Sernik kokosowy bez cukru

Sernik kokosowy bez cukru

Uwielbiamy serniki! Moglibyśmy je jeść codziennie w różnych postaciach i smakach. Tym razem postanowiliśmy trochę „uzdrowić” klasyczną recepturę i przygotowaliśmy dla Was przepis na pyszny sernik kokosowy bez cukru.

Ciasto jest puszyste, mokre i szybko znika z talerzy😉 Możecie je przygotować dodatkowo z brzoskwiniami, rodzynkami lub polane gorzką czekoladą. Lubimy ten przepis, ponieważ mamy pewność, że przygotowujemy dla swoich bliskich słodkości, które zawierają zdrowe i znane nam składniki.

Sernik kokosowy 

Co potrzebujemy?

3 jajka „zerówki”

2 opakowania budyniu waniliowego BIO

150 g masła

¾ szklanki cukru kokosowego BIO

1 kg sera twarogowego mielonego

160 g ciastek owsianych kakaowych

Sposób przygotowania

Ciasteczka owsiane pokrusz albo zblenduj. W rondelku roztop 100 g masła i dodaj do ciastek. Całość wymieszaj, a następnie wysyp na okrągłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ugnieć.

100 g miękkiego masła, budynie, żółtka i cukier kokosowy umieść w misie miksera i zmiksuj na gładką, puszystą masę. Dodaj do niej ser, wiórki kokosowe i miksuj tylko do połączenia się składników, aby ser za bardzo się nie napowietrzył. Masa wyjdzie dosyć słodka, ale po upieczeniu nie będzie to tak bardzo wyczuwalne.

W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i połącz ją szpatułką z masą serową. Nie miksuj.

Sernik wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw ciasto jeszcze przez 15 minut w środku.

Wystudzone ciasto możesz polać rozpuszczoną gorzką czekoladą albo podawać z ulubioną konfiturą.

Smacznego!

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Może Cię również zainteresować:

1 Odpowiedź

  1. Super przepis i absolutnie w moim guście;) Chyba polecę to wypróbować, mniam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *