Prozdrowotne i kosmetyczne właściwości oleju rycynowego

Oleje roślinne zdominowały rynek kosmetyczny. Warto powiedzieć sobie to wprost – są wszędzie i każdy się nimi zachwyca. Nic dziwnego, ponieważ oleje służą zarówno pielęgnacji skóry, jak i włosów czy paznokci. Jeśli nie używa się ich samodzielnie, z pewnością można je znaleźć w INCI dowolnego kosmetyku. Na szczególną uwagę zasługuje jednak olej rycynowy, którego zastosowanie jest niezwykle wielowymiarowe. Dlatego warto dowiedzieć się o nim czegoś więcej.

Z czego i jak powstaje olej rycynowy?

Olej rycynowy, zwany również olejem rącznikowym, pozyskuje się z nasion rącznika pospolitego (Ricinus communis). Od podgatunku wspomnianej rośliny, jak również tego, gdzie występuje i w jakich warunkach, zależy ile oleju będzie można pozyskać. Zazwyczaj jednak nawet mało satysfakcjonujące zbiory wiążą się z pozyskaniem min. 40% oleju z zebranych wcześniej nasion. Są one zatem bogatym źródłem tego surowca.

Olej rycynowy w przemyśle

Olej pozyskiwany jest różnymi metodami. Można tłoczyć nasiona na zimno, jak również poddać je procesowi ekstrakcji. Do obiegu przemysłowego trafiają zazwyczaj cztery formy oleju rycynowego, które różnią się między sobą swoimi właściwościami. Najpopularniejszy, uwodorniony olej rącznikowy, niezbyt chętnie poddaje się działaniu rozpuszczalników, natomiast stanowi doskonałe uzupełnienie wielu surowców naturalnych.

Można go z powodzeniem mieszać np. z woskiem pszczelim, lanoliną czy żywicą. Poddaje się także “syntetycznym towarzyszom”, jak choćby parafina, poliizobutyl czy syntetyczne gumy. Jest to zatem bardzo powszechny surowiec – stosowany tak chętnie w recepturach chemicznych, jak i naturalnych. Poza tym, że olej rycynowy wykorzystuje się w naturalnej pielęgnacji, jest on również przyszłościowym elementem biopaliwa oraz niektórych leków.

Właściwości oleju rycynowego

Olej rycynowy charakteryzuje lepkość, gęsta formuła oraz wysoka temperatura krzepnięcia. Właściwości te wynikają m.in. z obecności kwasu 12-hydroksy-cis-9-oktadekenowego (rycynolowego). Zapach surowca jest raczej neutralny a kolor jest dość intensywny, bursztynowy.

Lecznicze zastosowanie oleju rycynowego

Do czego służy olej rycynowy? – Odpowiedź na to pytanie z roku na rok się poszerza. Wszystko dlatego, że dowiadujemy się nieustannie o nowym zastosowaniu tego surowca. Należy jednak wspomnieć, że źródło pochodzenia oleju rycynowego przez długi czas kojarzone było szczególnie z bardzo skuteczną trucizną. I to ona, co interesujące, również stanowi cenny element dla świata naukowego. Obecnie trwają badania nad jej wykorzystaniem w leczeniu niektórych chorób onkologicznych.

O jakiej substancji mowa? Oczywiście chodzi o rycynę, która stanowi heterodimeryczne białko wspomnianego wcześniej rącznika pospolitego. Można ją wyselekcjonować podczas pozyskiwania oleju rycynowego, gdyż stanowi ona produkt uboczny procesu ekstrakcji tego surowca.

Rycyna jest jedną z najsilniejszych trucizn. Toksyczne działanie spowodowane jest jej zdolnością do hamowania syntezy białka, a poziom toksyczności zależy zarówno od dawki, jak i drogi narażenia. Wyróżnia się trzy główne drogi zatrucia rycyną: pokarmową, parenteralną (iniekcyjną) bądź wziewną (inhalacyjną). – (J. Małajowicz, S. Kuśmirek)

Czy to oznacza, że w oleju rycynowym można znaleźć truciznę? – Tak i nie. Śladowe ilości rycyny, obecnej w oleju rycynowym, także można wykorzystać w pożytecznym celu. Olej rycynowy jest bowiem doskonałym remedium na wzdęcia i zaparcia. Przyjęcie tej substancji wiąże się ze zmiękczeniem treści kału oraz lekkim podrażnieniem jelit, co skutkuje pobudzeniem ich do pracy. Oczywiście należy pamiętać, że doustne przyjmowanie oleju rycynowego powinno się odbywać na podstawie zaleceń lub konsultacji lekarskich.

Istnieje jednak sposób, w jaki możemy użyć tego surowca bez żadnej obawy. Chodzi o zastosowanie zewnętrzne. Olej rycynowy świetnie sprawdza się w domowych okładach np. na bolące mięśnie i stawy. Okład z oleju rycynowego zmniejszy również obrzęk, poprzez pobudzenie obiegu limfy w organizmie. Niektórym pomaga także uporać się z bólami głowy. Należy jednak pamiętać, że z tego okładów powinny zrezygnować kobiety w ciąży, karmiące piersią a nawet osoby w trakcie trwającej miesiączki.

Kosmetyczne zastosowanie oleju rycynowego

Nie od dziś wiadomo, że olej rycynowy świetnie sprawdza się w roli odżywki do paznokci, skórek przy paznokciach czy rzęs. Co interesujące, kosmetyczny olej rycynowy kosztuje grosze a w wielu przypadkach sprawdzi się lepiej, niż niejedna chemiczna i droga odżywka. Stosując olej w charakterze surowca kosmetycznego, można go nakładać samodzielnie na brwi, rzęsy, paznokcie oraz punktowo, na suche miejsca na ciele, np. łokcie czy pięty.

Jak stosować olej rycynowy na włosach? Tutaj sposobów również jest wiele. Można używać oleju rycynowego na samych końcówkach, aby poprawić ich kondycję i ujarzmić fryzurę. Można również połączyć olej rycynowy z innym olejem o lżejszej formule i nałożyć go na długość włosa. Olej rycynowy doskonale połączy się z niektórymi humektantami, jak choćby miód, co z kolei może być świetną rewitalizującą na włosy odżywką DIY.

Co do stosowania oleju rycynowego na twarzy, tutaj warto pamiętać, że jego formuła jest dość gęsta a sam olej rycynowy określany jest mianem komedogennego, co oznacza, że może zatykać pory skórne. Jednak przy odpowiednim użyciu sprawdzi się doskonale. Wystarczy odrobina oleju rycynowego, połączonego z innymi olejami roślinnymi, aby uzyskać idealną formułę do oczyszczania twarzy metodą OCM (Oil Cleansing Method).

Wysokiej jakości kosmetyczny olej rycynowy można znaleźć w naszym sklepie ze zdrową żywnością – Stragan Zdrowia.

Bibliografia

  • E. Skrzyńska, M. Matyja, Porównanie właściwości fizykochemicznych wybranych tłuszczy naturalnych oraz ich estrów metylowych
  • J. Małajowicz, S. Kuśmirek, Struktura i właściwości biologiczne rycyny – toksycznego białka rącznika pospolitego
  • T. Bui Quang, J. Kula, Olej rycynowy – chemia i zastosowanie

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Możesz również polubić…

1 Odpowiedź

  1. Katarzyna pisze:

    Uwielbiam wszechstronne zastosowanie olejku rycynowego. Najczęściej stosuję go na brwi i rzęsy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *