wspiera proces trawienny, przyczyniając się do utrzymania zdrowej wagi.
Nasiona chia wykazują właściwości prozdrowotne i terapeutyczne takie, jak:
- działanie hipotensyjne,
- działanie hipoglikemizujące,
- działanie przeciwzapalne,
- hepatoprotekcyjne,
- kardioprotekcyjne,
- działanie hipolipemizujące.
Regularne spożywanie nasion chia sprzyja również utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego oraz zapobiega powstawaniu kamicy nerkowej. Z uwagi na działanie kardioprotekcyjne, nasiona chia chronią organizm przed wystąpieniem miażdżycy. Mówi się również o ich działaniu przeciwcukrzycowym. Najnowsze doniesienia naukowe sugerują zasadność stosowania nasion chia w profilaktyce niektórych chorób cywilizacyjnych.
Nasiona bazylii – pochodzenie, skład i właściwości
Nasiona bazylii, jak sama nazwa wskazuje, są wytwarzane przez roślinę popularnie wykorzystywaną do produkcji włoskiego pesto. To kolejny superfood, chociaż trzeba przyznać, że chyba najmniej popularny na polskim rynku. To zastanawiające, biorąc pod uwagę, jak częstym widokiem w marketach są doniczki z roślinami bazylii.
Z wyglądu nasiona bazylii przypominają nieco sezam, chociaż ich barwa jest czarna. Niezwykle kusząco prezentują się w mlecznych koktajlach oraz letnich sałatkach. W medycynie starożytnej były stosowane głównie na rynku azjatyckim. Co interesujące, na temat właściwości tych nasion istnieje najmniej naukowych badań.
Mimo to udało się ustalić, że zawierają one cenne składniki mineralne, takie jak choćby magnez, wapń i żelazo. Podobnie jak poprzednicy, wymieniani we wcześniejszych akapitach, nasiona bazylii zawierają również błonnik pokarmowy oraz polifenole o działaniu przeciwrodnikowym. Stosowanie nasion bazylii w codziennej diecie, poleca się szczególnie osobom, które cierpią na anemię lub zaburzenia w rozwoju kości. To także cenny dodatek do menu dzieci i osób starszych, zwłaszcza tych z osteoporozą oraz ze zmniejszonym apetytem.
Jak jeść superfood?
Superfood warto jeść często i wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne. Każdy z wyżej wymienionych produktów, można dodać do koktajlu warzywnego, mlecznego czy owocowego. To także świetny dodatek do sałatek czy gorących dań. W gruncie rzeczy wszystko można posypać odrobiną nasion chia czy siemieniem lnianym. Ich smak jest raczej neutralny, dlatego dopasuje się zarówno do słodkich, jak i słonych potraw.
Już niewielki dodatek tych produktów do codziennej diety, istotnie wpływa na pobudzenie organizmu oraz wsparcie jego odporności. To przede wszystkim cenne zabezpieczenie przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które atakują niemal wszystkie komórki naszego organizmu. Co interesujące, nie jest to potrzebna zbyt wielka kulinarna finezja. Wystarczy dodać odrobinę nasion do ulubionego jogurtu czy musu owocowego. Mały dodatek do dań, wielka wartość dla zdrowia.
Bibliografia
- R. Kaniewski, J. Jankowiak, K. Zajączek, Len i konopie w profilaktyce i lecznictwie.
- S. Motyka, H. Ekiert, A. Szopa, Skład chemiczny, aktywność biologiczna i zastosowanie nasion chia (Salviae hispanicae semen)
- www.zywnosci.com
Najnowsze komentarze