Czarne jagody w diecie przeciwnowotworowej

Czarne jagody to owoce szczególnie warte polecenia. Spośród naszych wszystkich krajowych owoców są najbogatszym źródłem antyoksydantów, co potwierdziło wiele badań klinicznych. Wzmacniają naczynia krwionośne, chronią wzrok i regulują procesy trawienne. Ponadto to jedne z nielicznych owoców rosnących dziko, więc nie zawierają w sobie chemii pochodzącej ze środków ochrony roślin.

Czarna jagoda to najbardziej rozpowszechniona nazwa rośliny z rodziny wrzosowatych o czarnofioletowych owocach. Jej inne nazwy to borówka czernica, borówka czarna, czernica.

Na problemy trawienne

W medycynie ludowej stosowano ją przede wszystkim w leczeniu różnych dolegliwości przewodu pokarmowego: biegunek, zaparć, zatruć, także zakażeń pasożytniczych. Sok z jagód i ich suszone owoce mają działanie zapierające, świeże zaś odwrotnie działają delikatnie przeczyszczająco. W każdej postaci chronią błonę śluzową żołądka.

Skarbnica antyoksydantów

Liczne badania kliniczne potwierdziły, że czarne jagody są bardzo bogatym źródłem przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Substancje rakotwórcze neutralizuje także zawarty w nich kwas elagowy i foliowy. Spośród wszystkich owoców równie silne działanie przeciwnowotworowe ma tylko granat. Jedna szklanka jagód dziennie pokrywa w pełni zapotrzebowanie organizmu na antyoksydanty.

Siła w jagodach! Foto: Freepik

Owoce dla pilotów

Z kolei antocyjanozydy zawarte w owocach czarnej jagody okazały się skuteczne w leczeniu różnego rodzaju zaburzeń wzroku. Wyciągi z borówki czarnej z powodzeniem testowali piloci samolotów i kierowcy samochodów wyścigowych. Zawarte w jagodach substancje poprawiają przede wszystkim widzenie po zmierzchu. Wspomagają regenerację pigmentu siatkówkowego i poprawiają zdolność przystosowania się wzroku do ciemności.

Na silne naczynia krwionośne

Badania potwierdziły również, że antocyjanozydy działają korzystnie na naczynia krwionośne, zwiększając ich elastyczność, zmniejszając łamliwość i przepuszczalność. Stąd czarna jagoda jest często zalecana przy niewydolności żylnej i limfatycznej, przy skłonności do żylaków i pękających naczynek krwionośnych, przy kruchości naczyń włosowatych.

Pomocne przy cukrzycy

Zawarty w owocach borówki czarnej glikozyd działa podobnie jak insulina, obniżając poziom glukozy we krwi. Poza tym jagody mają niski indeks glikemiczny (około 30), więc mogą być bez obaw spożywane przez osoby zmagające się z cukrzycą.

Co ważne, jak dotąd, nawet po długotrwałym stosowaniu borówki czarnej w celach leczniczych, nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych ani szkodliwego działania tych owoców.

Jagody w kuchni

Warto w pełni wykorzystać sezon na jagody nie tylko ze względu na ich prozdrowotne właściwości, ale również smak.

UWAGA: jagody przed spożyciem należy dokładnie umyć w kilku wodach, ze względu na ryzyko zakażenia bąblowcem, groźnym tasiemcem przenoszonym przez lisy.

Polecamy kilka przepisów na lato.

Warto wykorzystać sezon na jagody! Foto: Freepik

 

Śniadaniowe musli z jogurtem jagodowym

Składniki:

  • mieszanka musli (np. bezglutenowe,  owsiane)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • pół szklanki umytych jagód
  • miód albo ulubiony syrop (daktylowy, z agawy, klonowy)
  • płatki migdałowe do posypania

Jogurt łączymy z syropem i jagodami. Dodajemy do niego 3-4 łyżki musli i dekorujemy płatkami migdałowymi. Idealne na drugie śniadanie.

Jagody pod kruszonką z musli

To danie jest zarówno pożywnym podwieczorkiem, jak i smakowitym deserem.

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 szklanki jagód (można też połączyć je z malinami, jeżynami i borówkami),
  • ok. 10 łyżek dowolnego musli
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki ksylitolu

Jagody łączymy w misce z ksylitolem. Z pozostałych składników zagniatamy kruszonkę i dajemy na chwilę do lodówki. Do miseczek żaroodpornych przesypujemy jagody i posypujemy kruszonką (można też owoce zapiec w jednym większym naczyniu żaroodpornym). Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Kisiel jagodowy

To danie trochę zapomniane, a przecież uwielbiane przez dzieci i dobroczynnie działające na przewód pokarmowy.

Składniki:

  • 3 szklanki wody,
  • 200 g jagód,
  • 100 g cukru trzcinowego (albo: 4 łyżki ksylitolu, syropu z agawy, syropu daktylowego),
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • do smaku: łyżeczka soku z cytryny, pół laski wanilii.

Zagotować wodę z cukrem (lub syropem), sokiem z cytryny i miąższem z wanilii. Dodać dokładnie umyte jagody i gotować około 5 minut. Po tym czasie można zmiksować blenderem albo zostawić owoce w całości. W zimnej wodzie rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i dodać do jagód. Przez chwilę pogotować mieszając i przelać do miseczek.

Dżem jagodowy z miodem

Aby móc cieszyć się smakiem i właściwościami jagód przez cały rok, warto zrobić przetwory. Najlepiej oczywiście bez cukru wtedy będą najbardziej nam służyły. W naszym przepisie proponujemy miód i ksylitol zamiast cukru.

Składniki:

  • litr jagód,
  • 20 dag miodu,
  • 5 łyżek ksylitolu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka startego świeżego imbiru.

Dokładnie umyte jagody posypać ksylitolem, skropić cytryną i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Kiedy owoce puszczą sok, przełożyć do garnka, dodać imbir i miód i gotować na małym ogniu około 10 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików i odwrócić do góry dnem.

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *