Zdrowe pasty do gofrów i naleśników

Pasty do gofrów, z warzyw na słodko? Wystarczy odrobina wyobraźni, żeby przygotować wykwintny i zdrowy deser na bazie marchewki, buraka czy fasoli. Proponujemy pyszne pasty, które można wykorzystać jako dodatek do gofrów, naleśników, racuchów, wafli czy po prostu kanapek.

Istnieje grupa warzyw o naturalnie słodkim smaku, do których zaliczają się m.in. marchewki, buraki i czerwona fasola. Warto wykorzystać ich słodycz i przygotować na ich bazie zdrowy i smaczny deser bez dodatku cukru. Można upiec ciasto z ich dodatkiem, jednak tym razem polecamy oryginalne i naprawdę smaczne pasty.

Słodka pasta z marchewki

Pasta figowo-marchewkowa

Pasta o lekko marcepanowym posmaku przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom migdałowych specjałów.

Pasta przed zmieleniem i gotowa

Pasta przed zmieleniem i gotowa

Składniki:

– 100 g suszonych fig niesiarkowanych,
– 3 średnie marchewki,
– 2 kopiaste łyżki zmielonych migdałów,
– 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu albo gałki muszkatołowej,
– sok z cytryny do smaku,
– łyżeczka masła (niekoniecznie),
– dodatkowo: kilka kropel aromatu waniliowego lub migdałowego lub trochę sproszkowanej wanilii.

Figi namoczyć najlepiej na noc. Następnego dnia ugotować marchewki, odcedzić, dodać łyżeczkę masła i zmiksować z figami na gładką masę. Osobno zmielić migdały. Wszystkie składniki połączyć, dodając przyprawy.

Zmielone migdały

Zmielone migdały

Polecamy zwłaszcza jako dodatek do gofrów – smakuje doskonale także z goframi bezglutenowymi. My przygotowaliśmy je z gotowej mieszanki, dodając 75g miękkiego, roztopionego masła, 2 jajka i 150ml mleka (może być również roślinne).

Mieszanka na gofry

Mieszanka na gofry

Czy można zrobić słodką pastę z fasolki?

Pasta z fasolki adzuki albo czerwonej fasoli

Ta pasta doskonale wydobywa słodkawy smak fasoli.

Składniki:

– opakowanie fasolki adzuki albo czerwonej fasoli,
– 4 łyżki ksylitolu,
– 1/3 szklanki syropu daktylowego,
– szczypta imbiru i soli.

Fasolę namoczyć na noc. Po tym czasie opłukać i gotować do miękkości. Jak będzie miękka zostawić tyle wody, żeby przykrywało fasolkę, dodać ksylitol, syrop, imbir oraz sól i gotować, aż masa zgęstnieje. Zmiksować na gładki krem. Idealna do naleśników.

Pasta z pieczonych buraków

W smaku tej pasty naprawdę trudno rozpoznać popularne warzywo. Smakuje po prostu czekoladowo.

Składniki:

– 3 duże buraki,
– 1/2 szklanki daktyli,
– 2 łyżki kakao,
– kilka łyżek mleka roślinnego,
– opcjonalnie 1 kopiasta łyżka zmielonych orzechów laskowych.

Umyte i pokrojone w grube plastry buraki piec w temperaturze 200 stopni do miękkości (30-45 minut). Daktyle wcześniej namoczyć. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Jeśli masa jest za gęsta, dodać jeszcze mleka. Idealna jako czekoladowa pasta do chleba.

Smacznego!

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Możesz również polubić…

6 komentarzy

  1. Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)

  2. MamAsia pisze:

    Nie pomyślałabym o takim wykorzystaniu marchewka czy fasoli. Zapowiada się bardzo smaczny dodatek

  3. Mama pod prąd pisze:

    Spodobała mi się szczególnie ta pierwsza pasta 🙂

  4. swiat karinki pisze:

    Ciekawe propozycje tych past, zwłaszcza że gofry kojarzą mi się głownie z bitą smietaną i dżemem 😛

  5. Naleśniki pisze:

    Wygląda pysznie, bardzo fajny przepis, musze zrobic, bo teraz ogromenego smaka mam 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *