Oregano – antybiotyk z natury

Oregano, czyli lebiodka pospolita, kwitnie od lipca do końca września. Znane jest głównie jako przyprawa, ale to jeden z ze skuteczniejszych leków, jakie dała nam natura. Zawarty w nim karwakrol i tymol działają antyseptycznie, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczno i rozkurczowo. Szczególnie silne jest działanie olejku z oregano.
Aromatyczne oregano jest byliną o charakterystycznych owłosionych łodygach i purpurowo różowych kwiatach. Kojarzące się głównie z kuchnią włoską, tak naprawdę powszechnie występuje w całej Europie. Kiedyś jej liście zastępowały tytoń, a kwiaty były używane jako naturalny barwnik do farbowania wełny. Oregano zyskało sławę jako przyprawa do pizzy, jednak ma wiele właściwości dużo cenniejszych od jej walorów smakowych.
UWAGA: oregano łatwo pomylić z dzikim tymiankiem i dzikim majerankiem. Czasem susz tych roślin bywa sprzedawany pod nazwą oregano ? upewnijcie się, że chodzi o Origanum vulgare (lebiodkę pospolitą).
Karwakrol – fenomenalny antyoksydant
O wyjątkowości oregano jako środka leczniczego decydują właściwości karwakrolu, który jest głównym składnikiem oraz fenol o niezwykle silnym działaniu przeciwutleniającym. To właśnie on skutecznie zwalcza bakterie, wirusy, grzyby, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Szczególnie silne jest jego działanie przeciwgrzybiczne.
W najwyższym stężeniu znajdziemy go w olejku z oregano (między 60 a ok. 80%).
Tymol na gronkowca i pasożyty
Drugim ważnym składnikiem oregano jest tymol, substancja, która również wykazuje silne działanie przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. Udowodniono jego skuteczność w zwalczaniu pasożytów i opornych na antybiotyki bakterii, jak gronkowiec czy listeria.
Olejek z oregano – naturalny antybiotyk
Szczególnie silne działanie wykazuje olejek z oregano, w którym cenne substancje występują w najwyższym stężeniu. Warto go stosować zarówno profilaktycznie, jak i przy konkretnych dolegliwościach. Lista jego zalet jest szeroka:
- wspomaga układ immunologiczny,
- pomaga przy infekcjach bakteryjnych oraz wirusowych(zwłaszcza górnych dróg oddechowych, także przy zakażeniach przewodu moczowego i jelit),
- hamuje działanie wielu bakterii, w tym opornych na antybiotyki,
- ogranicza ilość grzybów w organizmie i przeciwdziała infekcjom grzybiczym (w tym kandydozie),
- pomaga zwalczać pasożyty,
- skuteczny przy: grypie, zapaleniu zatok, bólu gardła, zapaleniu oskrzeli, problemach trawiennych,
- zewnętrznie: przy egzemie, łuszczycy, łupieżu, grzybicy skóry i paznokci, przy bólach reumatycznych.
UWAGA: olejek stosujemy zawsze w formie rozcieńczonej (wewnętrznie: 20% olejku z oregano, 80% oliwa z oliwek). Stosować rozcieńczony, od 1do 5 kropli na około 100ml wody lub soku, albo na łyżeczkę miodu, 1-3 razy dziennie. Maksymalna dzienna porcja, której nie należy przekraczać wynosi 15 kropli (0,4ml), która zawiera 73mg olejku z oregano. Przed każdym użyciem należy go wstrząsnąć.
Środki ostrożności:
- u dzieci olejek stosujemy po konsultacjach z lekarzem (przy infekcjach zazwyczaj 2 krople na oliwę nie dłużej niż 7 dni),
- ze względu na silnie drażniące działanie olejku nie stosujemy bez rozcieńczenia oliwą, ze względu na ryzyko podrażnienia skóry i błon śluzowych,
- olejek ze względu na silne antybakteryjne działanie może niekorzystnie oddziaływać także na dobrą florę bakteryjną, dlatego podczas jego zażywania konieczne jest stosowanie probiotyku i uzupełnianie pożytecznych bakterii.
PORADA: jeśli dodacie 1-2 krople olejku do pomidorowego sosu do pizzy czy spaghetti, będzie bardziej aromatyczny niż przy korzystaniu z suszonej przyprawy. To też dobry sposób na profilaktyczne stosowanie olejku.
Uwielbiam oregano, dodaje garściami do wszystkiego ?
Uwielbiam olejek z oregano i bardzo często stosuję do inhalacji albo rozcieńczony z oliwą do smarowania skroni przy bólu głowy. Super artykuł!
O proszę! A ja go dotychczas tylko kojarzyłam z pizzą 😉
Do jakiego produktu jest to dawkowanie, gdyż są stężone i baaardzo rozcieńczone … Czytać ze zrozumieniem etykiety
Dziękujemy za zwrócenie uwagi! Wpis został zamieszczony ponad 3 lata temu, a w międzyczasie producent zmienił skład produktu. Oczywiście jednak to jest błąd po naszej stronie i już go poprawiliśmy 😉
Olejek z oregano stosuję od kiedy na jednej z wycieczek we Włoszech poznałem jego smak. Rewelacja.
A jak olejek rozpuścić w wodzie ?
Rozcieńczony olejek (20% olejku i 80% oliwy z oliwek), połączyć można z ok 100ml wody, dodając od 1 do 5 kropli.