Herbaty ziołowe na dobre trawienie

herbaty ziołowe

Każdemu od czasu do czasu zdarza się przejeść. Zwłaszcza w święta, gdy trudno oprzeć się pokusie suto zastawionego stołu. Jeśli przez cały rok odżywiamy się racjonalnie, nic się nie stanie, jeśli w świąteczny czas trochę odpuścimy dyscyplinę. W końcu niektóre dania jada się tylko raz w roku, jak barszcz z uszkami, kutia czy kluski z makiem. Gdy rzeczywiście zjemy trochę za dużo, z pomocą przyjdą nam herbaty ziołowe. I nie zapominajmy dla równowagi o spacerach na świeżym powietrzu.

Tymianek, lukrecja, imbir

Anna Ciesielska, dietetyk i autorka książek o zdrowym odżywianiu, uważa, że skutki świątecznego przejedzenia możemy odczuwać jeszcze przez kilka następnych miesięcy. Według niej mimo wszystko warto zachować umiar. Autorka bardzo poleca herbaty ziołowe, a w szczególności mieszankę ziołową, dzięki której nasz przewód pokarmowy będzie pracował sprawniej. Zaleca przygotowanie jej rano i przelanie do termosu, żeby można ją popijać przez cały dzień. Oto herbatka według jej receptury:

Do 1,5 litra gotującej się wody wrzucić:

  • 1,5 łyżeczki tymianku,
  • 1,5 łyżeczki lukrecji,
  • płaską łyżeczkę anyżu,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • płaską łyżeczkę imbiru.

Gotować przez 3 minuty.*

Ciepłe napary przyniosą ulgę!

Kiedy przejedzenie mocno daje nam się we znaki i odczuwamy mdłości, wzdęcia i inne nieprzyjemne skutki niestrawności, wtedy warto poratować się imbirówką:

Wlać do garnuszka 1,5 szklanki wody, zagotować i wsypać kopiastą łyżeczkę imbiru.* Można pić kilka razy dziennie, do ustąpienia objawów.

Cząber, kminek, melisa

Bożena Żak-Cyran, dietetyczka i dietoterapeutka, poleca jeszcze inną mieszankę w przypadku złego trawienia, wzdęć, bólu brzucha i nieprawidłowej fermentacji w jelitach:

  • cząber, ziele – 50g,
  • dziurawiec, ziele – 20g,
  • kalina, kora – 20g,
  • kminek, nasiona – 50g,
  • lebiodka pospolita, ziele – 20g,
  • melisa, liść – 20g,
  • szanta, ziele – 50g.

Zioła wymieszać i podzielić na 21 części (np. zawinąć w serwetki bibułkowe). Wsypać 1 część mieszanki do 3 szklanek wody, zagotować i naciągać 15 minut.* Pić małymi porcjami w ciągu całego dnia.

Warto mieć zapas ziół, aby użyć w razie problemów! Foto: Nathan Dumlao Unsplah

Klasyka, czyli: rumianek, koper włoski, mięta

Warto mieć w aptece klasyczne zioła wspomagające trawienie, jak rumianek, mięta, koper włoski i w razie potrzeby zaparzać z nich herbatki.

  • herbatka z rumianku – działa rozkurczowo, przeciwzapalnie, powoduje rozluźnienie mięśni gładkich błony śluzowej i jelit; pijemy ją przy bólach brzucha i wzdęciach;
  • herbatka z mięty pieprzowej – olejek mentolowy reguluje częstotliwość skurczów jelit; pijemy przy silnej niestrawności; uwaga – nie przesadzamy z miętą, bo w nadmiarze może powodować efekt odwrotny; lepiej pić ją w zestawach ziół, np.: rumianek, lukrecja, mięta.
  • herbatka z kopru włoskiego – warto ją pić przy nadmiarze ciężkostrawnych potraw; jest bezpieczna i można ją podawać nawet dzieciom.

*Anna Ciesielska, Filozofia smaku
*Tamże
*Bożena Żak-Cyran, Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Możesz również polubić…

8 komentarzy

  1. monika pisze:

    u mnie chyba do tej pory najlepiej się sprawdza siemie 🙂 zero zaparć, bólu, uregulowana praca jelit 🙂

  2. dorota pisze:

    taaaaaak! ja też bym nie wpadła na to, kupiłam sobie gotową mieszankę, fibravitale chyba o ile dobrze pamiętam, i działa super. zawsze wszystkim na jelitka polecam 😀

    • doma pisze:

      O, a co to za specyfik? Lubię naturalne rzecz możesz napisać coś więcej? jak stosować i jak dokładnie to działa?

  3. Magda pisze:

    Ten artykuł to kopalnia wiedzy na temat ziół idealnych na dobre trawienie 🙂 Do tej pory na tego typu dolegliwości korzystałam wyłącznie z gotowej mieszanki ziół od Blueberry Roasters. Chętnie sprawdzę kolejne receptury 🙂

  4. Justyna pisze:

    Ja długo piłam różne herbatki ziołowe, ale stwierdziłam, że nie bardzo mam czas żeby z rana sobie coś takiego robić i teraz piję sobie ziółka na zimno

    • Skaaa pisze:

      To ja Ci powiem, że nie wiedziałam nawet że coś takiego istnieje, że można bez zaparzania normalnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *