Algi morskie – bogactwo witamin i minerałów

Algi to bogactwo mikro i makro, witamin, minerałów jak również związków chemicznych. Przypisuje się im wiele właściwości między innymi:

  • odmładzające,
  • wyszczuplające,
  • upiększające.

Usuwają również toksyny, wnikają w komórki tłuszczowe stymulując ich przemianę. Odpowiadają za elastyczność i gładkość naszej skóry, obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz posiadają właściwości przeciwutleniające. Wzmacniają również system immunologiczny, poprawiają koncentrację i pamięć, wykorzystywane są również przy wielu chorobach takich jak: reumatyzm, grzybica i cukrzyca.

Algi morskie zawierają wszystkie minerały jakie występują w morzu. Bardzo cenna alga to spirulina, która określana jest jako „mleko Matki Ziemi”, ponieważ posiada bardzo wysokie stężenie kwasu gammalinolenowego, czyli istotnego składnika kobiecego pokarmu.

Spirulina nazywana jest również „zielonym mięsem”, gdyż posada duże ilości wysokowartościowego białka, którego zawartość jest aż trzykrotnie większa niż w mięsie. Mięso zawiera 27 procnt białka, soja 34 procent, a alga ma 65 procent białka.

Jest również najbogatszym roślinnym źródłem witaminy B12. Zawiera także wysokie stężenia wielu witamin, np. A, B, B1, B2, D, E i K. Jest bogata w łatwo przyswajalne żelazo, potas, selen, fluor. Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu wywiera bardzo korzystny wpływ na procesy krwiotwórcze, na florę układu pokarmowego. Kolejnym barwnikiem jest fitocyjanina. Ten niebieski barwnik wzmacnia system immunologiczny, wspiera fizjologiczne czynności komórek, działa przeciwrakowo.

Codzienne przyjmowanie spiruliny, obniża cholesterol, obniża ryzyko zmian miażdżycowych, poprawia pamięć, wzrok, wpływa korzystnie na poziom cukru we krwi, normalizuje przemianę jodu, przez co przyczynia się do prawidłowej pracy tarczycy. Poprzez regularne przyjmowanie alg spirulina już po 4-6 tygodniach widać efekty oczyszczania się organizmu z toksyn.

Algi pomagają nam:spirulina

  • zahamować stany zapalne,
  • obniżyć gorączkę,łagodzić bóle,
  • osłabiać stany lękowe,
  • pomniejszać wrzody,
  • oczyszczają organizm,
  • wzmocnić system odpornościowy,
  • zapobiegać chorobom nerek
  • spowalniać starzenie się komórek,
  • poprawiać lipidy (cholesterol),
  • przyspieszać tworzenie się czerwonych krwinek,
  • zapobiegać osteoporozie,
  • działać przeciwko łuszczycowo,
  • zapobiegać grzybicom.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *