Zdrowe pasty do gofrów i naleśników

Pasty do gofrów, z warzyw na słodko? Wystarczy odrobina wyobraźni, żeby przygotować wykwintny i zdrowy deser na bazie marchewki, buraka czy fasoli. Proponujemy pyszne pasty, które można wykorzystać jako dodatek do gofrów, naleśników, racuchów, wafli czy po prostu kanapek.
Istnieje grupa warzyw o naturalnie słodkim smaku, do których zaliczają się m.in. marchewki, buraki i czerwona fasola. Warto wykorzystać ich słodycz i przygotować na ich bazie zdrowy i smaczny deser bez dodatku cukru. Można upiec ciasto z ich dodatkiem, jednak tym razem polecamy oryginalne i naprawdę smaczne pasty.
Słodka pasta z marchewki
Pasta figowo-marchewkowa
Pasta o lekko marcepanowym posmaku przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom migdałowych specjałów.
Pasta przed zmieleniem i gotowa
Składniki:
– 100 g suszonych fig niesiarkowanych,
– 3 średnie marchewki,
– 2 kopiaste łyżki zmielonych migdałów,
– 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu albo gałki muszkatołowej,
– sok z cytryny do smaku,
– łyżeczka masła (niekoniecznie),
– dodatkowo: kilka kropel aromatu waniliowego lub migdałowego lub trochę sproszkowanej wanilii.Figi namoczyć najlepiej na noc. Następnego dnia ugotować marchewki, odcedzić, dodać łyżeczkę masła i zmiksować z figami na gładką masę. Osobno zmielić migdały. Wszystkie składniki połączyć, dodając przyprawy.
Zmielone migdały
Polecamy zwłaszcza jako dodatek do gofrów – smakuje doskonale także z goframi bezglutenowymi. My przygotowaliśmy je z gotowej mieszanki, dodając 75g miękkiego, roztopionego masła, 2 jajka i 150ml mleka (może być również roślinne).
Mieszanka na gofry
Czy można zrobić słodką pastę z fasolki?
Pasta z fasolki adzuki albo czerwonej fasoli
Ta pasta doskonale wydobywa słodkawy smak fasoli.
Składniki:
– opakowanie fasolki adzuki albo czerwonej fasoli,
– 4 łyżki ksylitolu,
– 1/3 szklanki syropu daktylowego,
– szczypta imbiru i soli.Fasolę namoczyć na noc. Po tym czasie opłukać i gotować do miękkości. Jak będzie miękka zostawić tyle wody, żeby przykrywało fasolkę, dodać ksylitol, syrop, imbir oraz sól i gotować, aż masa zgęstnieje. Zmiksować na gładki krem. Idealna do naleśników.
Pasta z pieczonych buraków
W smaku tej pasty naprawdę trudno rozpoznać popularne warzywo. Smakuje po prostu czekoladowo.
Składniki:
– 3 duże buraki,
– 1/2 szklanki daktyli,
– 2 łyżki kakao,
– kilka łyżek mleka roślinnego,
– opcjonalnie 1 kopiasta łyżka zmielonych orzechów laskowych.Umyte i pokrojone w grube plastry buraki piec w temperaturze 200 stopni do miękkości (30-45 minut). Daktyle wcześniej namoczyć. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Jeśli masa jest za gęsta, dodać jeszcze mleka. Idealna jako czekoladowa pasta do chleba.
Smacznego!
Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)
Nie pomyślałabym o takim wykorzystaniu marchewka czy fasoli. Zapowiada się bardzo smaczny dodatek
Spodobała mi się szczególnie ta pierwsza pasta 🙂
Ciekawe propozycje tych past, zwłaszcza że gofry kojarzą mi się głownie z bitą smietaną i dżemem 😛
tak gofry wytrawne to też ciekawa alternatywa, można też pokombinować ze składem mąki, żeby nie była tylko pszenna.
Wygląda pysznie, bardzo fajny przepis, musze zrobic, bo teraz ogromenego smaka mam 😀