Oregano – antybiotyk z natury

Oregano, czyli lebiodka pospolita, kwitnie od lipca do końca września. Znane jest głównie jako przyprawa, ale to jeden z ze skuteczniejszych leków, jakie dała nam natura. Zawarty w nim karwakrol i tymol działają antyseptycznie, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczno i rozkurczowo. Szczególnie silne jest działanie olejku z oregano.

Aromatyczne oregano jest byliną o charakterystycznych owłosionych łodygach i purpurowo różowych kwiatach. Kojarzące się głównie z kuchnią włoską, tak naprawdę powszechnie występuje w całej Europie. Kiedyś jej liście zastępowały tytoń, a kwiaty były używane jako naturalny barwnik do farbowania wełny. Oregano zyskało sławę jako przyprawa do pizzy, jednak ma wiele właściwości dużo cenniejszych od jej walorów smakowych.

UWAGA: oregano łatwo pomylić z dzikim tymiankiem i dzikim majerankiem. Czasem susz tych roślin bywa sprzedawany pod nazwą oregano ? upewnijcie się, że chodzi o Origanum vulgare (lebiodkę pospolitą).

Karwakrol ? fenomenalny antyoksydant

O wyjątkowości oregano jako środka leczniczego decydują właściwości karwakrolu, który jest głównym składnikiem oraz fenol o niezwykle silnym działaniu przeciwutleniającym. To właśnie on skutecznie zwalcza bakterie, wirusy, grzyby, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Szczególnie silne jest jego działanie przeciwgrzybiczne.

W najwyższym stężeniu znajdziemy go w olejku z oregano (między 60 a ok. 80%).

Tymol na gronkowca i pasożyty

Drugim ważnym składnikiem oregano jest tymol, substancja, która również wykazuje silne działanie przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. Udowodniono jego skuteczność w zwalczaniu pasożytów i opornych na antybiotyki bakterii, jak gronkowiec czy listeria.

Olejek z oregano ? naturalny antybiotyk

Szczególnie silne działanie wykazuje olejek z oregano, w którym cenne substancje występują w najwyższym stężeniu. Warto go stosować zarówno profilaktycznie, jak i przy konkretnych dolegliwościach. Lista jego zalet jest szeroka:

  • wspomaga układ immunologiczny,
  • pomaga przy infekcjach bakteryjnych oraz wirusowych(zwłaszcza górnych dróg oddechowych, także przy zakażeniach przewodu moczowego i jelit),
  • hamuje działanie wielu bakterii, w tym opornych na antybiotyki,
  • ogranicza ilość grzybów w organizmie i przeciwdziała infekcjom grzybiczym (w tym kandydozie),
  • pomaga zwalczać pasożyty,
  • skuteczny przy: grypie, zapaleniu zatok, bólu gardła, zapaleniu oskrzeli, problemach trawiennych,
  • zewnętrznie: przy egzemie, łuszczycy, łupieżu, grzybicy skóry i paznokci, przy bólach reumatycznych.

UWAGAolejek z oregano stosujemy zawsze w formie rozcieńczonej (wewnętrznie: 10% olejku, reszta oliwa). Najlepiej łączyć go z oliwą z oliwek. Profilaktycznie stosujemy 1-2 kroplę codziennie lub co kilka dni ? w zależności od potrzeb. Przy infekcjach bakteryjnych: 7-10 kropli dziennie w dawkach podzielonych (przy bardzo silnych infekcjach u dorosłych można zwiększyć dawkę) ? w takich dawkach stosować 7 do maksymalnie 10 dni.

Środki ostrożności:

  • u dzieci olejek stosujemy po konsultacjach z lekarzem (przy infekcjach zazwyczaj 2 krople na oliwę nie dłużej niż 7 dni),
  • ze względu na silnie drażniące działanie olejku nie stosujemy bez rozcieńczenia oliwą, ze względu na ryzyko podrażnienia skóry i błon śluzowych,
  • olejek z oregano ze względu na silne antybakteryjne działanie może niekorzystnie oddziaływać także na dobrą florę bakteryjną, dlatego podczas jego zażywania konieczne jest stosowanie probiotyku i uzupełnianie pożytecznych bakterii.

PORADA: jeśli dodacie 1-2 krople olejku z oregano do pomidorowego sosu do pizzy czy spaghetti, będzie bardziej aromatyczny niż przy korzystaniu z suszonej przyprawy. To też dobry sposób na profilaktyczne stosowanie olejku.

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Może Ci się również spodoba

3 komentarze

  1. Marta zywicielka.pl pisze:

    Uwielbiam oregano, dodaje garściami do wszystkiego ?

  2. Uwielbiam olejek z oregano i bardzo często stosuję do inhalacji albo rozcieńczony z oliwą do smarowania skroni przy bólu głowy. Super artykuł!

  3. O proszę! A ja go dotychczas tylko kojarzyłam z pizzą 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *