Shake z żurawiny – sposób na odchudzanie

Wśród wielu diet odchudzających ogromną popularność zyskała ostatnio dieta białkowa OXY. Tajemnica jej sukcesu tkwi nie tylko odpowiednio dobranych posiłkach, ale również w specjalnie opracowanym shake’u, który ma za zadanie zneutralizować uboczne skutki diety proteinowej. Ten napój – bazujący na żurawinie, kefirze, otrębach i babce jajowatej, pozwala chudnąć, bez odczuwania takich negatywnych objawów jak zmęczenie, spadek formy, problemy z koncentracją i dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Chudnąć z rozsądkiem

Minusem większości diet jest to, że nakazują reżim żywieniowy i rezygnację z wielu produktów nie oferując nic w zamian. W efekcie, wprawdzie gubimy kilogramy, ale wraz z nimi tracimy również siły witalne. Głodówka zawsze osłabia organizm, bo ograniczając kalorie, ograniczamy również to, czego nasz organizm potrzebuje. Dietetyczka Patrycja Mazur, autorka diety OXY, wymyśliła sposób, jak chudnąć, żeby nie cierpiało na tym nasze samopoczucie i stan organizmu. Oprócz rozsądnie zbilansowanej diety, bogatej w mikroelementy, antyoksydanty i enzymy, zaproponowała popijanie w trakcie odchudzania ochronnego shake`a.

Żurawinowy shake odchudzi i wzmocni

Shake bazuje na czterech składnikach: kefirze, żurawinie, otrębach owsianych  i babce jajowatej. Ich dobór jest nieprzypadkowy – każdy z nich odgrywa istotną rolę w procesie spalania tkanki tłuszczowej. Przede wszystkim eliminuje efekty uboczne, wynikające ze stosowania diety białkowej. Wspomaga także oczyszczanie organizmu z toksycznych produktów przemiany materii.

Przyjrzyjmy się poszczególnym składnikom shake’a OXY.

Otręby owsiane 

Zawarty w nich błonnik usuwa z organizmu toksyny i oczyszcza jelita z zalegających w nich substancji. Nie jest trawiony przez organizm i działa jak szczotka, która wymiata z przewodu pokarmowego to, co jest w nim zbędne. Przy utracie kilogramów organizm pozbywa się również zalegających w nim toksyn i błonnik pomaga je usunąć. Dodatkowo pęcznieje w żołądku, więc na dłużej zapewni uczucie sytości .

Kiedy kilka lat temu pojawiła się dieta OXY, początkowo zalecano stosowanie otrębów pszennych. Jednak praktyka pokazała, że owsiane skuteczniej wspomagają proces odchudzania. Zawierają m.in. więcej beta glukanów, które wspomagają dodatkowo układ odpornościowy i regulują gospodarkę cholesterolową.

Liofilizowana żurawina

Dlaczego żurawina? Oprócz sporych ilości witamin i minerałów, jest bardzo bogata w antyoksydanty, zapobiegające uszkodzeniom komórek i zapobiegające starzeniu się. Poza tym ma właściwości odchudzające, odtruwające i regulujące przemianę materii. Wzmacnia nerki, co jest niezwykle istotne przy stosowaniu diety białkowej.

Dlaczego liofilizowana? Dostępna na rynku suszona żurawina na ogół posiada wysoką zawartość cukru, który kategorycznie należy wykluczyć w procesie odchudzania.  Do liofilizowanych owoców nie dodaje się cukru. Liofilizacja polega na usuwaniu wody z mrożonej żywności. W poddanej niskiej temperaturze żywności giną wszystkie pleśnie i grzyby, a zachowane zostają wartości odżywcze.

Babka jajowata

Łuska babki jajowatej zawiera dużą ilość naturalnego błonnika. Pomaga usunąć złogi z jelit i pęcznieje w żołądku, na długo zachowując uczucie sytości. Reguluje pracę przewodu pokarmowego i wspomaga odchudzanie.

Ksylitol

Uchodzi za bezpieczny i niskokaloryczny zamiennik tradycyjnego cukru. Ma aż o 40% kalorii mniej i o 70% mniej węglowodanów. Nie powoduje dużych skoków insuliny, a organizm absorbuje go bardzo powoli. Organizm w procesie trawieni a samoczynnie wytwarza pewne ilości ksylitolu, więc jest to substancja dużo bardziej mu przyjazna niż biały czy nawet trzcinowy cukier.

Wszystkie składniki kupicie w naszym sklepie internetowym:

Shake żurawinowy

  • 3 łyżki liofilizowanej żurawiny
  • 2 łyżki otrąb (pszennych albo owsianych)
  • łyżka babki jajowatej
  • szklanka kefiru
  • ksylitol do smaku

Wszystkie składniki zmiksować.

UWAGA: przy nietolerancji laktozy kefir możemy zastąpić wodą.

Oxy Shake

źródło: www.dietaoxy.pl

Co można jeść przy diecie OXY?

Dieta OXY bazuje na białku zwierzęcym i roślinnym. Oprócz mięsa i ryb będą to zatem również warzywa strączkowe: bób, fasola, fasolka szparagowa, groch, groszek, ciecierzyca, cieciorka, soczewica. Uzupełniana jest warzywami takimi jak: szpinak, cukinia, pomidory, sałata, ogórek, szczypiorek, marchew, kapusta, papryka, rzodkiewki, brokuł, cebula, czosnek, por, seler, awokado, pietruszka. Z owoców dopuszczalne są jabłka, kiwi, gruszki, pomarańcze, maliny, jagody. Można też stosować nabiał: kefir, jogurt naturalny, mleko 1,5%, ser twarogowy, typu feta i mozarella. Dieta jest uzupełniana w produkty pełnoziarniste: otręby, ryż, kasza gryczana, oliwę z oliwek i olej rzepakowy.

Jeśli chudnąć, to bezpiecznie

Popularna przez lata dieta proteinowa  Dunkana zaczęła budzić wątpliwości w momencie, gdy pojawiły się przypadki uszkodzenia wątroby czy nerek spowodowane nadmiarem białek zwierzęcych. Dlatego dieta OXY bazuje również na białku roślinnym oraz na balansowaniu protein innymi składnikami odżywczymi. Taką rolę spełnia m.in. żurawinowy shake.  Poza  tym przy OXY dietę bazującą przede wszystkim na białku zwierzęcym stosuje się tylko przez jeden tydzień.

Odchudzanie tą metodą składa się z kilku etapów:

  1. Detoks – oczyszczanie organizmu z zalegających w nim toksyn
  2. Fat burning – tydzień szybkiego spalania tkanki tłuszczowej (na tym etapie jadłospis składa się przede wszystkim z posiłków zawierających białko zwierzęce, ale popija się również shake)
  3. Step – w jadłospisie zwiększa się ilość białka roślinnego, a metabolizm pracuje na najwyższych obrotach
  4. Balance – wyrównuje się stosunek zawartości białek, tłuszczów i węglowodanów
  5. Stabilizacja – wychodzenie z diety bez efektu jo-jo

Osoby z lekką nadwagą w ciągu miesiąca stosowania diety gubią około czterech kilogramów.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *