Wigilijny barszcz czerwony z sokiem z buraków kiszonych

barszcz

Czym byłyby Święta bez smaku klasycznego czerwonego barszczu? Ten stanowi jeden z nielicznych wegańskich elementów wigilijnego stołu. Jednak co dom, to inny przepis. U niektórych barszcz wigilijny jest bardzo delikatny, a u innych wyrazisty. My postanowiliśmy podzielić się przepisem na bardzo zdrowy barszcz o intensywnym aromacie i smaku.

Barszcz na bazie buraków kiszonych nie potrzebuje wiele dodatków. Jedyne, co należy mu poświęcić, to wysokiej jakości surowce oraz czas. Ponieważ barszcz “lubi” pogotować się dłużej na małym ogniu, by dać jak najwięcej smaku. Gwarantujemy, że jednorazowe wykorzystanie tego przepisu sprawi, że co roku będzie się go na nowo odtwarzać.

Z czym podawać barszcz wigilijny? Tak naprawdę można go pić samodzielnie, z kubka, jak również podawać w towarzystwie tradycyjnych pierogów, uszek czy krokietów. Polecamy serwować gorący czerwony barszcz w towarzystwie tofu ryby, o której pisaliśmy już wcześniej. To idealne uzupełnienie wigilijnego menu, a jednocześnie coś nowego – element zaskoczenia na świątecznym stole.

Co potrzebujemy?

Sposób przygotowania

Kilka godzin wcześniej należy zalać grzyby ciepłą wodą. Następnie odstawić do namoczenia. Dzięki temu grzyby w zupie nie będą twarde i gumowate. Kolejno należy przygotować duży garnek (2-3 litry pojemności). Im większy garnek, tym lepszy komfort pracy.

Buraki umyj, obierz ze skórki i pokrój na równe części. W międzyczasie przygotuj bulion – do garnka wlej 1,5 litra wody i dodaj 2,5 kostki bulionu BIO warzywnego. Doprowadź do wrzenia i zamieszaj. Następnie dodaj pokrojone buraki, czosnek, dopraw zupę zielem angielskim oraz liściem laurowym (na oko, jak lubisz). Namoczone grzyby wyjmij a szklankę z grzybowym wywarem pozostaw na później. Grzyby wrzuć do zupy. Całość gotuj na małym ogniu przez czas do dwóch godzin od momentu zagotowania.

Następnie wyjmij zawartość zupy (nie wyrzucaj buraków, możesz ich użyć do sałatki warzywnej). W garnku powinien zostać tylko jednolity różowy płyn oraz grzyby. Teraz czas na sok z kiszonych buraków, który nada zupie wyrazistego smaku. W przepisie poleciliśmy, aby dodać 300ml soku, natomiast jeśli po spróbowaniu uznasz, że wolisz jeszcze kwaśniejszy barsz, z powodzeniem możesz wlać jeszcze 100ml zakwasu buraczanego.

Do zupy wlej wspomniany sok oraz wywar powstały po namoczeniu grzybów. Gdy barszcz przestanie się gotować, ale będzie już jednolicie gorący, wyłącz gaz. Dodaj do barszczu łyżeczkę miodu i dopraw solą oraz pieprzem. W ten sposób przygotowany barszcz jest już gotowy do spożycia.

Barszcz można podawać do stołu z aromatyzowaną oliwą z chilli, którą bez trudu zrobisz samodzielnie, kupując dobrej jakości oliwę i wrzucając do niej suszone płatki chilli. Pamiętaj, aby tego typu dodatek przygotować odpowiednio wcześniej.

Smacznego!

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *