Tofu ryba – wegańskie danie na Wigilię

Wigilia to magiczny czas. Już sama myśl o zimowym rodzinnym spotkaniu, sprowadza nas do świata niesamowitych zapachów i wrażeń smakowych. Chociaż przyjęło się, że jedzenie ryby jest równoznaczne z niejedzeniem mięsa, mało który weganin lub wegetarianin jest w stanie na tę opcję przystać. Dla wegańskich podniebień powstało jednak wspaniałe wigilijne danie – tofu ryba.
Czy w Wigilię można zjeść smacznie i roślinie? Jasne, że tak! Co więcej, może być też zdrowo i szybko. Ponieważ gotowanie nie musi być wcale skomplikowane. Nawet, jeśli oznacza kulinarne eksperymenty i poszukiwanie nowych rozwiązań smakowych.
Zamiast kolejny raz sięgać po tuczące pierogi, krokiety lub smażoną rybę, można spróbować tofu o smaku ryby. Jak to możliwe? Tofu ryba to połączenie naturalnego tofu z aromatem wodorostów Nori, które daje niesamowity efekt. Zdrowy a przede wszystkim smaczny. Chcesz się przekonać? Przygotuj ją według poniższego przepisu!
Co potrzebujemy?
- 6 łyżek sosu sojowego shoyu
- łyżeczka miodu
- 3 starte ząbki czosnku
- starta skórka z jednej cytryny
- sok z jednej cytryny
- kawałek startego imbiru (ok. 3cm)
- 1,5 łyżeczki tymianku
- 1,5 łyżeczki rozmarynu
- 5 łyżek oleju
- arkusz wodorostów Nori podzielony na równe paski (3 paski do marynaty)
- 2 opakowania naturalnego tofu (po 250g)
- napój sojowy naturalny
- mąka ryżowa
- bułka tarta
Tofu ryba – sposób przygotowania
Marynata (do przygotowania dzień wcześniej)
Do miseczki wlej sok z cytryny, sos sojowy oraz olej. Płynne produkty wymieszaj. Następnie po dodaniu miodu ponownie wymieszaj całość. Dodaj przyprawy sypkie (tymianek, rozmaryn), 3 skruszone paski wodorostów Nori, czosnek, imbir oraz startą skórkę cytryny. Marynatę odstaw do lodówki na dobę.
Tofu rybę przygotuj dopiero w Wigilię, ponieważ wówczas będzie smakować najlepiej. W tym celu wyjmij marynatę z lodówki. Pokrój tofu w plastry równej długości – ok. 0,5 cm. Następnie rozstaw je równomiernie w dużym naczyniu i zalej wcześniej przygotowaną marynatą. Daj czas tofu by przeszło smakiem marynaty. Powinno się tak stać, jeśli odstawisz je do lodówki na minimum 3 godziny. Najlepiej wstaw je rano, a wyjmij wieczorową porą.
Następnie przygotuj dwie miseczki do panierki oraz patelnię z olejem do smażenia. Do jednej z misek wlej napój sojowy, a do drugiej suche produkty do panierki: mąkę ryżową, bułkę tartą oraz szczyptę soli. W tym czasie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju do smażenia.
Tofu trzeba wyjąć z marynaty, zamoczyć w napoju sojowym, a następnie owinąć paskiem z wodorostu Nori. Aby ten dobrze się przykleił do kawałka tofu, zamocz palec w napoju, potem lekko przyłóż go do krańcowej części Nori i delikatnie przyciśnij. Następnie delikatnie obtocz tofu w suchej panierce (mąka i bułka). Smażąc tofu rybę, warto zacząć od części “zalepionej” aby zdołała się zasklepić.
Należy smażyć z obu stron po 2-3 minuty, aby uzyskać złoty kolor panierki. Taką tofu rybę można podawać na gorąco, np. z barszczem czerwonym, jak również na zimno, z sałatką warzywną. Przygotowaną tofu rybę można przechowywać w lodówce przez kolejne 2-3 dni.
Smacznego!
W następnym przepisie przedstawimy barszcz czerwony z kiszonych buraków – idealne uzupełnienie wigilijnej tofu ryby.
Więcej na temat tego czym jest tofu przeczytacie w naszym wpisie klikając w ten link.
Najnowsze komentarze