Nasiona konopi siewnych – najlepsze źródło białka i kwasów omega!

Nasiona konopi

Nasiona konopi budzą wiele kontrowersji, głównie ze względu na skojarzenie ich z marihuaną i jej wpływem na organizm. Jak się okazuje takie myślenie jest niesłuszne i warto przyjrzeć się korzyścią jakie płyną z wprowadzenia do diety tych tajemniczych nasion.

Jaka jest różnica między nasionami konopi, a marihuaną?

Nasiona konopne, które można kupić w sklepach, nie są nasionami marihuany. Istnieją dwa rodzaje konopi: konopie siewne (Cannabis sative) i konopie indyjskie (Cannabis indica) czyli marihuana. Nasiona konopi siewnych wykorzystuje się zarówno w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym jak i kosmetycznym. Pod jakimi nazwami możemy znaleźć nasiona konopi: nasiona konopne, konopie siewne, siemię konopne.

3 najważniejsze powody dla których warto wprowadzić nasiona konopi do diety

  1. Nasiona konopi są idealnym źródłem białka. Białko zawarte w nasionach konopi jest porównywalne do białek zwierzęcych, przy czym nie dostarcza cholesterolu i kwasów tłuszczowych nasyconych. Jest lepiej przyswajalne niż białka z soi oraz nie zawiera związków wzdymających. Jest to produkt, który jest idealny dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
  2. Siemię konopne zawiera idealną proporcję kwasów omega-6 do omega-3 (3:1) oraz zawartość 10 aminokwasów. Co oznacza idealna proporcja kwasów? Stosunek ten jest bardzo ważny, ponieważ kwasy omega-6 mają działanie prozapalne, zaś omega-3 przeciwzapalne – zbyt duża ilość kwasów omega-6 w stosunku do omega-3 zwiększa skłonność do powstawania stanów zapalnych w organizmie, co sprzyja m.in. zapaleniu stawów, cukrzycy, nadciśnieniu tętniczemu.
  3. Nasiona konopi są oprócz tego są dobrym źródłem witamin i minerałów. Jakich dokładanie? Witaminy E, żelaza, wapnia, cynku, fosforu, magnezu. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, chroni między innymi kwasy tłuszczowe omega-3 przed utlenianiem, tym samym zachowując ich prozdrowotne właściwości.

Na co wpływają korzystanie nasiona konopi?

Nasiona konopne poprawiają profil lipidowy krwi dzięki czemu mogą zmniejszać ryzyko miażdżycy, zawału serca oraz udaru. Poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Regulują trawienie wpływając na poprawę funkcjonowania układu pokarmowego. Nasiona konopi zawierają dużą ilość błonnika, a to dobra wiadomość dla wszystkich, którzy chcą schudnąć. Produkt ten powoduje uczucie sytości, co powoduje, że nie podjadamy. Dzięki swoim właściwościom wzmacnia odporność na infekcje i zapobiega powstawaniu  komórek nowotworowych.

dieta

Nasiona konopi siewnej pomagają schudnąć.

W jakiej postaci siemię konopne możemy je spotkać na rynku?

Nasiona konopi są dostępne w formie ziaren łuskanych i niełuskanych oraz nasion mielonych. Nasiona niełuskane zawierają znacznie większą ilość błonnika pokarmowego i węglowodanów w porównaniu do łuskanych, zaś nasiona łuskane cechuje znacznie większa zawartość białka i tłuszczów w porównaniu do niełuskanych. Z nasion konopi siewnej otrzymuje się w procesie tłoczenia olej konopny o ciemnym zabarwieniu i charakterystycznym orzechowym zapachu. Olej konopny stosowany jest zarówno w kuchni, jak i w kosmetologii (składnik kremów, olejków do masażu, balsamów i płynów do kąpieli).

Różne warianty nasion konopi, które możemy wykorzystać w naszej codziennej diecie.

  1. Olej konopny – Charakteryzuje się korzenno-orzechowym smakiem i zapachem. Tłoczony na zimno jest cennym źródłem NNKT (Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), które stanowią ok. 75% oleju. Jest on również bogaty w witaminę K, która jest niezbędna do syntezy ważnych białek i enzymów oraz witaminę E (100mg/100g produktu). W polskiej kuchni znany jest od dawna i stosowany jako dodatek do ziemniaków, kasz, gotowanych warzyw, surówek i innych potraw na zimno. Sposób użycia: 1 łyżka dziennieTO WAŻNE: Olej konopny stosuj na zimno (pod wpływem temperatury kwasy tłuszczowe ulegają utlenieniu) jako dodatek do sałatek, kasz czy chleba.
  2. Białko konopne – Otrzymuje się je przez wytłoczenie oleju z nasion, wysuszenie pozostałości oraz zmieleniu. Proszek białka konopnego jest wysoce ceniona przez sportowców i ludzi prowadzących aktywny tryb życia. Sposób użycia: Jedną łyżeczkę wymieszać z mlekiem, jogurtem lub sokiem. Można dodać do płatków, deserów, sałatek. Zaleca się spożywanie do 2 – 3 łyżeczek dziennie.
  3. Masło konopne – posiada przyjemny orzechowy smak. Świetnie się sprawdzi jako smarowidło do pieczywa oraz jako dodatek do ciast, deserów,  płatków śniadaniowych czy grillowanych warzyw i mięs. Produkt nie zawiera laktozy i cukru. Jest odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  4. Mąka konopna – posiada zielono-brązowe zabarwienie i lekko orzechowy smak. Jest naturalnym źródłem wapnia, potasu, fosforu, żelaza oraz witamin E i B. Mąka nie wymaga obróbki termicznej. Może stanowić dodatek do musli, deserów, sałatek, past oraz służyć do pieczenia i smażenia.
  5. Błonnik witalny z otrębami konopnymi – Błonnik witalny z otrębami konopi to mieszanka niezwykle bogata w błonnik.
    Sposób użycia: 2 łyżeczki (ok. 6 g) zalać w szklance wodą lub sokiem, odczekać 15 minut, wymieszać i wypić. Stosować dwa razy dziennie.
  6. Otręby konopne to naturalne źródło nie tylko błonnika, którego zawiera około 50%, to także znakomite źródło białka (30%) i niezbędnych kwasów tłuszczowych. Produkt szczególnie polecany dla osób, które walczą z nadwagą. Ze względu na dużą zawartość błonnika otręby przyczyniają się do przyspieszenia metabolizmu, usprawnienia perystaltyki jelit i zwiększenia uczucia sytości. Sposób użycia: Dwie łyżeczki otrębów zalać szklanką ciepłej wody i parzyć przez ok. 15 min. Przygotowany napar spożywać 2 razy dziennie.

Dodaj nasiona konopi siewnej do musli, aby wzbogacić śniadanie.

Jak smakują i do czego można ich użyć ?

Nasiona konopi stanowią cenny dodatek do potraw. Mają lekki orzechowy posmak. Można ich używać jako dodatek do pieczywa własnej produkcji, do past kanapkowych, zupy,  sałatek, koktajli owocowych, płatków śniadaniowych, musli, kaszy jaglanej  lub traktować jako przekąskę.

Dzienna dawka nie powinna przekroczyć 2-3 łyżek dodawanych do różnego rodzaju potraw.

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Możesz również polubić…

12 komentarzy

  1. Marysia pisze:

    Dziękuje bardzo za świetny artykuł ja stosunkowo niedawno odkryłam zalety siemienia konopnego i teraz stosuje już regularnie.

  2. Sylwia R pisze:

    Kiedys o tym czytalam ale osobiscie wole uzywania innych skladnikow majacych witaminy 🙂

  3. Aleksandra pisze:

    Kolejny produkt, o którym wiedziałam zbyt mało. Dzięki za lekturę.

  4. pożeram strony pisze:

    Produkty konopne są coraz bardziej popularne na rynku. Coraz rzadziej za to ludzie mylą je z marihuaną

  5. Polka z Lasu pisze:

    Od jakiegoś czasu korzystam z nasion konopi, dodaję do owsianek, ale muszę je wcześniej zmielić, bo za nic na świecie nie jestem w stanie ich przełknąć w całości. Świetny artykuł, uzupełnił moją wiedzę 🙂

  6. Rafał pisze:

    Konopie to stara roślina jeżeli chodzi o jej zastosowanie w lecznictwie, ale przez złą sławę odmiany indyjskiej jest niestety często demonizowana, nawet w kontekście np. oleju z konopi. Bardzo rzeczowy i pomocny wpis 🙂

  7. Tomasz pisze:

    Bardzo dobry artykuł na temat nasion konopi 🙂 . Ja sam stosuje dopiero od kilku miesięcy i dodaje do rożnych posiłków ale najlepiej smakuje z rana do owsianki + banan i suszone śliwki.

  8. Mateusz pisze:

    @Tomasz
    owsianka + banan i śliwki = budowanie insulino-oporności

  9. nasiona i olej konopny pisze:

    bardzo mi smakują nasiona – łuskane z konopi, dziś zajrzałam do internetu.i już nie boje się przyjmować, pije tzw. olej, szukałam czy nie szkodzą sercu no i chyba nie…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *