Owoce jagodowe – kopalnia antyoksydantów i żródło zdrowia.

Owoce i warzywa to grupa produktów spożywczych, które obfitują w przeciwutleniacze, czyli substancje występujące w organizmie w małych stężeniach, mające zdolność do hamowania lub opóźniania groźnych dla zdrowia reakcji utleniania.
Można je przyrównać do żołnierzy walczących z wolnymi rodnikami tlenowymi, czyli cząsteczkami, które odpowiadają m.in. za procesy starzenia się organizmu i przyczyniają się do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. Ogromną ilość przeciwutleniaczy posiadają owoce jagodowe, które niestety nie królują na naszych stołach za często, a szkoda…

Najbardziej znanymi owocami w tej grupie są truskawki, maliny, porzeczki, winogrona i agrest. Coraz większą sławą w tej grupie zaczynają cieszyć się: borówka amerykańska, aronia i owoc róży. Są to owoce sezonowe, towarzyszce nam od czerwca do końca września, warto więc wykorzystać ten czas i spożywać ich jak najwięcej.

czarna porzeczka

Czarna porzeczka –  to popularna roślina od dawna uprawiana w Polsce. Z danych zawartych w literaturze wynika, że zawartość witaminy C w niej waha się od 120-150mg/100g. Oprócz wspomnianej witaminy C w owocach czarnej porzeczki występuje sporo luteiny i B-karotenu, związki te wpływają świetnie na wzrok i poprawiają widzenie nocne. Luteina wykorzystywana jest również w profilaktyce zaćmy. Zawartość związków fenolowych waha się na poziomie 25mg/100g s.m., w tym 1/3 stanowią antocyjany. Są to barwniki występujące powszechnie w wielu roślinach, mające działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Uszczelniają naczynia krwionośne, ograniczają proces utleniania się „złego” cholesterolu LDL i podwyższają poziom „dobrego” HDL. Antocyjany wykorzystywane są również w profilaktyce chorób nowotworowych, schorzeń związanych z układem wzroku oraz miażdżycy.

Aronia czarnoowocowa – rośnie na niedużych krzewach, które należą do rodziny różowatych. Owoce aronii są najbogatszym źródłem polifenoli, aż 40-7omg/100g s.m., z czego aż ponad 50% stanowią antocyjany. Drugą grupę polifenoli stanowią pochodne kwasu hydroksycynamonowego (głównie kwas chlorogenowy i neochlorogenowy). Cierpki smak owoce te zawdzięczają epikatechinom i pochodnym kwasu hydroksycynamonowego. Ilości witaminy C i karotenoidów są tutaj niewielkie, ponieważ to głównie bogactwo polifenoli sprawia, że aronie są produktem stricte prozdrowotnym, a świadczy o tym fakt, że wykorzystuje się je na szeroką skalę w farmacji. Antocyjany i reszta przeciwutleniaczy zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników tlenowych , ma właściwości chelatujące metale ciężkie, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziała miażdżycy, chorobą serca, reguluje również ciśnienie krwi. Aronia wykorzystywana jest również w kosmetyce ponieważ świetnie chroni przed szkodliwymi promieniami UV.

Borówki czarnice – to krzewinki z rodziny wrzosowatych, które potocznie nazywamy jagodami. Czarne jagody są bogactwem witaminy C, B6, magnezu, pektyn oraz karotenoidów.  Główną jednak grupę związków przeciwutleniających stanowią związki fenolowe 30mg/100g s.m. Aż 70% zawartości stanowią antocyjany, następnie pochodne kwasu hydroksycynamonowego. Od dawien dawna stosowane są, jako lek na biegunkę, w medycynie ludowej używano je jako leku przeciw owsikom. Ze względu na bogactwo antocyjanów i karotenoidów odpowiadają za poprawę widzenia nocnego a także za ostrość widzenia. Na ich bazie powstaje wiele preparatów na wzrok.

Truskawka – to roślina powszechnie znana i uprawiana w Polsce. Owoce truskawki są dość dobrym źródłem witaminy C i fenylozwiązków. Zawartość witaminy C waha się od 34-104mg/100g produktu. Najlepiej spożywać je na surowo ponieważ kwas askorbinowy czyli witamina C jest wrażliwy na temperaturę i obróbkę technologiczną. Związki fenolowe  natomiast kształtują się w granicach 20mg/100g s.m., największy udział ma kwas elagowy –  ostatnie badania donoszą, że jest on pomocny w terapiach nowotworowych, oraz antocyjany. Ciekawe jest to, że dużo fenylozwiązków (glikozydów oraz ellagitanin) zawierają drobniutkie pesteczki na zewnątrz owoców. Ich przeciwutleniające wartości wynoszą 14% całej wartości owoców

Czerwona porzeczka – w przeciwieństwie do  czarnej porzeczki nie jest tak bogata w witaminę C oraz antocyjany. Natomiast posiada duże ilości trans-resweratrolu, związku, który jak donoszą ostatnie badania może być odpowiedzialny za hamowanie rozwoju komórek nowotworowych, procesów starzenia się, wzmacnianie systemu nerwowego oraz immunologicznego.

czerwone winogrona

Winogrona – uprawiane są najprawdopodobniej od 9 tysięcy lat. Spożywamy je w postaci świeżej i suszonej (rodzynki). Są bogatym źródłem polifenoli, a ich pozytywny wpływ na organizm można zaobserwować u Francuzów. Naród ten przy swojej małej aktywności fizycznej i tłustej diecie nie ma problemów z chorobami cywilizacyjnymi, zawdzięcza to m.in. piciu czerwonego wina. Przez badaczy zjawisko to nazywane jest „paradoksem francuskim”. Zawartość fenylozwiązków w winogronach nie różni się zbytnio od truskawek, czarnych jagód czy śliwek, ale duże znaczenie ma gatunek winogron. Związki w nich występujące to głównie antocyjany, pochodne kwasu hydroksycynamonowego, flawonole, stiibenoidy, które zgromadzone są w skórce i pestkach. Najlepszym źródłem stiibenoidów są wytłoki uzyskiwane podczas produkcji win. Polifenole znajdujące się w tych owocach to: kwas galusowy, ketachiny i epiketachiny. Skórka natomiast bogata jest w: kwas elagowy, myrycynę, kwarcetynę, kempferol i mocno ceniony trans-resweratol.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *