Czarny Czosnek – naturalny antybiotyk i superfood

Białe ząbki czosnku cenione są nie od dziś, ponieważ sprawdzają się zarówno w kuchni, jak i w domowej apteczce, gdyż posiadają właściwości zdrowotne. Zwłaszcza przy antybakteryjnych i antywirusowych. Smak białego czosnku nie wszystkim odpowiada, ponieważ należy do tych ostrych i nie jest on też łatwy do przyswojenia. Na rynku od jakiegoś czasu można kupić czarny czosnek (black garlic).
Co to jest czarny czosnek?
Jak się okazuje czarny czosnek nie jest niczym nowym. Znany był już w starożytności, a jego ojczyzną są kraje północno – wschodniej Azji (Korea, Japonia, Chiny). Miał on w tych krajach status wyjątkowe, gdyż wierzono nawet, że jest to lek na nieśmiertelność. W krajach azjatyckich nadal jest popularny i doceniany jako przyprawa i suplement diety. Ma niepowtarzalny smak i właściwości. Jego smak przypomina suszoną śliwkę, sos sojowy, ocet balsamiczny, anyż i espresso. No właśnie dlaczego tak trudno określić ten smak? Niektórzy opisują ten smak jako 5 smak czyli umami (Umami – nieuchwytny, delikatny smak, trudny do opisania – nie słodki, nie słony, nie kwaśny, nie gorzki). Dzięki swojemu smakowi czarny czosnek (black garlic) nadaje potrawom ciekawy, niepowtarzalny smak.
Jak powstaje czarny czosnek?
Czarny czosnek jest produktem w pełni naturalnym. Powstaje podczas procesu podobnego do karmelizacji. Przez ponad miesiąc poddawany jest odpowiedniej temperaturze (60-80°C) i dużej wilgotności. Ten długotrwały proces nazywany jest reakcją Maillarda, która odpowiada również m.in. za zapach piwa, czekolady, prażonej kukurydzy, kawy czy chleba.
W czasie jego trwania, czosnek zmienia swój kolor, smak, strukturę i zapach, a co najważniejsze zmienia swoje właściwości: substancje aktywne i składniki mineralne stają się lepiej przyswajane. Za główny, aktywny składnik czarnego czosnku uważana jest S-allilocysteina, a jego główne właściwości prozdrowotne wynikają z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.
Uważa się, że czarny czosnek ma silne działanie antyoksydacyjne i stosowane jest w profilaktyce antyrakowej. Badania na ten temat przeprowadzono w 2009 roku w Japonii i opublikowano w Medicinal and Aromatic Plant Sciene and Technology. O jego wyjątkowych właściwościach można przeczytać w anglojęzycznej literaturze.[1]
W czym może na pomóc czarny czosnek?
Jak się okazuje czarny czosnek może wpływać bardzo korzystnie na cały nasz organizm, ponieważ wspomaga pracę większości narządów oraz wykazuje silne działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz pomaga w profilaktyce antynowotworowej.
Układ krążeniowy
- obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi
- zapobiega zawałom serca i udarowi mózgu poprzez wspomaganie krążenia i procesu krzepnięcia krwi
Układ odpornościowy
- działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie
- skuteczny w profilaktyce antynowotworowej
- silne działanie antyoksydacyjne – przeciwdziała procesom starzenia
Układ trawienny
- zapobiega nowotworom przełyku i zapalenia błony śluzowej żołądka
- wykazuje działanie wspomagające pracę wątroby
- reguluje poziom cukru
- może stanowić źródło wapnia, magnezu, siarki, cynku i żelaza w diecie.
Dodatkowe korzyści
- Korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie, ponieważ zawiera w sobie siarkę, która wchodzi w skład aminokwasów metioniny i cysteiny budujących strukturę włosów.
Czy można go zrobić w domu?
Tak, jest produktem naturalnym, więc możemy go przygotować w domu. Proces przygotowania w domu jest bardzo czasochłonny i dosyć drogi, m.in. dlatego, że wymaga nagrzania piekarnika do temp 60 st. C i trzymanie tam czosnku przez ponad 40 dni.
Czy czarny znaczy lepszy?
Czarny posiada podobne właściwości, co surowiec z którego powstał. Na jego korzyść przemawia przede wszystkim fakt, iż w wyniku procesu, któremu jest poddawany substancje aktywne i składniki mineralne są łatwiej dostępne do wykorzystania przez organizm. Dla organizmu taka wersja czosnku jest łatwiejsza do przyswojenia.
Wysoka zawartość suchej masy czosnku (40%) sprawia, iż skoncentrowanie składników odżywczych w surowcu jest wysokie, toteż spożywając niewielkie ilości czarnego czosnku, możemy korzystnie wpłynąć na organizm. Dodatkowo spożycie go nie wiąże się z nieprzyjemnym zapachem z ust czy trudnościami w trawieniu.
Gdzie można go wykorzystać w kuchni?
Dzięki swojej lepkiej konsystencji (jeśli kiedyś upiekłyście czosnek z łatwością możecie sobie wyobrazić tą strukturę) można go wykorzystać do smarowania pieczywa czy tostów. Świetnie sprawdza się podkreślając smak zupy. Można dodawać go do sosów, dipów i sałatek. Przed upieczeniem można nim natrzeć kurczaka lub rybę. Dobrze komponuje się z kolendrą i sezamem, dlatego świetnie pasuje do humusu.
Źródła:
- https://www.bonappetit.com/test-kitchen/how-to/article/black-garlic
- http://piecprzemian.com.pl
- http://bonavita.pl/czarny-czosnek-wlasciwosci-produkcja-zastosowanie-i-dawkowanie
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1021949816301727
- http://biokurier.pl/jedzenie/czarny-czosnek-i-jego-wlasciwosci/
- [1]https://www.fitnessmagazine.com/recipes/healthy-eating/superfoods/what-is-black-garlic/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1021949816301727
Nigdy nie wiedziałam czarnego czosnku. Muszę spróbować 🙂
I jak udało się spróbować ? 😉
Wygląda jak coś egzotycznego, a to tylko czarny czosnek
Niepozorny, a jakie możliwości 😉
Przyznam szczerze, że pierwszy raz słyszę o czarnym czosnku 🙂 Wygląda imponująco!
Warto spróbować, bo nadaje też potrawom ciekawy smak!
Pierwszy raz czytam o czarnym czosnku ,wow.
Ale wyobraźcie sobie to czekanie 40 całych dni w temperaturze 60 st… czy ktoś obliczył, ile prądu się zużyje… ale poprawiło mi to humor
Ja bym się nie podjęła, ale niektórzy w warunkach domowych to robią, dlatego dobrze, że można kupić gotowy czosnek 😉
Jak węgiel 🙂 ale nie wiem czy ktokolwiek robi go w domu 😉 Rachunek za prąd może zabić 🙂
Oj zdecydowanie ten proces tylko dla pasjonatów 😉
„Jak się okazuje czarny czosnek nie jest niczym nowym.” Dziwne stwierdzenie, bo dla mnie (i przypuszczam, że dla większości osób) jest to właśnie nowość. Podejrzewam, że to kolejna próba naciągnięcia na kupno czegoś koszmarnie drogiego.
Czy w temp. 60 – 90 st. C nie zostają zniszczone wszystkie zdrowotne właściwości tego czosnku? Gdzie był uprawiany przed tym procesem? Może w Chinach?
Nic podobnego, od dwóch lat stosuję i czuję się wspaniale.
Zuzycie energii nie jest aż takie duże bo tu potrzeba małej mocy, Wymagane utrzymanie ledwie 60 stopni. Gorzej z cierpliwością i zdolnością do utrzymywania takiej niskiej temperatury przez piekarniki.
Czas produkcji tez jest krótszy mozliwy niz większośc artykułów powtarza.
W tych garnkach specjalnych do jego produkcji to sie robi w 2 tygodnie.
czarny czosnek smakuje swietnie ale trzeba sie na poczatku przyzwyczaić do innego zapachu
no i jest duzo zdrowszy
80 gram kosztuje 23 zl