Na co pomaga syrop z kwiatów czarnego bzu i jak można go pić?

Syrop z kwiatów czarnego bzu stanowi cenne wsparcie zarówno dla układu immunologicznego, jak i może stać się znakomitym kompanem do różnego rodzaju potraw. Posiadanie go w domowej spiżarni to remedium na wiele chorób, ale także możliwość wykorzystania jego potencjału smakowego np. w trakcie serwowania owsianki czy też naleśników. Sprawdź, czemu jeszcze zawdzięcza swoją popularność i w jaki sposób możesz go pić. 

Kwiaty czarnego bzu i ich właściwości

Właściwości kwiatów czarnego bzu są doceniane od pokoleń i nie ma w tym ani odrobiny przypadku. Już nasze babcie zbierały pojedyncze kwiatostany, a następnie robiły z nich syrop, który był efektem macerowania. Jasny, słodki, gęsty stał się zarówno smacznym dodatkiem np. do herbat, ale i sprzymierzeńcem w walce z różnego rodzaju drobnoustrojami (wykazuje działanie antybakteryjne, antyoksydacyjne i detoksykujące). 

Właściwości owoców czarnego bzu od dawna są doceniane w medycynie naturalnej w dużej mierze z uwagi na obecność witamin A i C, a ponadto soli mineralnych (sodu, potasu), jak również pektyn, antocyjanów i żelaza. Picie syropu z kwiatów czarnego bzu jest bardzo pomocne w łagodzeniu pierwszych objawów przeziębienia, jak również grypy. Znajduje również zastosowanie w kuracjach odtruwających. Działa napotnie, co sprawia, że z powodzeniem można określić go naturalnym środkiem przeciwgorączkowym. 

Na co pomaga syrop z czarnego bzu?

Syrop z kwiatów czarnego bzu to prawdziwe bogactwo witamin, minerałów i innych cennych składników, dzięki którym kompleksowo zadbasz o kondycję swojego organizmu i wspomożesz jego funkcjonowanie na wielu płaszczyznach.

W pierwszej kolejności warto podkreślić obecność w jego składzie kwasów fenolowych, jak również organicznych. To właśnie dzięki nim picie naturalnego syropu z kwiatów z czarnego bzu pozwala myśleć o zwalczaniu stanów zapalnych. Nie bez znaczenia jest także rola flawonoidów, które także wykazują się właściwościami przeciwzapalnymi. Do tego działają antyoksydacyjnie – zwalczają wolne rodniki i wspierają proces oczyszczania organizmu z toksyn.

W dobrej klasie syropie z czarnego bzu nie może zabraknąć także steroli. Mogą one przyczyniać się do obniżenia poziomu “złego cholesterolu” we krwi. Z kolei garbniki wykazują się właściwościami antybakteryjnymi, jak również przeciwutleniającymi. W produktach od najlepszych producentów znajdziesz także triterpeny, które także skutecznie zwalczają wolne rodniki. Oprócz tego szereg cennych soli mineralnych, które odgrywają kluczową rolę w regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej.

Nie bez znaczenia pozostaje również fakt, że spożywanie syropu z czarnego bzu może okazać się “gamechangerem” przy zwalczaniu objawów przeziębienia i grypy. Oprócz tego, że działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie, to w dodatku lekko napotnie i moczopędnie. Sięgaj po niego zawsze wtedy, gdy czujesz się “niewyraźnie” – lepiej zapobiegać, niż leczyć.

syrop z kwiatów czarnego bzu
Źródło: https://olini.pl/

Zastosowanie czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu to produkt, który warto docenić nie tylko ze względu na jego nieocenione właściwości prozdrowotne. Stanowi także prawdziwy rarytas dla miłośników wyrazistych, owocowych i lekko kwiatowych nut smakowych. Co ważne, mogą po niego sięgać zarówno dzieci, jak i dorośli.

Syrop z kwiatów czarnego bzu doskonale smakuje rozcieńczony z wodą. Możesz rozcieńczyć go z zimną – wtedy uzyskasz orzeźwiający napój idealny na letnie upały. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby stał się zdrowym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty – szczególnie przy infekcjach sezonowych. Pamiętaj jednak o tym, aby przed wlaniem go do naparu poczekać, aż chwilę przestygnie. Powód? Z pewnością nie chcesz, aby wyparowały z niego wszystkie cenne składniki i witaminy. Wysokie temperatury niestety mogą do tego doprowadzić. Poczekaj ok. 10 min i ciesz się rozgrzewającym napojem, który nie tylko smakuje, ale przede wszystkim – leczy.

Co ciekawe, z syropu z kwiatów czarnego bzu możesz również przygotować aromatyczną nalewkę., jednak zdecydowanie lepszym sposobem na wykorzystanie jego prozdrowotnego potencjału będzie przyrządzenie szota na bazie wódki i naszego głównego bohatera. Dodawaj go również do szejków i koktajli – zarówno warzywnych, jak i owocowych.

A może wolisz wypić go solo? Możesz to zrobić prosto z łyżeczki bądź też przygotować sobie szota witaminowego – idealnego przy łagodzeniu kaszlu czy też zbijania gorączki.

Syrop z czarnego bzu tworzy bardzo zgrane duety również z potrawami w słodkim wydaniu. Polej nim np. owsiankę, naleśniki czy pankejki, a pożywne i zdrowe śniadanie będzie gotowe dosłownie w kilka chwil. Takie połączenia sprawdzą się także jako pożywny lunch albo przekąska w ciągu dnia – kiedy potrzebujesz dodatkowego zastrzyku energii.

A może jesteś prawdziwym koneserem lodowych deserów? Polewa z syropu z kwiatów czarnego bzu poleca się do podania! Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać go także jako słodki dodatek do ciasteczek owsianych czy gofrów. Jedynym ograniczeniem jest Twoja wyobraźnia.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *