Cynamon – odkryj jego magię

cynamon

Cynamon kojarzy się nam z pięknym, korzennym zapachem. Olfaktorycznie wprowadza on w dzieciństwo i słynne kluski leniwe z cynamonem. Później podążamy z nim w świąteczny świat z pachnącym grzańcem na czele. Połączenie go z zapachem pomarańczy i goździków, szykuje istną eksplozję radości. Zanim jednak cynamon zagościł w naszym życiu, człowiek musiał go odkryć, wykorzystać po raz pierwszy i docenić jego moc. Jak do tego doszło?

Wojna o cynamon

Wzmianki na temat cynamonu można znaleźć już Biblii a także egipskich papirusach. Wówczas cynamon był przedstawiany jako dar natury. O cynamonie możemy także przeczytać w zielniku Shenninga, spisanym ponad 5 tysięcy lat temu. Tam cynamon miał silny związek z chińską recepturą parzenia herbaty.

Cynamon posiada różne odmiany i już w III wieku n.e. zdawano sobie z tego sprawę, dzieląc go na bardziej i mniej szlachetny. Temu pierwszemu przypisywano niemal magiczne właściwości. Jego barwa i zapach kojarzyły się wówczas z darem bogów. Zwłaszcza, że pasta z cynamonu, nadawała ciału pięknej barwy, niczym muśniętej słońcem.

Skąd pochodzi cynamon? Prawdopodobnie dotarł do Europy z terenów Azji, włączając w to zarówno obszar ówczesnych Chin oraz Iranu, po libański Tyr. Później ustalono, że cynamon pochodzi głównie z Cejlonu, czyli wyspy leżącej na Oceanie Indyjskim. Z tego względu cynamon cejloński nazywany jest też prawdziwym.

W XVI w n.e. doszło do masowych wypraw w celu zdobycia cynamonu. Tubylcy byli zniewoleni oraz zmuszeni do oddania tej pachnącej korzennej przyprawy. Głównymi winowajcami cynamonowej grabieży byli Portugalczycy. Z czasem cynamon stał się coraz bardziej popularny. Za okresu panowania angielskiej królowej Elżbiety I, jego zapach był już dobrze znany w Europie.

Zresztą to właśnie królowa „wygrała wojnę o cynamon”, zapewniając Anglii przywilej monopolu handlowego z dostawcami z terenów Wschodnich Indii. Z czasem zaczęto uprawiać cynamon także na innych terenach, które sprzyjały jego produkcji.

Obecnie jest to jedna z popularniejszych przypraw. Tutaj też wracamy do początkowej kwestii, jaka została przez nas poruszona, czyli nasze cynamonowe skojarzenia. Trzeba przyznać, że już od dziecka zapach i smak cynamonu był nam dobrze znany. Nic zatem dziwnego, że tak chętnie do niego wracamy.

Cynamon – rodzaje i wynikające z nich różnice

W związku z różnym pochodzeniem cynamonu, obecnie możemy wyszczególnić jego podstawowe rodzaje:

  • cynamon prawdziwy/ cejloński (łac. Cinnamomum verum);
  • cynamon indonezyjski, padang cassia, korintje (łac. Cinnamomum burmannii);
  • cynamon sajgoński, wietnamski (łac. Cinnamomum loureilo);
  • chiński cynamon casia (łac. Cinnamomum aromaticum lub Cinnamomum cassia).

Cynamon Korintje uchodzi za najbardziej szlachetny. To on najczęściej jest stosowany w aromaterapii oraz produkcji kosmetyków naturalnych. Ten rodzaj cynamonu jest także najbardziej słodki i najmniej piekący. Można więc uznać go za najsmaczniejszy, chociaż i to, jak wiadomo, jest kwestią gustu.

Na uwagę zasługuje także cynamon cejloński, którego smak jest z kolei najbardziej nietypowy. Niektórzy, poza korzennym aromatem, wyczuwają w nim także nuty kwiatowe a nawet cytrusowe. W Europie to bardzo popularny rodzaj cynamonu, dlatego możemy się poczuć niejako wyróżnieni.

Właściwości cynamonu

Jedną z wielu niedocenianych przypraw jest cynamon. Kojarząc go głównie z dodatkiem do wypieków, nie zdajemy sobie sprawy, że od wieków był on stosowany w medycynie ludowej. (K. Kaławaj, M. K. Lemieszek)

Coraz więcej wiemy na temat cynamonu i uzyskane wyniki badań są zachwycające. Udowodniono już, że ekstrakt z cynamonu wykazuje działanie przeciwrodnikowe. Wykazano, że jest on w stanie hamować proces utleniania od 68% do 95,5%. Oznacza to, że poza walorami smakowymi, cynamon wykazuje również właściwości prozdrowotne.

Olejek cynamonowy zaliczany jest do najsilniejszych naturalnych antyseptyków. Zabija on m.in. Bacillus subtilis, Escherichia coli, Aspergillus niger, Mycobacterium phlei, Mycobacterium tuberculosis. Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus aureus, Penicillum chrysogenum, Candida albicans. (K. Kaławaj, M. K. Lemieszek)

Nic dziwnego, że zaleca się stosować olejek cynamonowy w leczeniu infekcji bakteryjnych, głównie atakujących górne i dolne drogi oddechowe. Dodatkowo cynamon działa znieczulająco, co sprzyja tej naturalnej kuracji. Ale to nie koniec.

Olejek eteryczny cynamonowy stosowany jest również w celu leczenia infekcji skóry (trądzik, kurzajki), jak również wykorzystywany jest w naturalnym zwalczaniu pasożytów bytujących na skórze oraz w układzie pokarmowym. Działa również przeciwzapalnie, dlatego cynamonowy olejek eteryczny można stosować punktowo np. na zapalenie mieszka włosowego.

W naszym sklepie internetowym można spotkać olejki pozyskiwane z różnych odmian cynamonu, co daje także wielopłaszczyznowe zastosowanie. Można kupić m.in.: olejek eteryczny kaneel (cynamonowiec cejloński) oraz olejek eteryczny ravintsara (cynamonowiec kanforowy).

Ekstrakty oraz olejki cynamonowe są często wykorzystywane w produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych. Można spotkać cynamonowy balsam do rąk, aromatyczne mydło do kąpieli, balsam do ust o zapachu cynamonu czy leczniczą maść na zmęczone stawy i mięśnie.

Cynamon w Twojej kuchni

Cynamon można wykorzystać także w kuchni. Niby jest to takie oczywiste, a jednak ilość kulinarnych możliwości, z cynamonem na czele, jest wręcz powalająca. Jeśli chcielibyście poznać kilka zdrowych i pysznych cynamonowych przepisów, koniecznie dajcie znać! Chętnie się nimi podzielimy.

Na ten moment jednak skupimy się na cynamonowych surowcach, które można wykorzystać w kuchni, jak również przedstawimy zaskakujące, gotowe produkty spożywcze z dodatkiem cynamonu.

W ofercie sklepu ze zdrową żywnością Stragan Zdrowia, można znaleźć klasyczny produkt do pieczenia świątecznych ciast, czyli cukier cynamonowy. Nieco bardziej nietypowa, a jednocześnie nadal pomocna podczas robienia wypieków, jest cynamonowa czekolada BIO, którą można spotkać w wersji gorzkiej oraz klasycznej. Idealnym dodatkiem do zdrowego i odżywczego ciasta, np. dla osób uprawiających sport, będzie masło orzechowe z dodatkiem cynamonu i jabłka.

Z przekąsek, można skusić się na bezglutenową owsiankę z cynamonem lub cynamonową jaglankę. Ciekawą propozycją są także gotowe ciasteczka cynamonowe a także niezwykle rzadki produkt – cynamonowa guma do żucia. Cynamon, dzięki swojej charakterystyczności, bardzo szybko nadaje smak oraz aromat. Dlatego warto stosować go do pozornie mdłych, neutralnych smakowo dań. Dotyczy to zarówno posiłków słodkich, jak i wytrawnych. A na zimowe wieczory polecamy ciepły koc, dobrą książkę oraz rozgrzewającą owocowo-ziołową herbatę z cynamonem.

Bibliografia

  • Antioxidant activity of cinnamon (Cinnamomum Zeylanicum, Breyne) extracts
    J. Mancini-Filho, A. Van-Koiij, D. A. Mancini, F. F. Cozzolino, R. P. Torres
  • Prozdrowotne właściwości cynamonu
    K. Kaławaj, M. K. Lemieszek.

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Może Ci się również spodoba

3 komentarze

  1. Krzysztof pisze:

    Dzien dobry.

    Eteryczny Olejek cynamonowy to obok lawendowego, jeden z moich ulubionych. Swego czasu stosowalem na problem y ze skora. Polecam

    Krzysztof

  2. Damian pisze:

    Cynamon nie tylko ma świetne właściwości, ale i również nadaje niepowtarzalny smak! Często posypuję na placek owsiany z twarogiem! Pycha! Co ciekawe, jest korzystny również dla osób dbających o figurę 😉

    PS: Jak najbardziej jestem za przepisami związanymi z tą przyprawą!

  3. Diana pisze:

    Kosmetyki z zawartością cynamonu sprawdzają się szczególnie w przypadku cery trądzikowej z uwagi na właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne – głównie w takim celu stosuję omawiany cynamon, ale nie ukrywam, cynamonowego rollsa nie odmówię :)!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *