Wegańskie curry z ciecierzycą i dzikim ryżem

Wegańskie Curry

Curry to idealna mieszanka przypraw na zimowo – jesienny czas. Tak dokładnie! Mieszanka przypraw, a nie jedna przyprawa. Co wchodzi w skład curry m.in:

  • KURKUMA – to ona nadaje żółty kolor tej mieszance i jest głównym składnikiem. Jakie działanie ma kurkuma: hamuje rozwój komórek nowotworowych, działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Korzystnie wpływa na wątrobę, jest pomocna w zaburzeniach trawienia.
  • PIEPRZ – ułatwia trawienie, łagodzi wzdęcia, zapobiega zaparciom.
  • CHILLI – zawiera substancję zwaną kapsaicyną, która przyśpiesza metabolizm nawet o 15 proc. jednocześnie zmniejszając apetyt. Chilli reguluje trawienie i zwiększa wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia.
  • CYNAMON – reguluje poziom cukru. Przeciwdziała cukrzycy.
  • IMBIR – działa przeciwgrzybicznie, przeciwirusowo i odkażająco. Poprawia krążenie.
  • KMIN RZYMSKI  – możemy znaleźć, go również pod nazwą kumin. Pobudza apetyt, łagodzi wzdęcia, kolkę, działa moczopędnie.  Wykorzystuje się go przy leczeniu biegunki i niestrawności.

Curry to mieszanka przypraw naprawdę bogata w składniki. Oprócz tych głównych znajdziecie tam również: kolendrę, koper włoski, kardamon, goździki.

Curry to mieszanka przypraw. Foto by Agnieszka Kowalczyk

Curry to mieszanka przypraw. Foto by Agnieszka Kowalczyk

Gotowi do zrobienia naszej potrawy? Będzie prosto, łatwo i smacznie.

W 30 minut macie sycące, rozgrzewające i zdrowe danie.

Wegańskie curry z ciecierzycą i dzikim ryżem

Co potrzebujemy do przygotowania curry?

Sposób przygotowania:

Czosnek, imbir i cebulę podsmaż na małym ogniu.

Po 2 – 3 minutach dodaj pastę curry i dobrze wymieszaj.

Kolejno dodaj pokrojoną dynię, paprykę czerwoną, białą i papryczkę chili bez pestek.

Całość zalej bulionem, mlekiem kokosowym i zagotuj.

Po około 5 minutach dodaj pokrojonego pomidora i ugotowaną ciecierzycę.

Wszystko gotuj jeszcze około 15 minut aż warzywa będą miękkie.

Mieszaj od czasu do czasu, aby sos nie przywarł. Możesz też dodać więcej pasty curry, jeśli lubisz bardzo pikantne dania.

Gotowe curry podawaj z dzikim ryżem i świeżą kolendrą.

Smacznego!

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Może Cię również zainteresować:

2 komentarze

  1. pomysły na biznes modowy pisze:

    Super wygląda! Może wypróbuję w weekend. Pozdrawiam!

  2. Zdrowo pisze:

    Dzięki za przepis, przygotuje dla siostry weganki która przyjeżdża na weekend.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *