Kasza manna. Sposób przygotowania dla niemowląt!
Kasza manna od dawien dawna cieszy się dużą popularnością jako posiłek dla dzieci, ze względu na swoje wartości odżywcze, prostotę przygotowania oraz delikatność dla żołądka. Jakie dokładnie korzyści niesie za sobą jej spożycie dla dziecka? Jak bezpiecznie wprowadzić grysik do diety niemowlęcia? Na te i inne pytania odpowiemy tutaj!
Kasza manna – jakie składniki odżywcze?
Kasza manna jest bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, cynk oraz potas. Te pierwiastki są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu niemowlaka, mając wpływ na rozwój układu nerwowego, wzrost kości oraz produkcję czerwonych krwinek. Wprowadzenie grysiku do diety malucha jest zatem doskonałym sposobem na dostarczenie mu niezbędnych składników odżywczych.
Przykładowo, kasza manna 1 kg od renomowanego producenta produktów zbożowych, Melvit, posiada w swoim składzie cenne źródło m.in.:
- białka (10 g),
- błonnika (5 g),
- węglowodanów (70 g),
- tłuszczy (1,1 g),
które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania dziecka. Białko wspiera wzrost mięśni oraz tkanek. Błonnik reguluje pracę jelit oraz zapobiega zaparciom. Węglowodany dostarczają energii niezbędnej do codziennej aktywności, a tłuszcze są ważne dla rozwoju mózgu niemowlęcia.
Kasza manna – kiedy wprowadzić do diety niemowlaka?
To pytanie zadaje sobie wielu rodziców, którzy przygotowują się do rozszerzenia diety swojego malucha. Odpowiedź na nie, nie jest jednak jednoznaczna. Wielu producentów wskazuje na opakowaniach swojego grysiku, że można go podawać od 4. lub 5. miesiąca życia. Natomiast Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca rozpoczęcie rozszerzania jadłospisu niemowlęcia dopiero po ukończeniu 6. miesiąca życia. I to bez względu na to, czy dziecko jest karmione piersią, czy mlekiem modyfikowanym. Ważne jest także to, by obserwować, czy pociecha wykazuje gotowość do rozszerzania diety, na przykład poprzez sięganie po jedzenie.
Stała czy płynna kasza manna? Sposób przygotowania
Wybór między płynną a gęstą kaszą manną zależy od wieku dziecka oraz jego umiejętności połykania i gryzienia. Dla niemowląt poniżej 1. roku życia zaleca się stosowanie stabilnej konsystencji, która jest łatwiejsza do spożywania i strawienia. Natomiast dla starszych dzieci można eksperymentować z różnymi odsłonami kaszy manny, dostosowując je do potrzeb i preferencji malucha. Warto w tym miejscu pamiętać, że gęsta kasza może być po prostu używana jako dodatek do innych potraw malucha na słono – gulaszu z indyka – lub słodko – grysiku z malinami. Dobrze jest je podawać łyżeczką lub do samodzielnego jedzenia za pomocą rączek!
Najnowsze komentarze