Jak wekować słoiki? O tych rzeczach nie zapominaj!
Wekowanie to podstawowy sposób przedłużenia trwałości owoców i warzyw. W ten sposób można również zachować świeżość mięs, zup i innych posiłków. W poniższym artykule przybliżymy kilka metod wekowania domowych przetworów. Jak wekować słoiki? Co można wekować? Jakie metody wekowania są najskuteczniejsze?
Dlaczego wekować?
Wekowanie to nie tylko świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców i warzyw, ale też doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą mieć kontrolę nad składem swojej diety. Ponadto, daje to możliwość cieszenia się smakiem ulubionych potraw nawet poza sezonem. Pełnia smaków lata zamknięta w małym słoiku to sposób na udane zimowe popołudnie.
Przygotowanie do wekowania
Zanim przystąpisz do wekowania przetworów właściwie się do tego przygotuj. Poniżej przedstawiamy kilka wartych uwagi rad.
Dobre słoiki to podstawa!
Zanim rozpoczniesz wekowanie, niezależnie od tego czy planujesz zakonserwować przetwory z warzyw i owoców, czy też zupy, mięso albo inne domowe posiłki, koniecznie upewnij się, że wybrane przez Ciebie słoiki są czyste i szczelne. Dla stuprocentowej pewności wysterylizuj je w piekarniku. W tym celu dokładnie umyj każdy słoik wodą z płynem do naczyń, a następnie opłucz i ułóż w piekarniku nagrzanym do około 100 stopni. Pozostaw na kilka minut. Słoiki będą czyste i sterylne.
Sprawdź także każdą zakrętkę. Nawet niewielka szczelina sprawi, że produkty nie utrzymają oczekiwanej trwałości.
Przygotowanie składników do wekowania
W słoikach najczęściej zamyka się dżemy, kompoty czy soki. Dużą popularnością cieszy się również wekowanie zup i mięsa oraz innych domowych produktów. Niezależnie od tego co znajdzie się w słoiku przed rozpoczęciem tworzenia przetworów upewnij się, że wszystkie produkty są wysokiej jakości, świeże i czyste. Nawet jedna popsuta truskawka może zniweczyć pracę włożoną w przygotowanie całego garnka dżemu. Podobnie jest z wekowaniem mięsa. Jeden nieświeży kawałek zakazi całość i sprawi, że weki nie będą nadawały się do spożycia.
Kontrola jakości i przechowywanie słoików
Po wekowaniu pamiętaj o regularnej kontroli słoików i przechowywaniu ich w chłodnym, ciemnym miejscu. Najlepsza będzie do tego sucha piwnica bądź nieogrzewana spiżarnia. Zupy i mięsa warto przechowywać w chłodni lub lodówce.
Jak wekować zupy?
Zupy to doskonałe dania do wekowania. Upewnij się, że są dobrze ugotowane, a następnie przelej do słoików i szczelnie zamknij. W ten sposób możesz przechowa je przez kilka dni. Mimo dokładnego zawekowania lepiej jest przechowywać je w lodówce bądź innym chłodnym miejscu. Unikaj wekowania zup zawierających koperek. Zwykle przyśpiesza on proces kwaśnienia zupy i skraca okres jej przydatności do spożycia. Jak widać wekowanie może posłużyć Ci na co dzień. Nie wszystkie produkty wekuje się, by zjeść je po kilku miesiącach.
Wekowanie mięsa
Mięso również można wekować. Najważniejsze jest, aby było odpowiednio ugotowane i ostudzone przed przełożeniem do słoików. Czas trwałości mięsa wydłuży się, jeśli dodasz przyprawy. Bardzo istotny jest również dodatek soli.

Wekowanie owoców i warzyw
Owoce i warzywa to kolejna grupa produktów idealna do wekowania. Najważniejsze jest, aby były dojrzałe, ale nieprzejrzałe. Pozbądź się także nagnitych lub spleśniałych owoców. Nawet niewielki ślad pleśni oznacza, że produkt nie nadaje się do użytku. Pod żadnym pozorem nie okrawaj spleśniałego warzywa tylko je wyrzuć. Na zewnątrz widać jedynie niewielką część pleśni. Po dodaniu popsutego owocu dżem czy kompot szybko w całości będzie nadawać się jedynie do wyrzucenia.
Praktyczne rady dotyczące wekowania
Unikaj powszechnych błędów, takich jak zbyt mało płynu w słoiku czy niewłaściwa temperatura podczas wekowania. Zawartość słoika powinna sięgać do wysokości szyjki. W ten sposób słoik będzie niemal pełny, a pozostała przestrzeń minimalna. Płyn nie powinien dotykać wieczka. Zbyt mocne napełnienie słoika również jest błędem i może negatywnie wpłynąć na trwałość weków.
Jednym z częstszych pytań jest, czy można wekować zupę ze śmietaną. Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Jeśli weki będą przechowywane w lodówce, a my planujemy zjeść zupę w ciągu kilku dni, można zaryzykować. Zaleca się jednak wekowanie zup bez śmietany. Pewniejsze będzie dodanie jej na chwilę przed podaniem.
Metody wekowania
Istnieje kilka metod wekowania słoików. Sporo zależy od tego jak wiele słoików planujesz zawekować.
Pasteryzacja w piekarniku.
To jedna z najpowszechniejszych metod wekowania słoików, wykorzystywana od lat. Słoiki należy umieścić w chłodnym piekarniku i uruchomić grzanie. Wskazana temperatura to ok. 130 stopni. Czas wekowania liczy się od pełnego nagrzania piekarnika. Zwykle wynosi on 30 minut.
Więcej o wekowaniu w piekarniku przeczytasz na https://akademiasmaku.pl/porada/pasteryzacja-w-piekarniku,687
Wekowanie w garnku
Inną metodą jest wekowanie w garnku. Do garnka wkładamy słoiki i nalewamy wody. Powinna ona sięgać minimum do połowy wysokości słoika. Wskazane jest zabezpieczenie słoików bawełnianą szmatką. Następnie należy ustawić delikatne grzanie, a gdy woda zacznie bulgotać zmniejszyć je do minimum. To jedna z najlepszych metod, jeśli do zawekowania mamy jedynie kilka słoików.
Wekowanie w zmywarce
To stosunkowo nowa metoda wekowania, która z roku na rok zyskuje coraz więcej zwolenników. Polega ona na umieszczeniu szczelnie zakręconych słoików w zmywarce i ustawieniu najcieplejszego programu. Po zakończeniu po prostu wyjmujemy weki ze zmywarki. Ta metoda sprawdza się szczególnie przy dużej ilości weków.
Wekując przetwory w zmywarce lub piekarniku warto zwrócić uwagę na klasę energetyczną wybranego sprzętu. Dlaczego jest to tak ważne dowiesz się na https://akademiasmaku.pl/wnetrza/co-to-sa-klasy-energetyczne,420
Najnowsze komentarze