Czarny Czosnek – naturalny antybiotyk i superfood

Czarny czosnek

Białe ząbki czosnku znane są nie od dziś, zarówno w kuchni, jak i ze swoich właściwości zdrowotnych zwłaszcza tych antybakteryjnych i antywirusowych.  Smak białego czosnku należy do tych ostrych i nie jest on też dla wszystkich łatwy do przyswojenia. Na rynku od jakiegoś czasu można kupić czarny czosnek (black garlic).

Co to jest czarny czosnek?

Jak się okazuje czarny czosnek nie jest niczym nowym. Znany był już w starożytności, a jego ojczyzną są kraje północno – wschodniej Azji (Korea, Japonia, Chiny). Wierzono tam nawet, że jest to lek na nieśmiertelność. W krajach azjatyckich nadal jest popularny i doceniany jako przyprawa i suplement diety. Ma niepowtarzalny smak i właściwości. Jego smak przypomina suszoną śliwkę, sos sojowy, ocet balsamiczny, anyż i espresso. No właśnie dlaczego tak trudno określić ten smak? Niektórzy opisują ten smak jako  5 smak czyli umami (Umami – nieuchwytny, delikatny smak, trudny do opisania – nie słodki, nie słony, nie kwaśny, nie gorzki). Dzięki swojemu smakowi czarny czosnek (black garlic)  nadaje potrawą ciekawy, niepowtarzalny smak.

Jak powstaje?

Czarny czosnek jest produktem w pełni naturalnym. Powstaje podczas procesu podobnego do karmelizacji. Przez ponad miesiąc poddawany jest odpowiedniej temperaturze (60-80°C) i dużej wilgotności. Proces ten nazywany jest reakcją Maillarda, która odpowiada również m.in. za zapach piwa, czekolady, prażonej kukurydzy, kawy czy chleba. Podczas tego długotrwałego procesu czosnek zmienia swój kolor, smak, strukturę i zapach, a co najważniejsze zmienia swoje właściwości: substancje aktywne i składniki mineralne stają się lepiej przyswajane. Za główny, aktywny składnik czarnego czosnku uważana jest S-allilocysteina, a jego główne właściwości prozdrowotne  wynikają z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.

Uważa się, że czarny czosnek ma silne działanie antyoksydacyjne i stosowane jest w profilaktyce antyrakowej. Badania na ten temat przeprowadzono w 2009 roku w Japonii i opublikowano w Medicinal and Aromatic Plant Sciene and Technology. O jego wyjątkowych właściwościach można przeczytać w anglojęzycznej literaturze.[1]

W czym może na pomóc czarny czosnek?

Jak się okazuje czarny czosnek może wpłynąć bardzo korzystanie na cały nasz organizm wspomaga pracę większości narządów oraz wykazuje silne działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz pomaga w profilaktyce antynowotworowej.

Układ krążeniowy

  • obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi
  • zapobiega zawałom serca i udarowi mózgu poprzez wspomaganie krążenia i procesu krzepnięcia krwi

Układ odpornościowy

  • działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie
  • skuteczny w profilaktyce antynowotworowej
  • silne działanie antyoksydacyjne – przeciwdziała procesom starzenia

Układ trawienny

  • zapobiega nowotworom przełyku i zapalenia błony śluzowej żołądka
  • wykazuje działanie wspomagające pracę wątroby
  • reguluje poziom cukru
  • Może stanowić źródło wapnia, magnezu, siarki, cynku i żelaza w diecie.

Dodatkowe korzyści

  • Korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie, dzięki obecności siarki, która wchodzi w skład aminokwasów metioniny i cysteiny budujących strukturę włosów.

Czy można go zrobić w domu?

Tak, jest to produkt naturalny, więc możemy go przygotować w domu. Proces przygotowania w domu jest bardzo czasochłonny i dosyć drogi. Wymaga nagrzania piekarnika do temp 60 st. C i trzymanie tam czosnku przez ponad 40 dni.

Czy czarny znaczy lepszy?

Czarny posiada podobne właściwości, co surowiec z którego powstał. Na jego korzyść przemawia przede wszystkim fakt, iż w wyniku procesu, któremu jest poddawany substancje aktywne i składniki mineralne są łatwiej dostępne do wykorzystania przez organizm. Dla organizmu taka wersja czosnku jest łatwiejsza do przyswojenia. Wysoka zawartość suchej masy czosnku (40%) sprawia, iż skoncentrowanie składników odżywczych w surowcu jest wysokie, toteż spożywając niewielkie ilości czarnego czosnku, możemy korzystnie wpłynąć na organizm. Dodatkowo spożycie go nie wiąże się z nieprzyjemnym zapachem z ust czy trudnościami w trawieniu.

Gdzie można go wykorzystać w kuchni?

Dzięki swojej lepkiej konsystencji (jeśli kiedyś upiekliście czosnek z łatwością możecie sobie wyobrazić tą strukturę) można go wykorzystać do smarowania pieczywa czy tostów. Świetnie sprawdzi się dla podkreślenia smaku zupy.  Można dodawać  go do sosów, dipów i sałatek. Przed upieczeniem można nim natrzeć kurczaka lub rybę. Dobrze komponuje się z kolendrą i sezamem, dlatego świetnie pasuje do humusu.

 

Źródła:

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Może Cię również zainteresować:

7 komentarzy

  1. Marcelina pisze:

    Nigdy nie wiedziałam czarnego czosnku. Muszę spróbować 🙂

  2. daria pisze:

    Wygląda jak coś egzotycznego, a to tylko czarny czosnek

  3. Przyznam szczerze, że pierwszy raz słyszę o czarnym czosnku 🙂 Wygląda imponująco!

  4. Beata pisze:

    Pierwszy raz czytam o czarnym czosnku ,wow.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *