Jagodowy zawrót głowy

Lato – pora roku, która każdemu kojarzy się z urlopem, wakacjami. Ale nie tylko. Lipiec to czas kiedy w lesie pojawiają się jagody. Na małym zielonym krzaczku, nisko usytuowane małe granatowe perełki. Uwielbiamy wcinać je na surowo – jednak należy pamiętać aby je wcześniej dokładnie umyć. Znane są nam przede wszystkim pod nazwa jagoda, ale znaleźć je można też pod nazwami: borówka czarna lub czernica – choć kolor ich czarny nie jest.

Jagody odgrywają bardzo duże znaczenie, jeżeli chodzi o nasz zdrowie. Jagody przeciwdziałają nowotworom dzięki ich niebieskiej barwie. Osiągają ją dzięki związkom z rodziny antocyjanów i fenoli. Związki te są silnym antyoksydantem, które za zadanie ma neutralizowanie szkodliwego działania wolnych rodników. Antocyjany mają za zadanie niszczyć komórki z uszkodzonym materiałem genetycznym. Wiele owoców i warzyw są źródłem antyutleniaczy, jednakże jagody w tej dziedzinie wiodą niezaprzeczalny prym.

Prócz tej podstawowej właściwości jagód mają one jeszcze następujące działanie:

  • na skórę – antocyjany tworzą naturalny filtr słoneczny, pochłaniając szkodliwe promienie UV – tym samym jagody są świetną ochroną przed słońce. Stąd osoby długo przebywające na słońcu powinny częściej kosztować tych małych pyszności.
  • jako antybiotyk – Jagody mają właściwości bakteriobójcze – świetnie sprawdzają się w walce z bakterią E.coli, które to są główną przyczyną dolegliwości jelitowych, ale także przy infekcjach przewodu moczowego. W dawnych czasach jagody stosowano nawet przy walce z tyfusem.
  • mają działanie odtruwające – sok i odwar z jagód wiąże toksyny bakteryjne i sole metali ciężkich.
  • na przewód pokarmowy – suszone lub gotowane jagody działają przeciwbiegunkowo – surowe natomiast mogą powodować rozwolnienie – pomagając przy zaparciach. Duża zawartość garbników powoduje, że zarówno sok jak i napar z jagód uszczelnia błony śluzowe żołądka. Mają za zadanie neutralizowanie szkodliwych produktów przemiany materii oraz spowalniają perystaltykę jelit.
  • u dzieci – niszczą pasożyty jelitowe. W czasie takiej kuracji garbniki działają porażająco na owsiki i glisty. Aby walka była skuteczna należy podawać świeże owoce 4 razy dziennie w równych odstępach czasu od – do 2 szklanek – pierwsza porcja koniecznie na czczo.
  • w walce z anemią – zawierają mirtylinę, przeciwutleniacz z rodziny antocyjanów, który to uelastycznia naczynia krwionośne i wraz z żelazem bierze udział w produkcji czerwonych krwinek.
  • w walce z miażdżycą – antyutleniacze mają za zadanie obniżenie poziomu złego cholesterolu podnosząc dobry. W procesie tym swoje zasługi ma także błonnik – duża część cholesterolu usuwana jest z przewodu pokarmowego zanim przeniknie do układu krwionośnego. Substancje wzmacniające naczynia włosowate, które są zawarte w jagodach czynią je nieprzepuszczalnymi dla cholesterolu.
  • na wzrok – antocyjany mają korzystny wpływ na stan naczyń włosowatych oczu, a także przyspieszają regenerację rodopsyny – jest to barwnik obecny w siatkówce oka, który jest odpowiedzialny za dobre widzenie po zmroku.
  • dla cukrzyków – mają działanie regulujące poziom cukru, a zawarte w jagodach chrom i glukokininy oraz zawarte w liściach garbniki sprawiają, że jagoda staje się roślinną insuliną.

Koktajl jagodowy

Składniki:

  1. szklanka jagód,
  2. kubek jogurtu naturalnego.

Owoce przebierz i umyj pod zimną wodą. Starannie osącz. Owoce przełóż do blendera, wlej zimny jogurt (może tez być maślanka, kefir – wedle upodobań) i dokładnie zmiksuj. Koktajl możesz dosłodzić cukrem trzcinowym lub miodem dostępnymi w naszym sklepie www.straganzdrowia.pl. Na zdrowie !

 

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *