Poznaj prosty przepis na pastę tahini i przekonaj się, dlaczego jest zdrowa

Orientalne smaki zyskują w Polsce coraz większą popularność. Wszystko to za sprawą unikatowego aromatu, który nie występuje w naszej tradycyjnej kuchni. Podróżujemy, poznajemy cudzą kulturę, inspirujemy się nią. Nic zatem dziwnego, że nasze serca tak często wołają za podróżą w kierunku nowych smaków. Tym razem zrobimy przystanek pod tytułem: “tahini”. Opowiemy, dlaczego ta orientalna pasta jest tak smaczna i zdrowa, jak również pokażemy prosty przepis na jej domową wersję.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Z czego powstaje pasta tahini?
- W jaki sposób samodzielnie przyrządzić tahini?
- Jak wykorzystać tahini w codziennym menu?
- Dlaczego pasta tahini jest zdrowa?
Podstawowe informacje o paście tahini – Z czego powstaje i jak smakuje?
Pasta tahini (tahina – arab., zhimajiang – chin., nerigoma – jap.) jest powszechnie stosowana w kuchni chińskiej, japońskiej, arabskiej oraz wietnamskiej. To nic innego, jak masło sezamowe. Z pewnością znane jest Ci masło orzechowe. Pasta tahini powstaje w podobny sposób, chociaż jej zastosowanie w kuchni jest znacznie szersze.
Tahini posiada delikatny, ale charakterystyczny orientalny smak. Samodzielnie nie zasmakuje każdemu. Dlatego też często stosuje się ją jako dodatek do innych potraw. Pastę tahini przygotowuje się poprzez obróbkę prażonych nasion sezamu lub jego niełuskanych ziaren. Pastę można uzyskać poprzez ucieranie lub mielenie sezamu. Daleki Wschód oraz Bliski Wschód wyznają dwie różne metody na przygotowanie pasty tahini.
Dlatego też jedna pasta tahini może się różnić od drugiej. – Która jest smaczniejsza? Kwestia osobistych preferencji. Tahini z Bliskiego Wschodu przygotowywana jest z niełuskanych ziaren i posiada ona nieco gorzki posmak. Jest też mniej aromatyczna od wersji z Dalekiego Wschodu. Obie pasty mają swoje plusy i minusy, dlatego zamiast je ze sobą porównywać, lepiej docenić walory każdej z nich.
Co zawiera w sobie pasta tahini i dlaczego jest zdrowa?
Najzdrowsza pasta tahini to ta, której proces obróbki był najmniej skomplikowany. Już samo mrożenie wpływa na obniżenie jej wartości. Świeża i surowa pasta tahini zawiera w sobie szereg niezwykle cennych substancji; od witamin, przez składniki mineralne po składniki pokarmowe. Można w niej znaleźć m.in.: witaminy (B6, B12, A, D), fitosterole, sód, potas, magnez, żelazo, białko oraz błonnik.
Dlatego też regularne spożywanie dań zawierających pastę tahini, przyczynia się do poprawy ogólnej kondycji organizmu. Pasta tahini jest polecana zwłaszcza osobom, które uprawiają sport. To pożywny dodatek do dań, zaspokajający szereg potrzeb organizmu. Zawarte w tahini białko sprzyja budowaniu masy mięśniowej a błonnik usprawnia perystaltykę jelit.
Pasta tahini jest zdrowa, ponieważ opiera się na ziarnach sezamu, który wspiera ogólną kondycję organizmu. Przede wszystkim sezam zawiera liczne antyoksydanty, co oznacza, że jego spożywanie chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jest to możliwe dzięki sezamolowi oraz jego pochodnych.
Szczególnie zdrowy okazuje się w tym wypadku olej sezamowy, który nie tylko samodzielnie jest zdrowy, ale również wpływa na wzrost wartości innych składników. Wszystko za sprawą związku, którego obecność, w kontakcie z wolnymi rodnikami, zwiększa wytwarzanie wspomnianego sezamolu, przyczyniając się tym samym do wytworzenia znacznie skuteczniejszej ochrony antyoksydacyjnej.
Przepis na domowe tahini
Jak przygotować smaczne domowe tahini? Przepis jest naprawdę prosty. Należy przygotować szklankę ziaren sezamu oraz pół szklanki oleju roślinnego (najlepiej również sezamowego).
Co należy zrobić?
Ziarna sezamu wsyp na suchą patelnię i zacznij prażyć. Proces będzie trwał bardzo krótko, do zrumienienia ziaren. Pamiętaj, że są one bardzo drobne i łatwo je spalić. Następnie poczekaj, aż ziarna nieco się ochłodzą. Wsyp je do blendera i miksuj, dodając jednocześnie oleju. Miksuj do uzyskania masełkowatej konsystencji. Gotowe! Warto wspomnieć, że z tak przygotowanej pasty można zrobić również humus.
Wykorzystanie pasty tahini w codziennym zdrowym menu
Jak spożywać tahini oraz w jaki sposób wykorzystać ją w codziennym menu? Tahini można spożywać zarówno na surowo, jak i w formie suszonej. Można ją również mrozić. Zazwyczaj jednak służy przygotowaniu innych potraw. To pasta tahini stanowi bazę słynnego dziś humusu. Charakterystyczny smak tej masy jest zasługą ziaren sezamu. Tahini można wykorzystać również do sosu służącego do różnego typu przekąsek czy dań pieczonych.
Pasta tahini stanowi doskonałe uzupełnienie warzyw, zwłaszcza w formie pieczonej. Charakterystyczny smak tahini jest genialnym tłem dla wielu potraw – zarówno słonych, jak i słodkich. Można śmiało dodawać kilka łyżek pasty do masy na pasztet, bajaderki, ciasto, jak również do sałatki czy ulubionego sosu.
Jak widać, zdrowie można z powodzeniem połączyć z dobrym smakiem i fantazją w kuchni. Nawet, jeśli dany produkt nie smakuje nam samodzielnie, może być rewelacyjną bazą naszych ulubionych potraw. Dlatego też nie warto się uprzedzać do pasty tahini np. dlatego, że nie przepada się za smakiem sezamu.
Bibliografia
- Szajdek, J. Borowska, Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego.
Najnowsze komentarze