Granat – owoc życia

Granat owoce

Zwany owocem życia, eliksirem miłości, rajskim owocem, uchodzący za symbol długowieczności i płodności granat posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Potwierdza je zarówno historia medycyny ludowej, bo po raz pierwszy jego walory lecznicze opisano 3.500 lat temu, jak i współczesna nauka. Prowadzone od lat badania dowodzą, że granat rzeczywiście niezwykle korzystnie oddziałuje na nasz organizm.

Granat wywodzi się z terenów dawnej Persji i Mezopotamii, skąd rozprzestrzenił się za sprawą fenickich kupców do Europy. Teraz uprawiany jest wszędzie tam, gdzie panuje suchy i ciepły klimat. Na nasz stół trafia na ogół sprowadzany z Turcji, Izraela, Hiszpanii, czasem Libanu. Jedyny argument przemawiający za tym, żeby nie jeść granatu codziennie to taki, że nie rośnie w naszym klimacie. Jednak dietetycy, z uwagi na jego niezwykle korzystne właściwości, przymykają na to oko. Zresztą niebezpodstawnie wedle azjatyckiej wiedzy o żywności jest on owocem termicznie ciepłym, co znaczy, że nie wychładza naszych organizmów tak jak na przykład cytrusy.

Od symboliki po naukę

Oryginalny kształt granatu i mnogość ukrytych w jego wnętrzu pestek, w połączeniu z jego niezwykłymi właściwościami, sprawiły, że na przestrzeni tysiącleci zyskał symboliczne znaczenie. W Biblii wymieniany jest ponad 30 razy. Niektórzy bibliści uważają wręcz, że to on był zakazanym rajskim owocem Edenu (jego łacińska nazwa oznacza w istocie jabłko kartagińskie). W chrześcijaństwie uchodzi za symbol wiecznego życia i odrodzenia. Mahomet uważał, że jego ziarna oczyszczają ciało z niedobrych emocji i skutków działania złych duchów. W starożytnej Grecji wiązano go z kultem Demeter bogini płodności i urodzaju. Ortodoksyjni Żydzi wierzyli, że ma 613 pestek, tyle, ile jest przykazań Tory (choć tak naprawdę ilość pestek różni się w zależności od wielkości owocu).

Dzisiaj, choć nie przypisuje mu się już tak magicznego znaczenia, mamy z kolei wyniki badań naukowych, które niezbicie potwierdzają niezwykłe, prozdrowotne właściwości granatu. Co istotne, dzisiejsze ustalenia naukowców potwierdzają empiryczne doświadczenia starożytnych. To zatem nie przypadek, że przed tysiącami lat leczono sokiem z granatów niepłodność, choroby serca, stany zapalne, zaburzenia erekcji. Uważano, że opóźnia procesy starzenia i wzmacnia cały organizm.

Granat pomoże w walce z cholesterolem. Foto: Freepik

Granat – prozdrowotna bomba

Kiedy badacze wzięli dokładnie granat pod lupę, okazało się, że zawiera nie tylko całe bogactwo witamin i składników mineralnych, jak: witaminy C, A i E, komplet witamin z grupy B, P i PP, beta-karoten, związki mineralne, jak żelazo, magnez, fosfor, cynk. Swoje oddziaływanie na organizm zawdzięcza przede wszystkim niezwykłej kompozycji składników takich jak: związki z grupy polifenoli, kemferol, kwercetyna, naringenina czy luteolina, a w największych ilościach ellagotaniny, uwalniające kwas elagowy, który przez florę bakteryjną przekształcany jest w związki o bardzo wysokiej aktywności biologicznej tzw. urolityny. To właśnie przede wszystkim w kwasie elagowym kryje się tajemnica prozdrowotnych właściwości granatu.

Kiedy więc naukowo rozbrojono granat, okazało się, że może on uwalniać kwas elagowy, któremu od dawna przyglądali się naukowcy, w ilościach niespotykanych w przypadku innych roślin. Dotychczas uważano, że w największej ilości występuje w owocach jagodowych, takich jak maliny, jeżyny, borówki czy żurawina. To właśnie za sprawą kwasu elagowego siła przeciwutleniająca granatu i wyciągów z jego owoców jest nawet 50-krotnie wyższa niż w przypadku innych przeciwutleniaczy.

Granat jak lek

Na co zatem pomoże granat? Lista jest długa:

  • wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, poprawia przepływ krwi w mięśniu sercowym, redukuje złogi i zwapnienia w tętnicy szyjnej,
  • hamuje rozwój komórek nowotworowych i przeciwdziała przerzutom, hamuje rozwój zmian nowotworowych prostaty, płuc, jelit, skóry, piersi i szyjki macicy,
  • nie dopuszcza do rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych,
  • obniża cholesterol,
  • normalizuje ciśnienie tętnicze,
  • poprawia sprawność seksualną, likwiduje zaburzenia erekcji (ciekawostka: szkoccy naukowcy dowiedli, że sok z granatów działa tak samo skutecznie jak Viagra – po dwóch tygodniach u poddawanych badaniu mężczyzn poziom testosteronu wzrastał nawet o 30%),
  • skutecznie reguluje gospodarkę hormonalną u kobiet i mężczyzn (co ciekawe – u kobiet wpływa na wydzielanie żeńskich hormonów, m.in. estrogenu, u mężczyzn – męskich) ,
  • reguluje stężenie cukru we krwi w przypadku cukrzycy typu II,
  • zapobiega stanom zapalnym,zakażeniom infekcyjnym i grzybiczym,pomaga zwalczać grzyby, bakterie i pasożyty,
  • opóźnia procesy starzenia,
  • reguluje procesy trawienne,
  • pomaga przy astmie i zakażeniach górnych dróg oddechowych,
  • działa ogólnie wzmacniająco na układ odpornościowy.

Pestki, sok czy wyciąg?

Dietetycy zalecają, że optymalną dobową dawką granatu jest 500g. Spożywanie surowych owoców jest jednak dość kłopotliwe, ze względu na czasochłonny proces ich obierania. Warto raz na jakiś czas podjąć trud wydobywania pestek granatu. Można jeść je same albo jako składnik sałatek, surówek, koktajli.

– Dobrą alternatywą jest gotowy sok z granatu – radzi Natalia Ciechanowska ze sklepu StraganZdrowia.pl . Szczególnie polecamy czysty koncentrat z całych owoców, czyli skórki, pestek i miąższu. Nie traci on nic ze swoich wartości zawartych w całym owocu. W takim soku skoncentrowane są wszystkie korzystne właściwości granatu. Warto wiedzieć, że cała roślina granatowca ma właściwości lecznicze. W medycynie ludowej jako surowiec leczniczy stosowano również skórki owoców, które pomagały przy biegunkach, wrzodach, infekcjach jamy ustnej i gardła. Z kolei korzenie i kora pomagają zwalczać pasożyty – dodaje.

Koncentrat z całych owoców granatu należy pić po 20 ml dziennie w postaci rozcieńczonej lub nierozcieńczonej. Najlepiej spożywać go na czczo 40 minut przed pierwszym posiłkiem.

Nie wszystkim odpowiada lekko cierpki smak owoców granatu. Aby mimo wszystko korzystać z jego prozdrowotnych dobrodziejstw, możemy wybrać kapsułki z wciągiem z owoców granatu – podpowiada Natalia Ciechanowska. – Zawierają one ekstrakt z granatu z jego wszystkimi cennymi składnikami. Taki produkt stosujemy jako suplement, przyjmując po jednej kapsułce dziennie po posiłku – radzi.

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *