Kozieradka na przesilenie wiosenne

Kozieradka do niedawna nie była zbyt popularna w naszej kuchni. Wydaje się jednak, że i my w końcu odkryliśmy jej potencjał zdrowotny i kulinarny.

Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum) to roślina pochodząca z pobrzeży śródziemnomorskich. Po jej przekwitnięciu pojawiają się owoce z licznymi nasionami w środku. Właśnie one stanowią surowiec leczniczy i przyprawowy. Zawierają w sobie olejek eteryczny, odpowiedzialny za charakterystyczny smak kozieradki, a także: biopierwiastki (żelazo, magnez, fosfor, wapń, potas, cynk), witaminy (kwas foliowy, witaminę A, niacynę, witaminę B6, witaminę C), saponiny sterydowe, kumaryny, śluzy (osłaniające błony śluzowe jamy ustnej, gardła i przewodu pokarmowego).

Nazwa ?kozieradka? wywodzi się stąd, że jest to roślina bardzo lubiona przez kozy, a kozy wiedzą, co dobre ? wybierają tylko wartościowe zioła!

Wszechstronne nasionka

Małe, niepozorne ziarenka kozieradki są dla organizmu niezwykle wzmacniającym produktem. Od starożytności stosowano je dla wzmocnienia i regeneracji osłabionego organizmu i poprawienia jego wielu funkcji. Spośród wielu zalet kozieradki warto wymienić:

  • nasiona i wyciągi z nasion kozieradki wzmagają wydzielanie soku żołądkowego i trzustkowego, przez co ułatwiają trawienie pokarmów i przyswajanie składników odżywczych,
  • wskazana jest przy osłabieniu, wychudzeniu, anemii i braku apetytu
  • przyczynia się do wzrostu czerwonych i białych krwinek, przez co zapobiega niedokrwistości i podnosi ogólną odporność organizmu,
  • zawarte w niej śluzy i pektyny korzystnie oddziałują na drogi oddechowe (m.in. działają przeciwkaszlowo) oraz na układ pokarmowy (wspomagają proces odnowy nabłonka jelit, regulują wypróżnienia),
  • stymuluje układ hormonalny (niedobór estrogenów, niedoczynność tarczycy),
  • zwiększa wydolność fizyczną – działa psychotonicznie i pobudza motorykę mięśni (polecana osobom intensywnie uprawiającym sport),
  • przyśpiesza procesy odtruwania organizmu i usuwania z niego toksyn,
  • ma działanie antydepresyjne,
  • uszczelnia naczynia krwionośne
  • działa mlekopędnie u matek karmiących
  •  łagodzi bóle miesiączkowe,
  • stosowana zewnętrznie pomaga przy wypadających włosach, leczeniu owrzodzeń, ran i oparzeń.

Na osłabienie po zimie

Ze względu na swoje ogólnie wzmacniające działanie warto stosować kozieradkę w okresie wiosennego przesilenia. Doda chęci do działania, poprawi sprawność psychofizyczną. Pomoże przyswajać minerały z diety, których braki po zimie odczuwa większość z nas. Warto ją też stosować u dzieci przy braku apetytu i problemach z koncentracją. Wszystkim odczuwającym pozimowy spadek energii polecamy przyjmowanie wzmacniających miksturek z kozieradką.

Herbatka z kozieradki

Łyżeczkę kozieradki zalewamy szklanką wrzątku. Parzymy pod przykryciem. Dodajemy ? łyżeczki miodu do smaku. Dorośli w stanach silnego zmęczenia i apatii mogą ją pić nawet trzy razy dziennie (dzieci 150ml w trzech podzielonych dawkach).

UWAGA: przy dłuższym stosowaniu może pojawić się specyficzny zapach potu!

Herbatka z kozieradki wzmocni Twój organizm! Foto: Unsplach

Miód kozieradkowy

Ma działanie odżywcze i pomaga na przyrost wagi u rekonwalescentów. Na każdą łyżeczkę kozieradki dodajemy łyżeczkę miodu (wielokwiatowy, lipowy, gryczany, akacjowy). Mieszamy w słoiczku i spożywamy cztery razy po łyżeczce (dzieci ? łyżeczki trzy razy dziennie).

Wzmacniająca mieszkanka z kozieradką

Składniki:

  • 50g nasion kozieradki,
  • 50g liści pokrzywy,
  • 50g siemienia lnianego.

Zioła mielimy w młynku i łączymy z miodem w proporcji 1 łyżeczka ziół na łyżeczkę miodu. Mieszamy w słoiczku i spożywamy cztery razy po łyżeczce (dzieci ? łyżeczki trzy razy dziennie).

Kozieradka w kuchni

Kozieradka jest także aromatyczną przyprawą, wzbogacającą smak wielu potraw. Aromatyzuje się nią sery i twarogi, dodaje do potraw kuchni wegetariańskiej (doskonale się komponuje z warzywami strączkowymi), do dressingów sałatkowych, do potraw curry. W niewielkiej ilości można nią przyprawiać potrawy z ryb i drobiu.

Wiosenny twarożek z kozieradką

  • 250g twarożku (może również być kozi)
  • 1-2 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
  • płaska łyżeczka kozieradki, szczypta pieprzu i soli
  • szczypiorek i rzeżucha do dekoracji

Wszystkie składniki łączymy. Posypujemy solidną garścią zieleniny.

Hummus z kozieradką

  • 20dag ciecierzycy (suszonej namoczonej na noc lub z puszki)
  • 100dag tahini (pasty sezamowej)
  • oliwa z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • płaska łyżeczka kozieradki, szczypta czerwonej papryki w proszku, szczypta pieprzu i kurkumy
  • sól do smaku
  • kilka łyżek wody

Namoczoną wcześniej ciecierzycę gotować przez około 2 godziny, odcedzić i zmiksować w blenderze. Połączyć z pozostałymi składnikami, do uzyskania gładkiej masy. Jeśli używamy cieciorki z puszki, miksujemy ją bez gotowania. Udekorować świeżym ogórkiem, papryczką chilli, kilkoma kroplami oliwy.

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. Alicja pisze:

    Uwielbiam kozieradkę. Stosuję ją miejscowo – głównie na włosy, w formie wcierki i płukanki. To sposób, który rekomendowała mi moja babcia, aby nieco zagęścić włosy. Przy regularnym stosowaniu – można zauważyć różnicę na swojej głowie.

    Zaciekawiłam się jednak jej właściwościami pro-zdrowotnymi i na pewno włączę do diety. Szczególnie ciekawie wygląda ten miód kozieradkowy – mam nadzieję, że będzie zjadliwy :-). Pozdrawiam i dziękuję za super przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *