Olej kokosowy – naturalny antybiotyk

Ostanie doniesienia naukowe potwierdzają jego kolejne prozdrowotne właściwości. Niektórzy okrzyknęli olej kokosowy. wręcz najzdrowszym tłuszczem na świecie. Ma zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w kosmetyce. Co warto o nim wiedzieć?
W ostatnich latach zrobiło się głośno na temat oleju z kokosa, m.in. za sprawą książki doktora Bruce’a Fife – „Cud oleju kokosowego”. Przeanalizował w niej dokładnie skład i właściwości tego tłuszczu, uznając go za panaceum na wiele dolegliwości. Choć – jak autor sam to uczciwie stwierdza – nie jest to złoty środek absolutnie na wszystko, zdecydowanie warto go stosować w kuchni i do pielęgnacji ciała. Zachęca, aby wypróbować olej przez sześć miesięcy i samemu przekonać się o jego działaniu.
Najlepszy do smażenia
Spośród wszystkich olejów roślinnych ten kokosowy wyróżnia się najwyższą zawartością tłuszczów nasyconych – ma ich jeszcze więcej niż masło czy smalec. Właśnie z tego powodu przez lata nie cieszył się dobrą sławą. Jednak badania potwierdziły, że nasycone tłuszcze roślinne mają zupełnie inne działanie od tych zwierzęcych. Nie podnoszą cholesterolu, wręcz przeciwnie – pomagają regulować wiele procesów w organizmie.
Aż 92% oleju kokosowego stanowią tłuszcze nasycone. Dla porównania masło ma ich 66%, smalec 41%, oliwa z oliwek 14%, olej słonecznikowy 11%. Właśnie z powodu wysokiej zawartości i jakości tych tłuszczów, olej kokosowy jest bezpieczny przy poddawaniu go wysokiej obróbce termicznej. Doskonale więc nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach i pieczenia. To właśnie m.in. jego termostabilność wyróżnia go spośród innych tłuszczów roślinnych.
Ważna uwaga – do smażenia wybieramy tylko olej kokosowy nierafinowany (ekstra virgin) tłoczony na zimno. Tylko on zawiera komplet wartościowych składników, których nie znajdziemy w wersji rafinowanej. Stosowanie go w kuchni wymaga pewnego przyzwyczajenia, ponieważ nadaje on potrawom delikatny aromat kokosa.
Kwas laurynowy jak w mleku matki
Olej kokosowy jest niezwykłym produktem m.in. ze względu na wysoką zawartość kwasu laurynowego, stanowiącego połowę jego składu. To substancja o silnych właściwościach antybakteryjnych i antywirusowych, obecna tylko w oleju z kokosa i w mleku matki!

To co naturalne jest dla nas najlepsze. Foto: Luma Pimentel Unsplah
Ten nasycony kwas tłuszczowy doskonale wspomaga układ immunologiczny. Niszczy drobnoustroje pokryte otoczką lipidową (do których zlicza się wiele groźnych wirusów, jak np. HIV, wirus opryszczki, cytomegalii, bakteria jak Helicobacter). Najnowsze badania potwierdziły, że, poddany procesowi trawienia w ludzkim organizmie, olej kokosowy silnie hamuje większość szczepów paciorkowców, w tym również te wywołujące próchnicę. Kwas laurynowy działa jak naturalny antybiotyk, nie niszcząc naturalnej flory bakteryjnej.
Jego przeciwbakteryjne działanie ujawnia się również w stosowaniu zewnętrznym. Pomaga zwalczać trądzik, egzemy i stany zapalne skóry.
Olej kokosowy kontra candida
Najnowsze badania wykazały dużą skuteczność oleju kokosowego w walce z plagą naszych czasów – Candidą albicans. Grzyby candida bytują w przewodzie pokarmowym nawet u 80% populacji, jednak gdy zostaje zaburzona równowaga organizmu, przedostają się do krwiobiegu, powodując infekcje grzybicze. Drożdżaki szybko się uodporniają na leki przeciwgrzybicze. Badania wykazały, że kuracja olejem kokosowym pozwala zmniejszyć liczebność patogenów nawet o 90%.
Olej kokosowy sprawdza się zarówno w walce z zewnętrzną nadmierną kolonizacją drożdżakami, jaki i w przypadku zewnętrznych infekcji – np. grzybicy stóp.
Olej kokosowy + trening = zdrowe serce
W ubiegłym roku badacze potwierdzili jeszcze jedną właściwość oleju z kokosa. Jego regularne spożycie połączone z ćwiczeniami zmniejsza stres oksydacyjny i zapobiega nadciśnieniu. Zastąpienie innych tłuszczów olejem kokosowym nie tylko hamowało przyrost wagi, ale też korzystnie oddziaływało na autonomiczny układ nerwowy.
W kuchni i kosmetyce
Olej kokosowy znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Nadaje się do smażenia, pieczenia, a także do spożycia w wersji surowej jako smarowidło do kanapek czy składnik dipów.
Ze względu na wzmacniające odporność właściwości kwasu laurynowego, warto włączyć go do diety dzieci uczęszczających do przedszkola i szkoły. Dla najmłodszych i nie tylko – polecamy przepis na domową nutellę.
Właściwości wychładzające
Warto pamiętać, że olej kokosowy ma właściwości wychładzające. Dlatego jest to tłuszcz, który jeśli stosujemy go w dużych ilościach lepiej używać w okresach, kiedy jest ciepło.
Domowa Nutella
- 350 g zmielonych orzechów (laskowych, włoskich, nerkowców – można wybrać jeden rodzaj lub połączyć kilka)
- 1 czubata łyżka kakao
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki syropu klonowego, daktylowego lub płynnego miodu
Uprażone w piekarniku orzechy zmiksować w blenderze. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej masy. Gotowe!
Olej kokosowy sprawdza się również doskonale jako składnik domowych kosmetyków. Odżywia, nawilża i regeneruje skórę, nadaje jej elastyczność. Na jego bazie można robić mleczka, balsamy i peelingi do ciała. Nadaje się także do demakijażu oraz do maseczek na włosy.

Domowa nutella
Odżywcze masło do ciała
Składniki:
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki masła kakaowego
- 1/2 łyżeczki witaminy E
- łyżeczka gliceryny
- kropla olejku eterycznego (cynamonowy, lawendowy, jaśminowy)
Wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do słoiczka.
Olej kokosowy jest stosowany nie tylko do jedzenia ale także w kosmetyce. Ze względu na swoje właściwości jest uważany za najzdrowszy olej. To bogatwo cennych składników odżywczych dla skóty i ciała. A schabowe na nim raz zrobione już nigdy nie będą takie same … 🙂