Poznaj działanie kwasu elagowego

W poszukiwaniu naturalnej recepty na zdrowie, nieustannie trafiamy na coraz nowsze związki chemiczne, które swoją nazwą raczej do siebie nie przyciągają, ale działaniem już zdecydowanie intrygują. Zwłaszcza, że większość z nich ma pochodzenie naturalne a wręcz roślinne. Tak też jest z kwasem elagowym, któremu zdecydowanie warto się przyjrzeć nieco bardziej. Zapraszamy więc do lektury.

Budowa, występowanie i właściwości kwasu elagowego

Kwas elagowy (kwas ellagowy) to organiczny związek chemiczny z grupy polifenoli. Występuje w niektórych roślinach, a zwłaszcza w ich owocach. Bogatym źródłem kwasu elagowego są głównie owoce jagodowe, zwłaszcza dorodne truskawki, kwaskowate maliny, czy moczopędna żurawina. Ponieważ niepewnymi krokami wkracza do nas wiosna, już teraz warto pomyśleć o spożywaniu dużej ilości truskawek sezonowych.

– Dlaczego warto?

Owoce truskawek, poza cenionymi walorami smakowymi, charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C, makro- i mikroelementów, błonnika pokarmowego oraz polifenoli. Wśród związków polifenolowych na szczególną uwagę zasługuje kwas elagowy (KE), jego glikozydy i elagotaniny (ET). Według Silva Pinto sumaryczna zawartość KE w owocach truskawek waha się od 5 do 50 mg/100 g ś.m – (E. Klimczak, B. Król)

Kwas elagowy jest znany ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Mówi się także o jego działaniu przeciwzapalnym, hemostatycznym oraz wspierającym układ immunologiczny.

Liczne badania wykazały, że polifenolowe związki pochodzenia roślinnego, a do takich należy kwas elagowy, mają działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Kwas elagowy wykazuje właściwości antyproliferacyjne i antyoksydacyjne, co czyni go interesującym obiektem do badań nad potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi człowieka. – (E. Komańska, E. Żesławska)

W pewnym momencie kwas elagowy stał się źródłem naukowego sporu, ponieważ wykazano jego właściwości antynowotworowe, które jednak były wielokrotnie kwestionowane. Na ten temat opowiemy jednak nieco później. Póki co warto skupić się na silnym działaniu antyoksydacyjnym, które wynika z budowy kwasu elagowego.

Co warto jeść, aby pozyskać kwas elagowy?

Jak wcześniej wspomnieliśmy, kwas elagowy występuje w wielu smacznych kwaskowatych owocach. Oczywiście najlepiej jest jeść je na surowo. Jednak w Polsce nie mamy dostępu do wszystkich tego typu owoców, a już na pewno nie przez okrągły rok. Warto zatem sięgać po produkty, które bazują na tych właśnie owocach. Należy jednak zwrócić uwagę, aby były to artykuły spożywcze wysokiej jakości.

Doskonałym źródłem kwasu elagowego jest picie soku z malin, soku z jeżyn czy soku z granatu. Oczywiście warto pamiętać, aby tego typu produkty płynne nie zawierały dodatku cukru, sztucznych aromatów i barwników. Aby w diecie znalazł się kwas elagowy, warto sięgnąć również po zdrowe przekąski, jak choćby: liofilizowane maliny, borówki oraz orzechy włoskie BIO czy olej z pestek granatu tłoczony na zimno – idealny dodatek do lekkiej sałatki.

Dlaczego warto spożywać rośliny zawierające kwas elagowy? I czy jest to zasadne nawet wówczas, gdy na co dzień czujemy się świetnie? – Zdecydowanie tak. Zwłaszcza w dobie czasów, które nieustannie zaskakują nas nowymi chorobami.

Kwas elagowy posiada również właściwości przeciwwirusowe, o czym warto pamiętać, stosując przetwory z malin w leczeniu przeziębień. – (A. Baranowska, K. Radwańska, K. Zarzecka, M. Gugała, I. Mystkowska)

Sytuacja związana z pandemią, nie tylko nadszarpnęła nasze poczucie bezpieczeństwa w ujęciu samego zachorowania na COVID-19. To także ogromna próba dla naszej odporności psychicznej. Przedłużający się lockdown, niepewność na rynku pracy, wątpliwości dotyczące tego, co będzie nas czekać za kilka lat. Tutaj również z pomocą wkracza kwas elagowy obecny w popularnych owocach sezonowych.

