Zielony jęczmień – bogactwo witamin i składników mineralnych

Zielony jęczmień to bogactwo witamin i składników mineralnych. Jest źródłem  wielu witamin. Przede wszystkim  witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E, beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Oprócz tego zielone łodygi jęczmienia zawierają naturalne hormony  oraz chlorofil. W porównaniu z innymi roślinami zielony jęczmień jest bogaty w niezbędne aminokwasy, a więc takie  których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować.

Młody jęczmień wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu działa przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Zielony jęczmień pomaga w leczeniu owrzodzeń oraz trądziku. Łagodzi  również bóle żołądka, bóle stawów i zmniejsza stany zapalne. Dodatkowo wysoka zawartość chlorofilu sprzyja odkwaszeniu organizmu, co zapewnia równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Oprócz bogactwa witamin i składników mineralnych zielony jęczmień jest również źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi.

W zielonym jęczmieniu występują  ponadto frakcje błonnika nierozpuszczalnego warunkujące korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego i zmniejszające

Działanie młodego jęczmienia:

– działanie oczyszczające przejawia się w powstrzymywaniu rozrostu bakterii w ranach oraz beztlenowych drożdży i grzybów w układzie pokarmowym. Chlorofil dezodoryzuje: usuwa nieprzyjemny oddech i usuwa przykry zapach ciała. Usuwa pozostałości po lekach i dezaktywuje wiele karcynogenów. Leczy próchnice zębów i infekcje dziąseł,

– działanie przeciwzapalne polega na przeciwdziałaniu takim stanom zapalnym. Takich jak: ból gardła, ropotok, zapalenie dziąseł, zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka i jelit, wszelkie stany zapalne skóry, zapalenie stawów, zapalenie trzustki,

– działanie odmładzające chlorofil przeciwdziała szkodliwemu promieniowaniu, w tym wszechobecnemu promieniowaniu elektromagnetycznemu. Wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit oraz poprawia funkcjonowanie wątroby. Aktywizuje również enzymy w kierunku wytwarzania witaminy A, E, K;

Wartości odżywcze w 100 g proszku:

zielony jęczmień 2

Wartość energetyczna 317Kcal ( 1344 kj )

Białko 34- 42 g

Węglowodany 29 -35 g

Tłuszcz 3-4 g

Chlorofil 0,5-2 g

Błonnik 3-6 g

Zawartość głównych aminokwasów

alanina, arginina, fenyloalanina, glicyna, histydyna, izoleucyna, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, leucyna, lizyna, metionina, prolíin, seryna, treonina, tyrozyna, walina

Zawartość głównych witamin

beta karoten, kwas foliowy, witamina A, witamina B1, witamina B2, witamina B3, witamina B5, witamina B6, witamina C, witamina E, witamina K

Zawartość głównych składników mineralnych

bor, potas, fosfor, magnez, chrom, krzem, mangan, miedź, sód, srebrny, wapń, cynk, żelazo

Najcenniejsze składniki młodego jęczmienia:

  1. chlorofil, w końcu sama nazwa podkreśla zielony barwnik, który ma skład podobny do składu hemoglobiny. Chlorofil to płynna energia słoneczna i gigantyczny, choć mikroskopijny, naturalny lekarz, bo między innymi: oczyszcza jelita i wątrobę, pomaga zapobiegać nowotworom, reguluje menstruację, zwalcza anemię, wspomaga układ naczyniowy nóg, działa przeciwzapalnie i dezynfekująco, zwalcza bakterie beztlenowe z ust, leczy dziąsła, opryszczkę, zwalcza ból gardła, poprawia wzrok, przyspiesza gojenie się ran;
  2. selen, zabezpieczający organizm przed wolnymi rodnikami i zapobiegający nowotworom,
  3. 25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, ponad dwa razy więcej magnezu i pięć razy więcej żelaza niż zwykła pszenica, a poza tym beta-karoten, kwas foliowy,mangan, cynk i krzem,
  4. błonnik regulujący procesy trawienne, zmniejszający apetyt i oczyszczający przewód pokarmowy z trujących produktów przemiany materii, zalegających w jelicie grubym i zatruwających organizm, antyoksydant (glikozylisowiteksynę) zapobiegający starzeniu się naszego organizmu, w tym również o działaniuprzeciwzmarszczkowym, pomagający powstrzymać procesy chorobotwórcze.
  5. cholina, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania i budowy każdej komórki naszego ciała, oraz będąca budulcem dla powstania lecytyny niezbędnej do prawidłowej pracy układu nerwowego.

zielony jęczmień

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *