Sernik kokosowy bez cukru
Uwielbiamy serniki! Moglibyśmy je jeść codziennie w różnych postaciach i smakach. Tym razem postanowiliśmy trochę „uzdrowić” klasyczną recepturę i przygotowaliśmy dla Was przepis na pyszny sernik kokosowy bez cukru.
Ciasto jest puszyste, mokre i szybko znika z talerzy? Możecie je przygotować dodatkowo z brzoskwiniami, rodzynkami lub polane gorzką czekoladą. Lubimy ten przepis, ponieważ mamy pewność, że przygotowujemy dla swoich bliskich słodkości, które zawierają zdrowe i znane nam składniki.
Sernik kokosowy bez cukru
Co potrzebujemy?
- 3 jajka „zerówki”
- 2 opakowania budyniu waniliowego BIO
- 200g masła
- ¾ szklanki cukru kokosowego BIO
- 1 kg sera twarogowego mielonego
- 160g ciastek owsianych kakaowych
- garść wiórków kokosowych
Sposób przygotowania
Ciasteczka owsiane pokrusz albo zmiksuj w blenderze. W rondelku roztop 100g masła i dodaj do ciastek. Całość wymieszaj, a następnie wysyp na okrągłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ugnieć.
100g miękkiego masła, budynie, żółtka i cukier kokosowy umieść w misie miksera i zmiksuj na gładką, puszystą masę. Dodaj do niej ser, wiórki kokosowe i miksuj tylko do połączenia się składników, aby ser za bardzo się nie napowietrzył. Masa wyjdzie dosyć słodka, ale po upieczeniu nie będzie to tak bardzo wyczuwalne.
W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i połącz ją szpatułką z masą serową. Nie miksuj.
Sernik wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw ciasto jeszcze przez 15 minut w środku.
Wystudzone ciasto możesz polać rozpuszczoną gorzką czekoladą albo podawać z ulubioną konfiturą.
Smacznego!
Super przepis i absolutnie w moim guście;) Chyba polecę to wypróbować, mniam 🙂
Przepis jest trochę nie spójny z listą składników. Nie ma w niej zawartych wiórków kokosowych, więc nie wiadomo ile trzeba wsypać, natomiast masła ma być 150g, po czym jest napisane, że 100g wymieszać z ciastkami i 100g z resztą składników. Proszę o uściślenie
Dziękujemy za informację, faktycznie nie do końca sprecyzowaliśmy listę składników. Wiórek kokosowych można dodać w zależności od potrzeb, około 50g lub garść. Pozdrawiamy!