Zbliżoną do truskawek aktywność przeciwutleniającą wykazują owoce maliny ogrodowej. Występują w niej: kwas askorbinowy, antocyjany i kwas elagowy. Ilość witaminy C odnotowana jest na poziomie 15-30 mg/100 g (31). Wśród polifenoli przeważa kwas elagowy stanowiący ponad 50% ich całkowitej ilości. Wykazuje on zdolność zmiatania wolnych rodników, właściwości antybakteryjne i antywirusowe, uspokajające, przeciwbólowe, obniżające ciśnienie krwi. – (A. Wawrzyniak, M. Krotki, B. Stoparczyk)

Czy kwas elagowy wykazuje działanie przeciwnowotworowe?

Istnieją badania, które potwierdzają, że kwas elagowy może być stosowany jako remedium na niektóre odmiany nowotworu. Wynika to z jego silnych właściwości antyoksydacyjnych, antymutagennych i właściwości przeciwzapalnych. Oto lista udowodnionego działania kwasu elagowego:

  • likwidacja wolnych rodników, inaktywacja kancerogenów,
  • hamowanie prokancerogennej drogi przekazywania sygnału,
  • działanie antymutagenne,
  • zmniejszenie częstotliwości pojawiania się mutacji,
  • wpływanie ochronne na DNA i ekspresję genów,
  • blokowanie enzymów prokancerogennych,
  • działanie na wszystkich etapach rozwoju nowotworu,
  • wiązanie prokancerogennych metali,
  • redukcja peroksydacji lipidów. – (E. Kwiatkowska)

Jednocześnie należy zaznaczyć, że w dalszym ciągu potrzebne są dodatkowe badania, aby nazwać kwas elagowy lekiem na nowotwór. W tym momencie istnieje wiele spekulacji na ten temat. W 2008 r. kwas elagowy został zidentyfikowany przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) jako „fałszywe lekarstwo na raka”. – (pl.wikipedia.org)

Później pojawiały się badania ukazujące wyniki na korzyść działania kwasu elagowego, jednak w dalszym ciągu oficjalnie można go nazwać jedynie remedium o działaniu przeciwrodnikowych oraz przeciwzapalnym. Prawdopodobnie wynika to z tego, że wszelkiego typu nowotwory są dla naukowców w dalszym ciągu zagadką i to, że dana substancja wpływa na remisję choroby, nie oznacza, że można ją nazwać lekarstwem.

W tym celu warto wstrzymać się z „wielkimi słowami” i ograniczyć do tego, co wiemy dziś z całą pewnością. – A co to jest?

Zdrowy tryb życia, dbałość o zróżnicowaną i nieprzetworzoną dietę, unikanie stresu, suplementacja o działaniu przeciwrodnikowym oraz codzienna dawka ruchu, z pewnością nam nie zaszkodzą, a mogą pomóc. I podobnie jest w przypadku suplementacji kwasu elagowego. Zdecydowanie jest to preparat wart naszej uwagi. Nawet, jeśli nie można nazwać go lekiem.

Dlatego zachęcamy do zakupów w Straganie Zdrowia, zamiast przemierzania przez korytarze popularnych marketów. Zwłaszcza w czasach, w których dystans społeczny ma szczególne znaczenie. Sprawdzone źródło pozyskiwania pożywienia to klucz do sukcesu, jakim jest nasze zdrowie.

Bibliografia

  • E. Kwiatkowska, Kwas elagowy – zawartość w żywności i rola prozdrowotna,
  • E. Klimczak, B. Król, Oznaczanie zawartości różnych form kwasu elagowego w ubocznych produktach przerobu truskawek,
  • E. Komańska, E. Żesławska, Wpływ kwasu elagowego na organizmy żywe,
  • A. Baranowska, K. Radwańska, K. Zarzecka, M. Gugała, I. Mystkowska, Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej (Rubus idaeus L.),
  • A. Wawrzyniak, M. Krotki, B. Stoparczyk, Właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw,
  • M. Krauze-Baranowska, M. Majdan, M. Kula, Owoce maliny właściwej i maliny zachodniej źródłem substancji biologicznie aktywnych,
  • pl.wikipedia.org

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *