Zdrowe słodkości w paczce od Świętego Mikołaja

Dzieciom trudno wyobrazić sobie mikołajki bez słodkości w paczce. Rodzice się martwią, bo nadmiar łakoci nie wychodzi ich pociechom na zdrowie. Lekarze przestrzegają przed cukierkami bazującymi na białym cukrze, sztucznych barwnikach, tłuszczach trans i polepszaczach smaku. Kompromisem będzie wybór zdrowych słodyczy. Naturalne, oparte na wartościowych składnikach, bez chemicznych substancji słodzących nie tylko nie zaszkodzą, ale wręcz będą cennym uzupełnieniem dziecięcej diety. Święty Mikołaj bez wyrzutów sumienia może je dołączać do paczek dla maluchów.

Które dzieci nie chcą zjeść od czasu od czasu słodkości? Foto:Pexels

Dlaczego nie cukier?

O szkodliwości białego rafinowanego cukru napisano i powiedziano już wiele, ale w okresie mikołajkowo-świątecznym warto sobie o tym przypomnieć. Jest to produkt chemiczny, który nie tylko nie zawiera żadnych witamin i minerałów, ale wręcz zaburza ich przyswajanie. Zmusza trzustkę do produkowania nienaturalnie dużych ilości insuliny, co rozregulowuje organizm i osłabia jego układ odpornościowy. Jest podstawową przyczyną cukrzycy, otyłości, próchnicy i wielu innych schorzeń. Poza tym cukier uzależnia. Badania wykazały, że pobudza te same obszary mózgu co heroina czy kokaina.

Słodycze bazujące na białym cukrze nie są dobrą inwestycją w zdrowie naszych pociech, podobnie jak te z dodatkiem syropu glukozowego, sacharyny czy aspartanu. Warto wybierać mądrzej i zdrowiej. Przedstawiamy kilka propozycji na czas mikołajkowo-świąteczny.

Drogi Mikołaju, przynieś mi żelki!

Dziecięca miłość do żelków jest powszechnie znana. Przy wyborze kolorowych misiów rodzice jednak powinni być czujni. W ich składzie, oprócz cukru, często znajdują się też sztuczne zagęszczacze, barwniki, substancje glazurujące i cały wachlarz syntetycznych barwników.

Zdrową wersję tego ulubionego przysmaku dzieci proponuje na przykład Bio Planet. Misie żelki bez żelatyny BIO o kształcie kultowych misiów bazują na wyciągach owocowych i ziołowych (koncentraty: jabłkowy, pomarańczowy, cytrynowy, z czarnej porzeczki, ananasowy, malinowy; ponadto: algi, szafran, kurkuma, czarny bez). Słodzone są syropem kukurydzianym i nierafinowanym brązowym cukrem.  Większość ich składników pochodzi z upraw ekologicznych.

Na uwagę zasługuje też seria bezcukrowych żelków De Bron, słodzonych syropem maltitolowym dużo lepiej tolerowanym przez organizm niż cukier. Producent zaproponował kilka smaków: malinowe, wiśniowe, owocowe.

Szukajmy tych żelków, które są słodzone naturalnymi substancjami! Foto: Pexels

Lizaki z witaminami

Na dziecięcej liście top słodyczy nie może zabraknąć lizaków. Ich wartościową wersję zaproponowała firma Candy Tree. Seria kolorowych lizaków o różnych smakach bazuje wyłącznie na naturalnych, ekologicznych składnikach. Jako słodzików użyto syropu kukurydzianego, syropu klonowego i zagęszczonych soków owocowych. Do wyboru są różne smaki: cytrynowy, jabłkowo-cynamonowy, malinowy,  pomarańczowy, porzeczkowy, wiśniowy i truskawkowy.

Lizaki mogą być sposobem na wzbogacenie diety dzieci w witaminy. MultiFan to preparat multiwitaminowy w postaci lizaka, zawierający 10 podstawowych witamin i sproszkowane soki owocowe. Nie zawiera cukru i jest rekomendowany przez Polskie Towarzystwo Stomatologiczne.

 

Czekolada jest zdrowa!

Czekolada to źródło magnezu, potasu, fosforu. Zawarta w niej pirazyna poprawia koncentrację i sprawność intelektualną, a fenyloalaninia korzystnie wpływa na nastrój. Najwięcej właściwości ma gorzka czekolada i właśnie do niej powinniśmy przyzwyczajać nasze pociechy zamiast do jej słodszej siostry czekolady mlecznej.  Słodzona stewią lub ksylitolem będzie zdrowym zastrzykiem energii dla uczących się i intensywnie rosnących dzieci. Warte polecenia są czekolady z serii Stevia: orzech laskowy i owoce leśne.

Gorzka czekolada to doskonała alternatywa dla słodyczy. Nauczmy ją jeść dzieci. Foto: Pexels

 

Coś do pochrupania

Dzieciaki to uwielbiają batonik, paczka herbatników w plecaku do szkoły, ciasteczko z czekoladą. Również tej przyjemności nie trzeba im odmawiać, jeśli wybierze się ją z rozwagą. Doskonałą propozycją na małe co nieco są ekologiczne herbatniki orkiszowe w czekoladzie gorzkiej lub mlecznej, w zależności od upodobań. Zawierają 60% orkiszu, mąkę owsianą, miód, oliwę z oliwek, puree z orzechów laskowych, naturalną wanilię i cukier trzcinowy.

 

Łakocie dla alergików

Dzieci zmagające się z różnego rodzaju alergiami wcale nie muszą rezygnować z ulubionych przysmaków.  Dostępna jest szeroka gama produktów bez glutenu, bez laktozy, bez soi czy orzechów.

Bezpieczne dla dzieci uczulonych na nabiał, czekoladę czy pszenicę są ekologiczne cukierki Candy Tree, bazujące na naturalnych sokach owocowych, syropie kukurydzianym i oleju kokosowym. Dostępne są w kilku smakach, m.in. truskawkowym, wiśniowym i pomarańczowym.

 

Małym miłośnikom batoników polecamy batony amarantusowe, które w składzie mają wyłącznie ekologiczne i bezglutenowe surowce: nasiona amarantusa, syrop z agawy, melasę buraczaną, płatki kukurydziane, proso ekspandowane, sezam, olej kokosowy, rodzynki i malinę. Samo zdrowie.

Dzieci uczulone na mleko, soję, orzechy czy gluten mogą bezpiecznie chrupać czekoladowo-jagodowe ciasteczka Itsi Bitsy. Bazujące na mące ryżowej, kukurydzianej i mące z grochu, słodzone brązowym cukrem i syropem z brązowego ryżu są zdrową przekąską nie tylko dla małych alergików.

 

 

 

 

 

 

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *