6 najzdrowszych kasz i ich właściwości


Collapse

Kasze już od dłuższego czasu królują na naszych stołach. Włosi mogą pochwalić się swoim risotto, a my swoim koszotto;-), bo kasza od zawsze w kulturze polskiej była. I dobrze, bo ma wiele wspaniałych właściwości. Kasze idealnie nadają się do dań jednogarnkowych. Dostarczają nam wiele bezcennych mikroelementów cynk, magnez, potas  i witamin z grupy B, większość ma niski indeks glikemiczny. Część z nich jest bezglutenowa. Kasze sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Wymieszane z warzywami i tłuszczami dają nam sycący i zdrowy posiłek.

Które kasze powinny znaleźć się koniecznie w naszej diecie?

KASZA JAGLANA – jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Powstaje z nasion prosa. Jest jedną z niewielu kasz o działaniu zasadotwórczym. Jest bezglutenowa. Wyróżnia ją najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Zawiera również krzemionką, która wpływa na kondycje naszych paznokci i skóry. Witaminę E oraz lecytynę, które pomagają nam być skoncentrowanym. Ma właściwości wysuszające, dlatego jest szczególnie polecana w stanach przeziębienia, warto wtedy ją rozgrzać przyprawami takimi jak cynamon, imbir, goździki, ponieważ ma ona również właściwości wychładzające.  Można ją przyrządzać zarówno na słodko, jak i na słono. Warto ją dobrze przepłukać i podprażyć, aby straciła swój gorzkawy posmak.

UWAGA: Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny. Nie jest więc wskazana dla osób na diecie oraz diabetyków. Modne detoksy z kaszy jaglanej to nie jest kierunek dla wszystkich. Ze względu jednak na jej właściwości nawet osoby dbające o kaloryczność, nie powinny z niej rezygnować całkowicie.

Kasza to źródło witamin z grupy B. Foto: freepik

KASZA GRYCZANA – kaszę gryczaną możesz kupić paloną/prażoną lub białą. Kasza prażona ma bardziej wyrazisty smak. Biała kasza jest łagodniejsza. Kasza gryczana podobnie, jak kasza jaglana ma zasadowy odczyn i jest bezglutenowa. Dzięki temu reguluje poziom kwasowości w organizmie. To bardzo istotne, żeby w diecie były takie produkty, gdyż większość produktów ma odczyn kwaśny, który nie wpływa korzystanie na nasz organizm. Zawiera dużo magnezu. W gryce znajduje się wiele witamin z grupy B, które są odpowiedzialny za dobry funkcjonowanie układu nerwowego. Witaminy z grypy B łagodzą napięcia nerwowe i pozytywnie wpływają na nastrój. Witaminy te uczestniczą również w przemianie glukozy na energię dostarczaną m. in. do mózgu – tym samy poprawiają jego sprawność. Dzięki dużej  zawartości flawonoidów ma działanie przeciwmiadżycowe  i wzmacnia żyły. I na koniec rutyna! Przedstawicielem flawonoidów występującym w gryce w największej ilości jest rutyna. Z jej powodu warto szczególnie planować posiłki z kaszą gryczaną jesienią. Rutyna pomaga nam walczyć z przeziębieniem.

KASZA PĘCZAKkasza pęczak jest odmianą kaszy jęczmiennej. Specjalnie wymieniamy pęczak, gdyż jest ona mniej doceniane, a ma większe zalety niż kasza jęczmienna perłowa, najczęściej przez nas wybierana. Powstaje z jednego z najstarszych zbóż – jęczmienia. Kasza pęczak to całe ziarna jęczmienia pozbawione łuski. Jest to kasza najmniej przetworzona dzięki czemu zachowuje naturalny smak i cenne wartości odżywcze. Kasza pęczak jest cennym źródłem białka oraz magnezu. Kasza pęczak dostarcza naszemu organizmowi witaminy z grupy B, których działanie wymieniliśmy przy kaszy gryczanej. Pęczak to doskonałe źródło witaminy PP (niacyny), która jest ważna dla osób chcących poprawić wygląd swojej skóry i włosów. Zawiera dużą ilość błonnika co sprawia, że usprawnia perystaltykę jelit i reguluje rytm wypróżnień. Kasza pęczak (kasze jęczmienne) zawierają gluten.

Kasze z długą tradycją. foto: freepik

Kasze z długą tradycją

AMARANTUS – czyli inaczej szarłat był podstawą diety Majów aż 4 000 lat temu. To bardzo bardzo stare nasiono, powoli wkracza na polskie stoły, a naszym zdaniem powinno się bardzo rozgościć!  Amarantus jest źródłem dobrze przyswajalnego białka i aminokwasów, dlatego wegetarianie i weganie szczególnie powinni go uwzględnić w diecie. Nasiona amarantusa mają niski indeks glikemiczny. Amarantus powoli uwalnia cukry do krwi, co sprawia, że nie ma takiej „napadowej”ochoty na jedzenie. Szkarłat to doskonałe źródło magnezu, żelaza, kwasu foliowego! Zawiera 5-krotnie więcej żelaza niż szpinak lub pszenica. Nie zawiera glutenu. Zawiera witaminy z grupy B oraz antyoksydanty – witaminy A, C i E. Ze względu na dużą zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit. Nasiona amarantusa zawierają spore ilości skwalenu – związku hamującego starzenie się komórek.

KOMOSA RYŻOWA – inaczej quinoa lub ryż peruwiański to również bardzo stare ziarno. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3–5 tysięcy lat. Była podstawowym pokarmem w państwie Inków. Nazywana była tam „matką zbóż”. Quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, witamina A i E ) i składników mineralnych (wapń, żelazo, bardzo dużo magnezu, fosfor, potas, sód, cynk). Zawiera  saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i immunostymulujące. Jednym słowem petarda! Ponadto nasiona komosy zawierają wyjątkowo dużą ilość flawonoidów, co oznacza, że ma działania antyoksydacyjne. Białko komosy ryżowej jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Warto, aby znalazła się w diecie wegetarian i wegan. Ponadto quinoa jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym mogą ją spożywać osoby zmagające się z cukrzycą. Komosa ryżowa nie zawiera glutenu i jest łatwostrawna.  Można powiedzieć, że to kosmiczna kasza! NASA prowadzi nad nią badania w celu ustalenia jej użyteczności podczas długotrwałych lotów załogowych 😉

KASZA Z PŁASKURKI –  płaskurka to najbardziej pierwotne zboże. Dopiero z niej, w wyniku modyfikacji, powstała pszenica zwyczajnaW ziarnach płaskurki kryją się duże ilości cennych antyoksydantów oraz minerałów takich jak magnez, fosfor i wapń.  Płaskurka dostarcza nam również dużo błonnika, luteiny, alfa- i beta-karotenu i β-glukanów. Doskonale sprawdza się jako składnik diet redukcyjnych, ponieważ po jej spożyciu na długo towarzyszy nam poczucie sytości.  Zawarte w tym zbożu witaminy głównie witamina A i  witaminy z grupy B, minerały oraz białko poprawiają trawienie i podnoszą odporność.

Ciekawe, które kasze zagościły na stałe w Waszym menu, a które dopiero będziecie próbować?

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Może Ci się również spodoba

4 komentarze

  1. Marysia pisze:

    Dziękuje za taki rzeczowy artykuł, szukam właśnie alternatyw dla mojej ulubionej kaszy 🙂

  2. Nie przepadam za kaszami ale trzeba będzie to trochę zmienić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *