Ziołomiody ? siła ziół i miodu w jednym

Ziołomiody to efekt udanej współpracy między pszczołami a człowiekiem. Nie wszystkie wartościowe zioła kwitną, zatem nie wszystkie mogą wytwarzać nektar czy pyłek, który następnie pracowite owady przerabiają na miód. Człowiek przyszedł zatem z pomocą i podał pszczołom specjalnie przygotowaną ziołową pożywkę, którą te następnie przetworzyły w miód. W ten sposób powstał produkt niezwykle wartościowy, bo łączący zalety klasycznego miodu z unikatowymi właściwościami poszczególnych roślin.

Miód z ziołowym wzmocnieniem

Powszechnie wiadomo, że rośliny zaklęte w miodzie zyskują szereg dodatkowych walorów zdrowotnych, jak cenne enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych owadów, mikroelementy czy substancje antybiotyczne. Połączenie zalet miodu z właściwościami leczniczych roślin daje produkt o wyjątkowej wartości. Istnieje jednak szereg cennych ziół i owoców, które nie mogą być w sposób naturalny przetwarzane przez pszczoły, ponieważ nie wytwarzają nektaru czy spadzi.

Pszczelarze odkryli, że jeśli poda się pszczołom specjalnie przygotowaną na bazie tych roślin pożywkę, przerobią ja w podobny sposób, w jaki postępują z pyłkiem, czyli zamienią ją w miód. Zbadali właściwości tak powstałego produktu i okazało się, że zawiera on jeszcze więcej mikroelementów niż wytwarzany tradycyjnie miód. To dlatego, że podano pszczołom rośliny niezwykle bogate w cenne składniki, takie jak pokrzywa, macierzanka czy aronia. Pochodzące z nich substancje czynne i inhibitory wzbogaciły miód.

Pszczoły traktują przygotowaną dla nich pożywkę ziołową czy owocową tak jak nektar ? wciągają do swojego wola i poddają działaniu enzymów. Ziołomiody są więc produktem jak najbardziej naturalnym, pozbawionym sztucznych barwników, aromatów czy konserwantów. Rola człowieka (pszczelarza) sprowadza się tutaj do wyselekcjonowania roślin i przygotowania z nich pożywki dla owadów.

 Ziołomiody dla zdrowia

 Ten wyjątkowy produkt powstały ze swoistej współpracy człowieka z pszczołami będzie cennym uzupełnieniem codziennej diety. Warto go przyjmować nie tylko w stanach chorobowych, ale również w ramach profilaktyki. Najkorzystniej jest przyjmować ziołomiody ssąc 2-3 razy dziennie po łyżeczce. Wtedy odniesiemy najwięcej korzyści z zawartych w nich substancji czynnych. Możemy też ziołomiody wykorzystywać do celów kulinarnych, jako dodatek do napojów, owsianki, naleśników, pamiętając, aby temperatura pożywienia nie przekraczała 40 stopni Celsjusza, bo w przeciwnym ulegają zniszczeniu cenna aminokwasy i enzymy.

Ziołomiody na wzmocnienie! Foto: Chinh Le Duc

 

Rodzaje ziołomiodów

 Ziołomiody zyskują właściwości roślin, z których są wytwarzane. Można więc je dobierać do konkretnych potrzeb leczniczych. Dostępne są ziołomiody: melisowy, nagietkowy, rumiankowy, lawendowy, malinowy, sosnowy, pokrzywowy, głogowy, miętowy, aroniowy, mniszkowy, macierzankowy, porzeczkowy.

Na ogólne wzmocnienie odporności, zapobieganie infekcjom i przy przeziębieniach polecane są ziołomiody:

Ziołomiód malinowy wytwarzany przez pszczoły jest przez pszczoły z pożywki na bazie naturalnego, świeżo wyciskanego soku z owoców maliny. Pomaga w:

  • gorączce, grypie i przeziębieniu,
  • spadku odporności,
  • skłonności do stanów zapalnych spojówek, miażdżycy i przy problemach z żyłami,
  • działa wykrztuśnie przy mokrym kaszlu.

Ma ?landrynkowy? smak i jest doskonałym dodatkiem do słodkich potraw, na przykład naleśników.

Ziołomiód sosnowy wytwarzany przez pszczoły z pożywki na bazie zbieranych wiosną młodych (szczytowych) pędów sosnowych. Pomaga przy:

  • infekcjach górnych dróg oddechowych,
  • zapaleniu krtani oraz gardła, przy mokrym kaszlu jako skuteczny środek wykrztuśny,
  • grypie oraz przeziębieniu a także niskiej odporności,
  • chorobach reumatycznych oraz dnie moczanowej jako środek moczopędny i przeciwzapalny.

Ma charakterystyczny ziołowo-żywiczny smak, a przeciwwskazaniem do jego stosowania jest astma oskrzelowa.

Ziołomiód macierzankowy wytwarzany przez pszczoły z pożywki na bazie selekcjonowanego ziela macierzanki piaskowej. Pomocny przy:

  • chorobach zakaźnych, niskiej odporności i ogólnym osłabieniu organizmu,
  • stanach zapalnych dróg oddechowych,
  • stanach zapalnych dróg moczowych oraz pęcherza,
  • grypie, przeziębieniu, zapaleniu zatok oraz stanach zapalnych organizmu,
  • działa wzmacniająco przy gruźlicy, zapaleniu węzłów chłonnych, pomocny w regeneracji organizmu po ciężkich chorobach, w tym nowotworowych.

Jest doskonałym środkiem przeciwzapalnym, dającym dobre rezultaty nawet w przewlekłych stanach zapalnych. Ma lekko tymiankowy smak, ponieważ macierzanka wywodzi się z tej samej rodziny co tymianek.

Ziołomiód porzeczkowy o łagodnym owocowym smaku wytwarzany  przez pszczoły z pożywki na bazie świeżo wyciskanego soku z owoców czarnej porzeczki. Pomocny przy:

  • anemii,
  • stanach zapalnych dróg moczowych i chorobach reumatycznych,
  • grypie, przeziębieniu oraz niskiej odporności,
  • stanach zapalnych nerwu wzrokowego,
  • przy rekonwalescencji, np. po przebytym zawale,
  • przy problemach skórnych jak np. trądzik.

Ma delikatny posmak soku porzeczkowego.

Ziołomiody polecane przy stanach nadmiernej nerwowości, przy bezsenności i stresującym trybie życia:

Ziołomiód melisowy wytwarzany przez pszczoły z pożywki na bazie selekcjonowanych liści melisy lekarskiej. Pomocny przy:

  • nerwicy, stanach lękowych i stanach pobudzenia nerwowego, bezsenności, a nawet histerii (działa uspokajająco, wyciszająco, ułatwia zasypianie oraz pogłębia sen)
  • słabej odporności oraz infekcjach bakteryjnych i wirusowych,
  • u dzieci z nadpobudliwością nerwową i ruchową, przy nerwicy szkolnej.

Ma łagodny, ziołowy smak .

Ziołomiód rumiankowy wytwarzany przez pszczoły z pożywki na bazie wyselekcjonowanych koszyczków rumianku. Pomocny przy:

  • problemach jelitowych u dorosłych oraz u dzieci (powyżej 1 roku życia),
  • zaburzeniach trawienia na tle nerwicowym oraz problemach trawiennych u kobiet w ciąży,
  • stanach zapalnych organizmu, w tym zapaleniu zatok oraz zapaleniu stawów,
  • po przebytych operacjach jelit jako środek gojący i łagodzący.

Me delikatny, herbaciany smak.

Ziołomiód lawendowy wytwarzany przez pszczoły z pożywki na bazie selekcjonowanego kwiatu lawendy. Pomocny przy:

  • nerwicy, stanach lękowych oraz bezsenności (w tym bezsenności lękowej) oraz histerii, a nawet depresji
  • zaburzeniach trawienia na tle nerwowym, nerwicy wegetatywnej, wycieńczeniu nerwowym,
  • niedoborze mleka u kobiet karmiących,
  • zespole napięcia przedmiesiączkowego i przy menopauzie.

Ma wyrazisty ziołowy smak i aromat.

Ziołomiody polecane przy problemach trawiennych:

Ziołomiód nagietkowy wytwarzany przez pszczoły z pożywki uzyskanej na bazie selekcjonowanych, pomarańczowych płatków nagietka lekarskiego. Pomocny przy:

  • stanach zapalnych przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka, jelit, wrzodach,
  • rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych, anginie oraz stanach zapalnych gardła i krtani,
  • obrzękach limfatycznych oraz tendencji do obrzęków związanych z zatrzymywaniem wody w organizmie,
  • przy zaburzeniach miesiączkowania.

Ma delikatny, subtelny smak i aromat.

Ziołomiód miętowy wytwarzany jest przez pszczoły z pożywki na bazie
selekcjonowanych liści mięty pieprzowej. Pomocny przy:

  • skurczach przewodu pokarmowego, również na tle nerwowym oraz dolegliwościach żołądka,
  • zaburzeniach wydzielania żółci oraz innych zaburzeniach trawienia w tym w niedoborze soków trawiennych,
  • nieżycie żołądka i jelit oraz zaburzeniach przemiany materii.

Ma charakterystyczny, miętowy smak i wybornie smakuje jako dodatek do słodkich potraw.

Na ogólne wzmocnienie organizmu polecane są ziołomiody:

Ziołomiód pokrzywowy wytwarzany przez pszczoły na bazie pożywki ze zbieranych w maju liści pokrzywy. Pomocny przy:

  • anemii, awitaminozie, krzywicy, anoreksji jako środek wzmacniający,
  • przy niskiej odporności,
  • obciążeniu organizmu toksynami i metalami ciężkimi jako środek oczyszczający i odtruwający.

Ma lekko ?trawiasty? posmak ? tak jak sama pokrzywa.

Ziołomiód głogowy wytwarzany  przez pszczoły z pożywki na bazie selekcjonowanych kwiatostanów głogowych (kwiaty oraz pierwsze 3-5 listków). Pomocny przy:

  • zaburzenia przepływu żółci,
  • zaburzeniach krążenia, arytmii, nadciśnieniu oraz nerwicy serca,
  • w profilaktyce i rekonwalescencji zawału,
  • niedomaganiach wieku sędziwego jako środek ogólnie wzmacniający.

Ma delikatny smak i aromat.

Ziołomiód aroniowy wytwarzany przez pszczoły z pożywki na bazie naturalnego, świeżo wyciskanego soku z owoców aronii czarnej. Pomocny przy:

  • nadciśnieniu i problemach z krążeniem,
  • zatruciu metalami ciężkimi oraz przy stanach zapalnych wątroby i trzustki,
  • po długotrwałych terapiach lekowych jako środek oczyszczający organizm.

Ma łagodny, owocowy, lekko gorzki smak.

Ziołomiód mniszkowy wytwarzany przez pszczoły z pożywki na bazie selekcjonowanego korzenia mniszka. Pomocny przy:

  • chorobach skórnych,
  • zaburzeniach flory bakteryjnej jako prebiotyk,
  • przy obciążeniu wątroby i organizmu, np. w wyniku nałogów, przy marskości wątroby.

Ma lekko korzenny smak.

Warto prowadzić do diety ziołomiody to dobry i słodki sposób na budowanie odporności!

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Może Ci się również spodoba

5 komentarzy

  1. Szczerze powiedziawszy nigdy wcześniej nie słyszałam o czymś takim jak ziołomiód! Dzięki za szczegółowe wyjaśnienie.

  2. Małgorzata pisze:

    Dzięki za przybliżenie tematu 🙂 Nie miałam pojęcia o istnieniu takich produktów. Cena dość wysoka, ale produkty kuszące

  3. Uwielbiam ziołomidoy, szczególnie pokrzywowy, co roku go robię <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *