Orkisz na świątecznym stole

Wiele tradycyjnych świątecznych potraw bazuje na pszenicy: pierogi, kutia, wypieki, kluski z makiem. Warto wybrać jej zdrowszy wariant – orkisz. Orkiszowe uszka czy pierniczki będą równie smaczne, za to zyskają dodatkowe walory zdrowotne. Nadmiar pszenicy obciąża przewód pokarmowy, mogąc prowadzić do nasilania różnych dolegliwości. Będący jej podgatunkiem orkisz jest znacznie lepiej przyswajalny przez nasz organizm.

Dlaczego orkisz?

Istnieje co najmniej kilka powodów, dla których warto zastąpić pszenicę orkiszem. Najważniejsze to:

  • orkisz jest zbożem znacznie mniej modyfikowanym niż pszenica, ponieważ charakteryzuje się większą odpornością na choroby i szkodniki,
  • zawiera bardziej wartościowe białko, ze znacznie wyższą zawartością cennych aminokwasów,
  • zawiera więcej wartościowych składników odżywczych: witaminy z grupy B, witaminę PP, witaminy E i A, cynk, żelazo, selen oraz cenny kwas krzemowy,
  • ma mniej węglowodanów,
  • zawarty w nim gluten jest lepiej przyswajalny przez organizm,
  • w jego wewnętrznym ziarnie wykryto rodanid, substancję biologicznie czynną, będąca naturalnym antybiotykiem.

Jak zrobić orkiszowe pierniczki?

Orkiszowe pierniki

Pierniczki to najbardziej popularny świąteczny wypiek. Przetestowaliśmy przepis na pierniki na mące orkiszowej i wcale nie ustępują pod względem smaku tym pszennym.

Składniki:

– 530 g mąki orkiszowej np. typ 650, 700, 750
– 125 g masła
– 200 g miodu (wielokwiatowy, lipowy lub gryczany)
– 150 g ksylitolu lub brązowego cukru
– 4 łyżeczki przyprawy do piernika
– 1 łyżeczka sody
– 1 duże jajko
– szczypta soli.

Przygotowanie:

Masło, miód, przyprawę i cukier/ ksylitol lekko podgrzać, tak, żeby wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masę. Przestudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę i sól i dokładnie wymieszać.

Ciasto na pierniczki orkiszowe

Ciasto na pierniczki orkiszowe

Do suchych produktów wlać masę, dodać jajko i energicznie wyrobić (może być melakserem). Gdy ciasto zrobi się elastyczne, formować z niego kulę i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie na wysypanym mąką blacie rozwałkować placek o grubości 1 cm i wycinać pierniczki.

Pierniczki orkiszowe już na stole

Pierniczki orkiszowe już na stole

Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec 10-13 minut (z termoobiegiem) w temperaturze 170 stopni C. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Gotowe pierniczki orkiszowe

Gotowe pierniczki orkiszowe

Jak zrobić orkiszową kutię?

Orkiszowa kutia

Składniki:

– 2 szklanki ziaren orkiszu,
– 2 szklanki  maku,
– orzechy, migdały, rodzynki,
– wanilia,
– miód (lipowy, wielokwiatowy).

Orkisz ugotować do miękkości około 2-3 godzin. Mak opłukać, sparzyć i utrzeć, po czym połączyć z ugotowanym orkiszem. Dodać płynny miód oraz orzechy, migdały, rodzynki, wanilię. Można rozcieńczyć wodą albo słodką śmietanką.

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Może Cię również zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *