Ziołomiody – siła ziół i miodu w jednym
Ziołomiody to efekt udanej współpracy między pszczołami a człowiekiem. Nie wszystkie wartościowe zioła kwitną, zatem nie wszystkie mogą wytwarzać nektar czy pyłek, który następnie pracowite owady przerabiają na miód. Człowiek przyszedł zatem z pomocą i podał pszczołom specjalnie przygotowaną ziołową pożywkę, którą te następnie przetworzyły w miód. W ten sposób powstał produkt niezwykle wartościowy, bo łączący zalety klasycznego miodu z unikatowymi właściwościami poszczególnych roślin.
Miód z ziołowym wzmocnieniem
Powszechnie wiadomo, że rośliny zaklęte w miodzie zyskują szereg dodatkowych walorów zdrowotnych, jak cenne enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych owadów, mikroelementy czy substancje antybiotyczne. Połączenie zalet miodu z właściwościami leczniczych roślin daje produkt o wyjątkowej wartości. Istnieje jednak szereg cennych ziół i owoców, które nie mogą być w sposób naturalny przetwarzane przez pszczoły, ponieważ nie wytwarzają nektaru czy spadzi.
Pszczelarze odkryli, że jeśli poda się pszczołom specjalnie przygotowaną na bazie tych roślin pożywkę, przerobią ja w podobny sposób, w jaki postępują z pyłkiem, czyli zamienią ją w miód. Zbadali właściwości tak powstałego produktu i okazało się, że zawiera on jeszcze więcej mikroelementów niż wytwarzany tradycyjnie miód. To dlatego, że podano pszczołom rośliny niezwykle bogate w cenne składniki, takie jak pokrzywa, macierzanka czy aronia. Pochodzące z nich substancje czynne i inhibitory wzbogaciły miód.
Pszczoły traktują przygotowaną dla nich pożywkę ziołową czy owocową tak jak nektar, ponieważ wciągają do swojego wola i poddają działaniu enzymów. Ziołomiody są więc produktem jak najbardziej naturalnym, pozbawionym sztucznych barwników, aromatów czy konserwantów. Rola człowieka (pszczelarza) sprowadza się tutaj do wyselekcjonowania roślin i przygotowania z nich pożywki dla owadów.
Ziołomiody dla zdrowia
Ten wyjątkowy produkt powstały ze swoistej współpracy człowieka z pszczołami będzie cennym uzupełnieniem codziennej diety. Warto go przyjmować nie tylko w stanach chorobowych, ale również w ramach profilaktyki. Najkorzystniej jest przyjmować ziołomiody ssąc 2-3 razy dziennie po łyżeczce. Wtedy odniesiemy najwięcej korzyści z zawartych w nich substancji czynnych. Możemy też ziołomiody wykorzystywać do celów kulinarnych, jako dodatek do napojów, owsianki, naleśników, pamiętając, aby temperatura pożywienia nie przekraczała 40 stopni Celsjusza, bo w przeciwnym ulegają zniszczeniu cenna aminokwasy i enzymy.
Rodzaje ziołomiodów
Ziołomiody zyskują właściwości roślin, z których są wytwarzane. Można więc je dobierać do konkretnych potrzeb leczniczych. Dostępne są ziołomiody: melisowy, nagietkowy, rumiankowy, lawendowy, malinowy, sosnowy, pokrzywowy, głogowy, miętowy, aroniowy, mniszkowy, macierzankowy, porzeczkowy.
Na ogólne wzmocnienie odporności, zapobieganie infekcjom i przy przeziębieniach polecane są ziołomiody:
Ziołomiód malinowy
Wytwarzany przez pszczoły jest przez pszczoły z pożywki na bazie naturalnego, świeżo wyciskanego soku z owoców maliny. Pomaga w:
- gorączce, grypie i przeziębieniu,
- spadku odporności,
- skłonności do stanów zapalnych spojówek, miażdżycy i przy problemach z żyłami,
- działa wykrztuśnie przy mokrym kaszlu.
Ma „landrynkowy” smak i jest doskonałym dodatkiem do słodkich potraw, na przykład naleśników.
Ziołomiód sosnowy
Wytwarzany przez pszczoły z pożywki na bazie zbieranych wiosną młodych (szczytowych) pędów sosnowych. Pomaga przy:
- infekcjach górnych dróg oddechowych,
- zapaleniu krtani oraz gardła, przy mokrym kaszlu jako skuteczny środek wykrztuśny,
- grypie oraz przeziębieniu a także niskiej odporności,
- chorobach reumatycznych oraz dnie moczanowej jako środek moczopędny i przeciwzapalny.
Ma charakterystyczny ziołowo-żywiczny smak, a przeciwwskazaniem do jego stosowania jest astma oskrzelowa.
Ziołomiód macierzankowy
Wytwarzany przez pszczoły z pożywki na bazie selekcjonowanego ziela macierzanki piaskowej. Pomocny przy:
- chorobach zakaźnych, niskiej odporności i ogólnym osłabieniu organizmu,
- stanach zapalnych dróg oddechowych,
- stanach zapalnych dróg moczowych oraz pęcherza,
- grypie, przeziębieniu, zapaleniu zatok oraz stanach zapalnych organizmu,
- działa wzmacniająco przy gruźlicy, zapaleniu węzłów chłonnych, pomocny w regeneracji organizmu po ciężkich chorobach, w tym nowotworowych.
Jest doskonałym środkiem przeciwzapalnym, dającym dobre rezultaty nawet w przewlekłych stanach zapalnych. Ma lekko tymiankowy smak, ponieważ macierzanka wywodzi się z tej samej rodziny co tymianek.
Ziołomiód porzeczkowy o łagodnym owocowym smaku wytwarzany przez pszczoły z pożywki na bazie świeżo wyciskanego soku z owoców czarnej porzeczki. Pomocny przy:
- anemii,
- stanach zapalnych dróg moczowych i chorobach reumatycznych,
- grypie, przeziębieniu oraz niskiej odporności,
- stanach zapalnych nerwu wzrokowego,
- przy rekonwalescencji, np. po przebytym zawale,
- przy problemach skórnych jak np. trądzik.
Ma delikatny posmak soku porzeczkowego.
Ziołomiody polecane przy stanach nadmiernej nerwowości, przy bezsenności i stresującym trybie życia:
Ziołomiód melisowy
Wytwarzany przez pszczoły z pożywki na bazie selekcjonowanych liści melisy lekarskiej. Pomocny przy:
- nerwicy, stanach lękowych i stanach pobudzenia nerwowego, bezsenności, a nawet histerii (działa uspokajająco, wyciszająco, ułatwia zasypianie oraz pogłębia sen)
- słabej odporności oraz infekcjach bakteryjnych i wirusowych,
- u dzieci z nadpobudliwością nerwową i ruchową, przy nerwicy szkolnej.
Ma łagodny, ziołowy smak .
Ziołomiód rumiankowy
Wytwarzany przez pszczoły z pożywki na bazie wyselekcjonowanych koszyczków rumianku. Pomocny przy:
- problemach jelitowych u dorosłych oraz u dzieci (powyżej 1 roku życia),
- zaburzeniach trawienia na tle nerwicowym oraz problemach trawiennych u kobiet w ciąży,
- stanach zapalnych organizmu, w tym zapaleniu zatok oraz zapaleniu stawów,
- po przebytych operacjach jelit jako środek gojący i łagodzący.
Me delikatny, herbaciany smak.
Ziołomiód lawendowy
Wytwarzany przez pszczoły z pożywki na bazie selekcjonowanego kwiatu lawendy. Pomocny przy:
- nerwicy, stanach lękowych oraz bezsenności (w tym bezsenności lękowej) oraz histerii, a nawet depresji
- zaburzeniach trawienia na tle nerwowym, nerwicy wegetatywnej, wycieńczeniu nerwowym,
- niedoborze mleka u kobiet karmiących,
- zespole napięcia przedmiesiączkowego i przy menopauzie.
Ma wyrazisty ziołowy smak i aromat.
Ziołomiody polecane przy problemach trawiennych:
Ziołomiód nagietkowy
Wytwarzany przez pszczoły z pożywki uzyskanej na bazie selekcjonowanych, pomarańczowych płatków nagietka lekarskiego. Pomocny przy:
- stanach zapalnych przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka, jelit, wrzodach,
- rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych, anginie oraz stanach zapalnych gardła i krtani,
- obrzękach limfatycznych oraz tendencji do obrzęków związanych z zatrzymywaniem wody w organizmie,
- przy zaburzeniach miesiączkowania.
Ma delikatny, subtelny smak i aromat.
Ziołomiód miętowy
Wytwarzany jest przez pszczoły z pożywki na bazie
selekcjonowanych liści mięty pieprzowej. Pomocny przy:
- skurczach przewodu pokarmowego, również na tle nerwowym oraz dolegliwościach żołądka,
- zaburzeniach wydzielania żółci oraz innych zaburzeniach trawienia w tym w niedoborze soków trawiennych,
- nieżycie żołądka i jelit oraz zaburzeniach przemiany materii.
Ma charakterystyczny, miętowy smak i wybornie smakuje jako dodatek do słodkich potraw.
Na ogólne wzmocnienie organizmu polecane są ziołomiody:
Ziołomiód pokrzywowy
Wytwarzany przez pszczoły na bazie pożywki ze zbieranych w maju liści pokrzywy. Pomocny przy:
- anemii, awitaminozie, krzywicy, anoreksji jako środek wzmacniający,
- przy niskiej odporności,
- obciążeniu organizmu toksynami i metalami ciężkimi jako środek oczyszczający i odtruwający.
Ma lekko „trawiasty” posmak, podobnie jak sama pokrzywa.
Ziołomiód głogowy
Wytwarzany przez pszczoły z pożywki na bazie selekcjonowanych kwiatostanów głogowych (kwiaty oraz pierwsze 3-5 listków). Pomocny przy:
- zaburzenia przepływu żółci,
- zaburzeniach krążenia, arytmii, nadciśnieniu oraz nerwicy serca,
- w profilaktyce i rekonwalescencji zawału,
- niedomaganiach wieku sędziwego jako środek ogólnie wzmacniający.
Ma delikatny smak i aromat.
Ziołomiód aroniowy
Wytwarzany przez pszczoły z pożywki na bazie naturalnego, świeżo wyciskanego soku z owoców aronii czarnej. Pomocny przy:
- nadciśnieniu i problemach z krążeniem,
- zatruciu metalami ciężkimi oraz przy stanach zapalnych wątroby i trzustki,
- po długotrwałych terapiach lekowych jako środek oczyszczający organizm.
Ma łagodny, owocowy, lekko gorzki smak.
Ziołomiód mniszkowy
Wytwarzany przez pszczoły z pożywki na bazie selekcjonowanego korzenia mniszka. Pomocny przy:
- chorobach skórnych,
- zaburzeniach flory bakteryjnej jako prebiotyk,
- przy obciążeniu wątroby i organizmu, np. w wyniku nałogów, przy marskości wątroby.
Ma lekko korzenny smak.
Warto prowadzić do diety ziołomiody to dobry i słodki sposób na budowanie odporności!
Szczerze powiedziawszy nigdy wcześniej nie słyszałam o czymś takim jak ziołomiód! Dzięki za szczegółowe wyjaśnienie.
Dzięki. Cały czas odkrywamy coś nowego, ale niektóre produkty naprawdę są niesamowite 😉
Dzięki za przybliżenie tematu 🙂 Nie miałam pojęcia o istnieniu takich produktów. Cena dość wysoka, ale produkty kuszące
Uwielbiam ziołomidoy, szczególnie pokrzywowy, co roku go robię <3
wspaniale! Natalia podniosłaś poprzeczkę, że sama je robisz 😉