Jak zrobić Złote mleko?

Rozpoczął się sezon jesienno-zimowy, czyli czas, kiedy szczególnie narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Jak sobie pomóc w sposób naturalny, bez zostawiania pieniędzy w aptekach na lekarstwa i suplementy, których składu i skuteczności nie możemy być pewni? Złote mleko może być doskonałą, naturalną alternatywą, na poprawienie naszej odporności bez całej listy skutków ubocznych.

Naturalne remedium.

Ten magiczny napój inaczej „Hałdi ka doodh” wywodzi się z Indii z ajurwedyjskiej sztuki leczenia. Już starożytni jogini doceniali i używali go, by wzmocnić odporność i poprawić trawienie. Wówczas do jego przygotowania używano mleka krowiego, które według nich również powstrzymuje procesy starzenia i pomaga w walce z infekcjami. Równie skuteczne jest mleko pochodzenia roślinnego, jak sojowe, migdałowe czy kokosowe. Jednak to imbir i w większym jeszcze stopniu kurkuma, indyjska przyprawa i jej skład sprawia, że mleko staje się źródłem zdrowia. Bogata, aż w 300 różnych związków, w tym kurkuminy, która jest silnym przeciwutleniaczem, ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwpróchnicze i przeciwzapalne, ale również przeciwwirusowe i antyrakowe. Obecnie napój ten przechodzi okres renesansu na całym świecie, powrót do natury, moda a może po prostu wyśmienicie smakuje, rozgrzewa i pobudza krążenie i za te walory został dostrzeżony przez cały świat?

Sposób przygotowania Złotego mleka.

Składniki na wykonanie jednej porcji:

• 200 ml napoju roślinnego lub klasycznego mleka krowiego,

• 1/2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy (może być świeża, starta na drobnej tarce),

• dwie szczypty cynamonu,

• szczypta czarnego pieprzu (wzmocni działanie kurkuminy),

• dwie szczypty suszonego imbiru (można zastosować starty na tarce, świeży korzeń),

• łyżeczka oleju kokosowego,

• ½ łyżeczki miodu dobrej jakości.

Sposób przygotowania:

Mleko krowie lub roślinne podgrzać na wolnym ogniu z mieloną kurkumą. W tym czasie można przygotować imbir i resztę składników. Gdy napój się ogrzeje, dodać imbir, olej kokosowy, pieprz. Gotować jeszcze chwilę na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Aby miód nie stracił swoich właściwości, lepiej dodawać go, gdy mleko trochę przestygnie. Teraz już można przelać mleko do kubka, posypać cynamonem i rozkoszować się Złotym mlekiem. Najlepiej wypić od razu, zaraz po przygotowaniu.

Co jeszcze warto wiedzieć?

Pomimo tego, że mikstura ta, to samo zdrowie, warto, pamiętać o tym, że zawsze ważny jest umiar. W sezonie jesienno-zimowym można stosować ją codziennie, najlepiej rano na czczo lub w ciągu dnia. Nie zaleca się pić przed samym snem ze względu na pobudzające właściwości kurkumy. W przypadku infekcji nawet 2 do 3 razy dziennie. Jednak optymalna dawka to 3 do 4 razy w tygodniu. Kurkuma, główny składnik stosowana w nadmiarze może doprowadzić do podrażnienia żołądka i doprowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości jak biegunka czy wymioty. Złote mleko może być stosowane również przez nasze pociechy. Dodatek miodu jednak sprawia, że takie mleko podajemy po ukończeniu 1 roku życia. Pamiętając również, że dla dzieci dawka 50 ml będzie wystarczająca, a ilość przypraw odpowiednio mniejsza.

Więcej szczegółów znajdziesz tutaj:
https://naturalnieozdrowiu.pl/zlote-mleko-wlasciwosci-i-przeciwwskazania/

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *