Herbaty ziołowe na dobre trawienie

Każdemu od czasu do czasu zdarza się przejeść. Zwłaszcza w święta, gdy trudno oprzeć się pokusie suto zastawionego stołu. Jeśli przez cały rok odżywiamy się racjonalnie, nic się nie stanie, jeśli w świąteczny czas trochę odpuścimy dyscyplinę. W końcu niektóre dania jada się tylko raz w roku, jak barszcz z uszkami, kutia czy kluski z makiem. Gdy rzeczywiście zjemy trochę za dużo, z pomocą przyjdą nam herbaty ziołowe. I nie zapominajmy dla równowagi o spacerach na świeżym powietrzu.

Tymianek, lukrecja, imbir

Anna Ciesielska, dietetyk i autorka książek o zdrowym odżywianiu, uważa, że skutki świątecznego przejedzenia możemy odczuwać jeszcze przez kilka następnych miesięcy. Według niej mimo wszystko warto zachować umiar. Autorka bardzo poleca też mieszankę ziołową, dzięki której nasz przewód pokarmowy będzie pracował sprawniej. Zaleca przygotowanie jej rano i przelanie do termosu, żeby można ją popijać przez cały dzień. Oto herbatka według jej receptury:

Do 1,5 litra gotującej się wody wrzucić:

  • 1,5 łyżeczki tymianku,
  • 1,5 łyżeczki lukrecji,
  • płaską łyżeczkę anyżu,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • płaską łyżeczkę imbiru.

Gotować przez 3 minuty.*

Ciepłe napary przyniosą ulgę!

Kiedy przejedzenie mocno daje nam się we znaki i odczuwamy mdłości, wzdęcia i inne nieprzyjemne skutki niestrawności, wtedy warto poratować się imbirówką:

Wlać do garnuszka 1,5 szklanki wody, zagotować i wsypać kopiastą łyżeczkę imbiru.* Można pić kilka razy dziennie, do ustąpienia objawów.

Cząber, kminek, melisa

Bożena Żak-Cyran, dietetyczka i dietoterapeutka, poleca jeszcze inną mieszankę w przypadku złego trawienia, wzdęć, bólu brzucha i nieprawidłowej fermentacji w jelitach:

  • cząber, ziele – 50g,
  • dziurawiec, ziele – 20g,
  • kalina, kora – 20g,
  • kminek, nasiona – 50g,
  • lebiodka pospolita, ziele – 20g,
  • melisa, liść – 20g,
  • szanta, ziele – 50g.

Zioła wymieszać i podzielić na 21 części (np. zawinąć w serwetki bibułkowe). Wsypać 1 część mieszanki do 3 szklanek wody, zagotować i naciągać 15 minut.* Pić małymi porcjami w ciągu całego dnia.

Warto mieć zapas ziół, aby użyć w razie problemów! Foto: Nathan Dumlao Unsplah

Klasyka, czyli: rumianek, koper włoski, mięta

Warto mieć w aptece klasyczne zioła wspomagające trawienie, jak rumianek, mięta, koper włoski i w razie potrzeby zaparzać z nich herbatki.

  • herbatka z rumianku – działa rozkurczowo, przeciwzapalnie, powoduje rozluźnienie mięśni gładkich błony śluzowej i jelit; pijemy ją przy bólach brzucha i wzdęciach;
  • herbatka z mięty pieprzowej – olejek mentolowy reguluje częstotliwość skurczów jelit; pijemy przy silnej niestrawności; uwaga ? nie przesadzamy z miętą, bo w nadmiarze może powodować efekt odwrotny; lepiej pić ją w zestawach ziół, np.: rumianek, lukrecja, mięta.
  • herbatka z kopru włoskiego – warto ją pić przy nadmiarze ciężkostrawnych potraw; jest bezpieczna i można ją podawać nawet dzieciom.

*Anna Ciesielska, Filozofia smaku
*Tamże
*Bożena Żak-Cyran, Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Może Ci się również spodoba

6 komentarzy

  1. monika pisze:

    u mnie chyba do tej pory najlepiej się sprawdza siemie 🙂 zero zaparć, bólu, uregulowana praca jelit 🙂

  2. dorota pisze:

    taaaaaak! ja też bym nie wpadła na to, kupiłam sobie gotową mieszankę, fibravitale chyba o ile dobrze pamiętam, i działa super. zawsze wszystkim na jelitka polecam 😀

  3. Magda pisze:

    Ten artykuł to kopalnia wiedzy na temat ziół idealnych na dobre trawienie 🙂 Do tej pory na tego typu dolegliwości korzystałam wyłącznie z gotowej mieszanki ziół od Blueberry Roasters. Chętnie sprawdzę kolejne receptury 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *