Prozdrowotne właściwości napojów kombucha

Na rynku spożywczym pojawia się coraz więcej produktów o właściwościach prozdrowotnych. Omawialiśmy już zdrowe przekąski i suplementy. Wspominaliśmy również o napojach i herbatach, w tym yerba mate. Do szerokiej listy zdrowych napojów zaliczamy także produkt o egzotycznej nazwie: kombucha (kombucza). Czym jest kombucha i komu poleca się jej picie? Czy w ogóle warto? Jak smakuje i w jakiej formie jest dostępny ten napój? W poniższym artykule przybliżymy nieco wspomniane kwestie.

Kombucha – co to jest?

Kombuchę można spotkać w postaci przypominającej lemoniadę. W rzeczywistości jest to napój powstały na bazie herbaty. Jednak w sklepie nie kupimy kombuchy w formie liściastego suszu. Zamiast tego spotkamy butelki z mętnym płynem pachnącym cytrusami i ziołami. Smak kombuchy jest dość specyficzny, co ma związek z procesem jej wytwarzania.

Napój ten powstaje w procesie fermentacji, w wyniku której dochodzi do wytworzenia kolonii symbiotycznych bakterii – SCOBY (ang. Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast). Przez to smak kombuchy jest kwaskowaty. Niektórzy porównują go do kwasu chlebowego lub soku z kiszonej kapusty, jednak bez charakterystycznego zapachu. Kombucha jest delikatniejsza. Staje się lekko owocowa, a nawet przyjemnie musująca. Wszystko to za sprawą działalności bakterii i drożdży.

W zależności od kraju wytwarzania tego napoju, kombuchę nazywa się również: kwasem/ grzybkiem herbacianym, mongolskim winem, Mo-Gu, mandżurską herbatą czy octem herbacianym. Chociaż nazwy są tak skrajnie różne, chodzi o to samo: sfermentowaną herbatkę, której skład może Cię naprawdę zaskoczyć a jej działanie zadziwić.

Właściwości napoju kombucha

Jakie właściwości wykazuje kombucha? W pewnym stopniu zależą one od surowca. Kombuchę można wytworzyć z niemal każdego rodzaju herbaty; żółtej, czerwonej czy czarnej. Ciekawostką jest fakt, że źródłem kombuchy jest herbata słodzona. Najlepiej tradycyjnym białym cukrem. Nie oznacza to jednak, że kombucha jest niezdrowa. – Wręcz przeciwnie. Proces fermentacji wpływa na ten herbaciany napój, wzbogacając go o cenne składniki.

Nazwa: kombucha, pochodzi od imienia koreańskiego lekarza, Kombu, który sprowadził grzybek herbaciany do Japonii i zaczął go stosować jako remedium na problemy trawienne. Nic dziwnego. Składniki zawarte w kombuchy wpływają pozytywnie na procesy metaboliczne. Napój ten wzbogaca florę bakteryjną, przez co dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy.

Co znajduje się w kombuchy?

  • kwasy organiczne: malonowy, octowy, glukonowy, glukuronowy, L-mlekowy, cytrynowy, jabłkowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy, pirogronowy;
  • witaminy: B1, B2, B6, B12, C;
  • aminokwasy, aminy biogenne, puryny, białka, niektóre enzymy hydrolityczne;
  • związki polifenolowe;
  • metabolity drożdży i bakterii.

Wspomniany skład wskazuje na szereg pozytywnych właściwości kombuchy. Nic zatem dziwnego, że staje się ona tak bardzo popularna. Kto najbardziej skorzysta na piciu kombuchy?

Kto powinien pić kombuchę?

Komu polecamy picie herbacianego grzybka? Kombuchę powinny pić przede wszystkim osoby starsze oraz z obniżoną odpornością. Picie kombuchy krzepi, odżywia i wspomaga procesy regeneracyjne w organizmie. To doskonały dodatek zdrowej i zbilansowanej diety. Zwłaszcza wegańskiej. Kombucha ułatwia trawienie. Dodatkowo wzmacnia układ pokarmowy, sprawiając, że ten staje się mniej narażony na negatywne skutki nowoczesnego trybu życia, pełnego stresu i pośpiechu.

Można zatem powiedzieć, że kombuchę polecamy każdemu, kto chce zadbać o swoje zdrowie. Oczywiście biorąc pod uwagę rozsądne dawki tego napoju. Jednak z uwagi na specyficzny smak herbacianego grzybka, nie każdy będzie fanem kombuchy. Chyba, że skosztuje wszelkich możliwych opcji i wybierze idealną dla siebie. Co więc mamy do wyboru?

Nie smakuje Ci kombucha? Poznaj różne opcje tego napoju

Znaleźć można wiele ciekawych wariantów kombuchy:

kombucha z yerba mate – właściwości pobudzające i poprawiające skupienie,

kombucha z lawendą – uspokajająca i wprawiająca w pozytywny nastrój,

kombucha z aloesem – odświeżający napój, idealny na lato,

kombucha z imbirem– idealna na jesień i zimę, rozgrzewająca,

kombucha z kurkumą i cytryną – o właściwościach przeciwzapalnych, detoksykacyjnych.

Można sięgnąć również po eleganckie wydanie kombuchy, która z powodzeniem zastąpi wino podczas romantycznej kolacji. Zdecydowanie warto jest szukać zdrowych zastępników napojów alkoholowych. Używki takie, jak alkohol, szkodzą zdrowiu i prowadzą do uzależnień. Z kolei kombucha posiada liczne właściwości prozdrowotne, a z uwagi na różnorodność w ofercie herbacianych grzybków, wpisze się w niemal każde menu.

Zmiana trybu życia na bardziej świadomy i zdrowszy, wpływa na komfort w codziennym funkcjonowaniu. Nie chodzi zatem wyłącznie o przeciwdziałanie poważnym i rozległym chorobom. Zdrowy styl życia to również szczęście i spełnienie. To energia na korzystanie z niego w pełni. – Zatem czy warto pić kombuchę? Zdecydowanie tak. Przynajmniej warto spróbować.

Bibliografia

  • B. Waszkiewicz-Robak, E. Biller, K. Kulik, M. Bazarnik, M.W. Obiedziński, Funkcjonalny i pokrzepiający napój kombucha – właściwości prozdrowotne i bezpieczeństwo zdrowotne.
  • K. Modrzejewska, E. Bogusławska-Wąs, Porównanie wybranych parametrów mikrobiologicznych i biochemicznych napojów kombucha.

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *