Głóg i jego tajemnicze właściwości

Głóg – jego botaniczna nazwa Crataegus oxyacantha wzięła się greckiego „kratos”, oznaczającego twardość (drewna) oraz „oxus”, nawiązującego do czegoś, co jest ostre. Z kolei „ahantha” oznacza cierń. Głóg posiada również urocze nazwy pochodzenia ludowego: bodlak, bobłek, ciernik, cierń biała, głóg biały, jaworek i obrotnica. Dlaczego postanowiliśmy napisać o tej roślinie? Ponieważ czyni cuda.

Głóg występuje głównie na obszarach Europy, Ameryki Północnej oraz Azji. Surowcami, które wykorzystuje się w branży spożywczej, kosmetycznej i farmaceutycznej, są kwiaty i owoce głogu.

Co zawiera w sobie głóg?

Zainteresowanie głogiem nie wzięło się znikąd. Roślina ta jest źródłem wielu substancji, które sprzyjają zdrowiu. Zawiera w sobie m.in: cukry (glukoza i fruktoza), składniki mineralne (fosfor, potas, magnez, sód) oraz kwasy tłuszczowe (palmitynowy, olejowy, linolowy, linolenowy, trikozanowy). Stosunek wielonienasyconych do nasyconych kwasów tłuszczowych w owocach głogu wynosi 0,41. Z kolei stosunek kwasów omega-6 do kwasów omega-3 odpowiada 2,37.

Głóg to również bogactwo związków o wysokiej aktywności biologicznej. Mowa głównie o polifenolach (flawanole, kwasy fenolowe, proantocyjanidyny i antocyjany). Ich duże stężenie obecne w ekstraktach z liści/kwiatów oraz owoców głogu, daje powody, by mówić o działaniu kardioprotekcyjnym, immunostymulującym, przeciwdrobnoustrojowym oraz przeciwutleniającym.

Dlaczego warto przyjmować preparaty z głogu?

Głóg stał się inspiracją do wielu badań. W etnomedycynie ludowej był stosowany na wiele rozmaitych problemów, w tym schorzeń. Dla przykładu, przyjmowanie głogu było zalecane przy biegunkach oraz innych problemach z układem pokarmowym. Jednak polecano go również osobom, które nie mogły zasnąć lub skarżyły się na objawy powiązane z chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Co ciekawe, spożywanie preparatów na bazie głogu zalecało się (i nadal zaleca) osobom, które przebyły choroby zakaźne. Dlaczego? Ponieważ głóg działa wzmacniająco, ochronnie i oczyszczająco. Polecany jest także jako naturalny preparat na obniżony nastrój, ogólną nerwowość i problemy ze snem. (Oczywiście mowa tu o sporadycznych objawach tego typu. W przypadku ich nasilenia, konieczna jest wizyta u lekarza.)

To nie koniec niespodzianek. Sok z głogu (koniecznie ten bez dodatkowej zawartości cukru) poleca się osobom otyłym. Niezależnie od tego, czy mają ambicję przejść na dietę redukcyjną, z pewnością mają problem z wysokim poziomem cholesterolu. Głóg jest w tym wypadku doskonałym remedium.

Podaż ekstraktów z owoców głogu przyczyniła się do obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL oraz triglicerydów. Jednocześnie zaobserwowano wzrost poziomu cholesterolu HDL. (B. Kulczyński, A. Gramza-Michałowska)

Głóg a kondycja układu sercowo-naczyniowego

Osoby borykające się z problemem otyłości, jak również starsze czy zmagające się z cukrzycą, muszą kontrolować także swoje ciśnienie. Głóg obniża je. Z tego względu jedynym przeciwwskazaniem w jego długotrwałym przyjmowaniu jest właśnie niskie ciśnienie tętnicze.

W doświadczeniu Asgary i współpracowników, podawano ekstrakt z głogu grupie badawczej, składającej się z osób cierpiących na łagodne nadciśnienie tętnicze. Po trzech miesiącach dokonano pomiarów, dzięki którym odnotowano obniżenie skurczowego oraz rozkurczowego ciśnienia krwi u osób badanych.

Zdecydowanie współczesne badania dają powody do zachwytu nad głogiem i wykorzystywaniem go w swojej codziennej diecie. Spożywanie głogu to czysta przyjemność, niezwiązana z żadnym ryzykiem. Tymczasem może ona dodatkowo wpłynąć na poprawę samopoczucia oraz zdrowia.

Działanie antyoksydacyjne głogu

Wspominaliśmy wcześniej o działaniu antyoksydacyjnym głogu. Co ono oznacza? Mówiąc najprościej jest to rola polegająca na ochronie zdrowych komórek przed szkodliwym procesem utleniania. Z kolei działanie antyrodnikowe jest z nim powiązane. Chodzi zarówno o protekcję zdrowych komórek, jak i atak w kierunku wolnych rodników.

Do ciekawych wniosków dochodziły osoby badające ten obszar potencjalnych możliwości głogu na zasadzie porównania go do innych roślin. Spośród wybranych badań doszukaliśmy się następujących konkluzji.

W badaniach nad właściwościami antyrodnikowymi i antyoksydacyjnymi, bardzo wysoką zdolnością neutralizacji wolnego rodnika DPPH cechowały się owoce derenia jadalnego, róży dzikiej, głogu jednoszyjkowego oraz płatki róży stulistnej. (M. Leja, A. Mareczek, B. Nanaszko)

Stwierdzono istotnie wyższą aktywność przeciwutleniającą ekstraktu z dziurawca (25,45 mg/l) oraz z kory głogu (21,69 mg/l) w stosunku do łęcin gryki. (K. Sierzant, K.Pyrkosz-Biardzka, J. Gabrielska)

Warto zaznaczyć, że działanie antyoksydacyjne oraz antyrodnikowe głogu prowadzi do wielopłaszczyznowych korzyści dla organizmu. Widoczne jest to zarówno w poprawie pracy układu immunologicznego, jak i choćby opóźnieniu procesów starzenia się skóry i włosów.

Właściwości przeciwdrobnoustrojowe oraz immunomodulujące głogu

Tym sposobem przechodzimy do kolejnego tematu, a więc immunomodulujących właściwości głogu. Roślina ta zapobiega rozprzestrzenianiu się po organizmie promotorów zapalnych a więc wykazuje tzw. działanie przeciwzapalne. Jest ono możliwe dzięki takim składnikom, jak: histamina, proteazy serynowe, prostaglandyny i leukotrieny. Jednak głóg doskonale sprawdza się także w kontekście ochrony przed bakteriami i grzybami.

Liczne badania potwierdzają właściwości przeciwbakteryjne głogu. Turker i wsp. przedstawili wyniki badań, które pokazują, że etanolowy ekstrakt cechował się silną aktywnością przeciwdrobnoustrojową wobec bakterii: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis oraz Streptococcus pyogenes. (B. Kulczyński, A. Gramza-Michałowska)

Stwierdzono, że ekstrakt z głogu cechuje się właściwościami przeciwgrzybiczymi, przede wszystkim przeciwko takim mikroorganizmom jak: Trichophyton longifusus, Aspergillus flavus, Microspoum canis i Fusarium solani. (B. Kulczyński, A. Gramza-Michałowska)

Głóg można zakupić w różnej formie. W Stragan Zdrowia można spotkać głóg pod postacią owoców, suszu kwiatowego, napoju probiotycznego, herbat z głogiem oraz soków.

Bibliografia

  • M. Leja, A. Mareczek, B. Nanaszko, Antyoksydacyjne właściwości owoców wybranych gatunków dziko rosnących drzew i krzewów.
  • K. Sierzant, K.Pyrkosz-Biardzka, J. Gabrielska, Właściwości przeciwutleniające naturalnych ekstraktów polifenolowych z wybranych roślin w układach modelowych.
  • B. Kulczyński, A. Gramza-Michałowska, Potencjał prozdrowotny owoców i kwiatów głogu.
  • D. Król, Głóg (Crataegus monogyna (L.), Crataegus oxyacantha (L.)) – cenną rośliną leczniczą.

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *