Lemoniada z pokrzywy na wzmocnienie

Sezon na pokrzywę trwa najwyżej do połowy czerwca, bo później traci ona swoje najcenniejsze wartości odżywcze. Warto ją teraz zebrać i ususzyć, żeby móc z jej dobrodziejstw korzystać przez cały rok. Ze świeżej lub suszonej rośliny możemy powstać orzeźwiający, idealny napój na letnie dni – lemoniada z pokrzywy.
O niezwykłych wartościach pokrzywy pisaliśmy już szerzej w artykule: „Pokrzywa – królowa wiosennej kuchni”
Pokrzywa + cytryna = dobry duet
Pokrzywa skutecznie wzmacnia organizm, oczyszcza go z toksyn, jest pomocna przy anemii, zaburzeniach pracy jelita grubego i nerek. Jeśli zimą często łapaliśmy infekcje, warto wiosną zrobić sobie pokrzywową, regenerującą kurację. Pomoże przy osłabieniu i przemęczeniu, a także w okresach intensywnego wzrostu u dzieci. Badania wykazały również antyalergiczne działanie pokrzywy, która łagodzi katar sienny, dzięki występującym w niej naturalnym antyhistaminowym substancjom.
Jeśli połączymy pokrzywę z cytryną, uzyskamy odkwaszający i regenerujący napój. Witamina C zawarta w cytrynie ułatwi przyswajanie żelaza z pokrzywy. Takie połączenie pobudza procesy trawienne i wspomaga oczyszczanie organizmu.
Lemoniada pokrzywowo – cytrynowa
W okresie letnim mamy zapotrzebowanie na orzeźwiające napoje. Na bazie pokrzywy i cytryny możemy przyrządzić smaczną lemoniadę, która nie tylko orzeźwi, ale też pita systematycznie korzystnie wpłynie na zdrowie.
Składniki na dzbanek napoju:
– solidna garść świeżych liści pokrzywy (lub 2 łyżki liści suszonych)
– 1,5 litra wody
– kilka plasterków cytryny
– do posłodzenia: 1-2 łyżki miodu (np. rzepakowy, wielokwiatowy) lub ksylitolu
– ewentualnie: kilka listów świeżej mięty i melisy, 2-3 plasterki świeżego imbiru, świeże owoce: truskawki, maliny.
Przygotowanie:
Zagotować wodę, dodać pokrzywę i gotować około 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyłączyć i zostawić jeszcze 5 minut do naciągnięcia. Napar przecedzić przez sito. Kiedy przestygnie, posłodzić i dodać cytrynę. W czasie upałów możemy dodać na koniec kilka listków mięty i melisy, które schłodzą organizm i dodatkowo go orzeźwią. Do dzbanka można też wrzucić garść świeżych truskawek lub malin, które nadadzą wspaniały aromat. W chłodniejsze dni lemoniadę możemy serwować z kilkoma plasterkami imbiru.
Jeśli nie mamy czasu na zbieranie pokrzywy, jest gotowa lemoniada z pokrzywy, która w swoim składzie oprócz pokrzywy zawiera również cytrynę, miód, miętę i dodatkowo odkwaszający ocet jabłkowy.
Dla wzmocnienia organizmu przez cały rok polecamy ziołomiód pokrzywowy, wytwarzany przez pszczoły z pożywki ze zbieranych w maju młodych liści pokrzywy.
Uwielbiam takie naturalne napoje, te sklepowa kolorowa chemia w ogóle im nie dorównuje 🙂