Wegańskie curry z ciecierzycą i dzikim ryżem

Curry to idealna mieszanka przypraw na zimowo – jesienny czas. Tak dokładnie! Mieszanka przypraw, a nie jedna przyprawa. Sprawdź jak przygotować pyszne wegańskie curry z ciecierzycą. Co wchodzi w skład curry? Są to m.in:
- KURKUMA – to ona nadaje żółty kolor tej mieszance i jest głównym składnikiem. Jakie działanie ma kurkuma: hamuje rozwój komórek nowotworowych, działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Korzystnie wpływa na wątrobę, jest pomocna w zaburzeniach trawienia.
- PIEPRZ – ułatwia trawienie, łagodzi wzdęcia, zapobiega zaparciom.
- CHILLI – zawiera substancję zwaną kapsaicyną, która przyśpiesza metabolizm nawet o 15 proc. jednocześnie zmniejszając apetyt. Chilli reguluje trawienie i zwiększa wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia.
- CYNAMON – reguluje poziom cukru. Przeciwdziała cukrzycy.
- IMBIR – działa przeciwgrzybicznie, przeciwirusowo i odkażająco. Poprawia krążenie.
- KMIN RZYMSKI – możemy znaleźć, go również pod nazwą kumin. Pobudza apetyt, łagodzi wzdęcia, kolkę, działa moczopędnie. Wykorzystuje się go przy leczeniu biegunki i niestrawności.
Curry to mieszanka przypraw naprawdę bogata w składniki. Oprócz tych głównych znajdziecie tam również: kolendrę, koper włoski, kardamon, goździki.

Curry to mieszanka przypraw. Foto by Agnieszka Kowalczyk
Gotowi do zrobienia naszej potrawy? Będzie prosto, łatwo i smacznie.
W 30 minut macie sycące, rozgrzewające i zdrowe danie.
Wegańskie curry z ciecierzycą i dzikim ryżem
Co potrzebujemy do przygotowania curry?
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 1 opakowanie Pasty Curry Tikka Massala
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 300 g dyni
- 1 biała lub żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- ostra papryczka
- 400 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 pomidor
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- świeża kolendra
- dziki ryż
Sposób przygotowania:
Czosnek, imbir i cebulę podsmaż na małym ogniu.
Po 2-3 minutach dodaj pastę curry i dobrze wymieszaj.
Kolejno dodaj pokrojoną dynię, paprykę czerwoną, białą i papryczkę chili bez pestek.
Całość zalej bulionem, mlekiem kokosowym i zagotuj.
Po około 5 minutach dodaj pokrojonego pomidora i ugotowaną ciecierzycę.
Wszystko gotuj jeszcze około 15 minut aż warzywa będą miękkie.
Mieszaj od czasu do czasu, aby sos nie przywarł. Możesz też dodać więcej pasty curry, jeśli lubisz bardzo pikantne dania.
Gotowe curry z ciecierzycą podawaj z dzikim ryżem i świeżą kolendrą.
Super wygląda! Może wypróbuję w weekend. Pozdrawiam!
Dzięki za przepis, przygotuje dla siostry weganki która przyjeżdża na weekend.