Pomysły na pesto
Zielone pesto to doskonały sposób, żeby odmienić kanapkę, naleśniki, pizzę, makaron czy grzanki. Klasyczna wersja powstaje na bazie bazylii, oliwy, orzeszków piniowych i czosnku, ale tak naprawdę można je przyrządzać w wielu różnych wariantach.
Bazyliowe pesto to jeden z najbardziej popularnych włoskich sosów do makaronu. Można go jednak poddawać szeregom modyfikacji i jeść nie tylko ze spaghetti czy penne. Równie pyszne i wytworne pesto można przygotować na bazie szpinaku, jarmużu czy zwykłej zielonej pietruszki. Doskonale smakuje jako dodatek do kanapek, grzanek, omletów – albo klasycznie: z każdym rodzajem makaronu. Przedstawiamy dwa sprawdzone pomysły, które wniosą powiew wiosny do kuchni.
Pesto z zielonej pietruszki
Składniki:
pęczek natki pietruszki
pół szklanki nasion słonecznika
pół szklanki pestek dyni
1/3 szklanki oleju rydzowego (albo oliwy z oliwek)
duży ząbek czosnku
30 g świeżo startego parmezanu (niekoniecznie)
sok z cytryny do smaku
sól, pieprzZiarna namoczyć na kilka godzin. Razem z pozostałymi składnikami wrzucić do blendera.
Zmiksować na gładką masę.
Pesto z zielonej pietruszki smakuje nie tylko z makaronem czy pieczywem. Można je także wykorzystać jako dodatek do zup – np. łyżka pesto dodana do zupy pomidorowej czy dowolnej zupy krem, podniesie jej walory smakowe.
Pesto szpinakowe
Składniki:
2 szklanki świeżego szpinaku
pół szklanki migdałów blanszowanych
3 łyżki oleju rydzowego (albo oliwy z oliwek)
2 łyżki sosu sojowego
2 małe ząbki czosnku
30 g świeżo startego parmezanu (niekoniecznie)
sok z cytryny do smaku
sól, pieprzMigdały namoczyć na kilka godzin. Razem z pozostałymi składnikami wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Pesto szpinakowe świetnie pasuje do tostów, grzanek i pizzy. Dodane do makaronu czy ryżu będzie smacznym pomysłem na wiosenny obiad czy kolację.
Sos można przechowywać w zamkniętym słoiczku przez kilka dni.
Najnowsze komentarze