Dlaczego warto jeść mango?

Mango to pyszny owoc, który już samym zapachem przywodzi na myśl tropiki i sprowadza odrobinę słonecznej energii. Warto jednak pamiętać, że poza soczystym miąższem i słodkim smakiem, mango oferuje nam również zdrowie. O tym, co zawiera w środku oraz jak wpływa na nasz organizm, opowiemy w poniższym artykule.
Podstawowe informacje o egzotycznym mango
Mango (Mangifera L.) jest rośliną, do której zalicza się 45 gatunków tropikalnych drzew owocowych. Występuje głównie na terenach Indii oraz Indochin. Dla przemysłu najcenniejsze jest mango indyjskie, które posiada cechy umożliwiające jego powszechne i wszechstronne wykorzystanie.
Drzewa mango rosną do imponujących rozmiarów (nawet 40 m wysokości) oraz posiadają wiecznie zielone liście. Z uwagi na gęste ulistnienie, są przepięknym elementem architektury krajobrazu. Drzewa mango mogą z powodzeniem dożyć nawet 300 lat.
Zazwyczaj rośliny o tak silnej wytrzymałości na negatywne czynniki zewnętrzne, wykazują właściwości, które można wykorzystać także w kontekście wspierania ludzkiego zdrowia oraz poprawy urody. Nie inaczej będzie w tym przypadku.
Co zawiera w sobie owoc mango?
W miąższu owoców mango można znaleźć wiele cennych witamin (C, B6, A, E, K, kwas foliowy, niacynę, ryboflawinę) oraz składników mineralnych (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk). Dodatkowo obecne są w nim składniki aktywne, które pełnią wiele prozdrowotnych funkcji. Mowa o polifenolach oraz karotenoidach.
Zawartość polifenoli w mango oznaczana metodą Folina wynosi 2,4 mg/g liofilizatu w miąższu. – (B. Drużyńska, J. Szymańska, M. Ciecierska, D. Derewiaka, J. Kowalska, E. Majewska)
Zawartość karotenoidów w dojrzałych owocach mango pochodzących z upraw brazylijskich wynosi w zależności od odmiany od 4,1 do 5,5 mg/100 g miąższu. – (B. Drużyńska, J. Szymańska, M. Ciecierska, D. Derewiaka, J. Kowalska, E. Majewska)
Dodatkowo zaobserwowano tu obecność glikozydu zwanego mangiferyną oraz fenolokwasy będące pochodnymi kwasu cynamonowego. W jaki sposób skład mango przekłada się na jego właściwości?
Jak mango wpływa na zdrowie?
Wspomniana wcześniej mangiferyna działa przeciwdrobnoustrojowo, przeciwwirusowo oraz przeciwzapalnie. Dodatkowo wykazano jej właściwości przeciwbólowe oraz zapobiegające rozwojowi miażdżycy. Z kolei fenolokwasy są efektywnymi przeciwutleniaczami. Podobnie jak witamina C, która również występuje w owocach mango w dużej ilości. Przeciwrodnikowe właściwości owoców mango zostały już wielokrotnie potwierdzone. Co więcej, mango, w porównaniu z innymi owocami, posiada imponujące wyniki w tym zakresie.
Wśród badanych owoców najwyższą zdolność do dezaktywacji kationorodników ABTS+ wykazywał ekstrakt z owoców mango (63,7%). – (B. Drużyńska, J. Szymańska, M. Ciecierska, D. Derewiaka, J. Kowalska, E. Majewska)
Mango jest zdrowe z wielu powodów i przez to poleca się spożywanie jego owoców praktycznie każdemu. Mango wspiera odporność i urodę. Jest zdrowe, jednak warto pamiętać, że to w dalszym ciągu owoc, który zawiera sporą ilość cukru. Jak więc ma się to w odniesieniu do diety redukcyjnej lub diety osób chorych na cukrzycę?
Zgodnie z danymi podanymi przez Federację Amerykańskich Stowarzyszeń Biologii Doświadczalnej (FASEB), spożywanie owoców mango każdego dnia może doprowadzić do obniżenia poziomu cukru we krwi, dlatego mango okazuje się być doskonałą propozycją dla diabetyków. Przeprowadzone badania, będące podstawą tego wniosku, objęły myszy, dlatego konieczne są dodatkowe testy, tym razem uwzględniające grupę badawczą w postaci ludzi.
Co do diety redukcyjnej, należy pamiętać, że dojrzałe mango zawiera ok. 70 kcal na 100 g. Nie jest to wcale dużo, jednak z drugiej strony mamy tu głównie węglowodany, których należy unikać szczególnie wieczorami, ponieważ bywają zgubne. Z tego względu polecamy spożywać owoce mango na śniadanie, np. wraz z owsianką lub zdrowym omletem.
Z czym jeść mango?
Mango to bardzo ciekawy owoc, który charakteryzuje się słodkim smakiem oraz charakterystycznym zapachem. Niektórzy twierdzą, że mango pachnie podobnie do marchwi, co w jakimś stopniu jest zgodne z prawdą. Zarówno mango, jak i marchew, posiadają w swoim składzie karotenoidy, które wpływają na barwę, ale również na aromat.
Z tego powodu mango jest wykorzystywane nie tylko w deserach, ale także potrawach wytrawnych, ostrych i słonych. Fani sushi z pewnością spotkali się kiedyś z mango zawiniętym w algi, wraz z ryżem i ogórkiem. Do tego celu zazwyczaj używa się świeżego owocu, chociaż sprawdzi się także mango z puszki.
Jak obierać mango? – To pytanie często pada w kulinarnych forach. Mango jest soczyste i włókniste jednocześnie. Dodatkowo zazwyczaj po części jest bardziej dojrzałe a po części mniej. Dlatego obieranie tego owocu bywa problematyczne. Każdy radzi sobie z tym inaczej.
Jedni obierają mango ze skórki, następnie kroją plastry miąższu. Inni kroją kawałki na owocu, po czym podczas jedzenia obierają małe kwadraciki ze skórki. Prawda jest taka, że podczas przygotowywania dania ze świeżym mango trzeba liczyć się z tym, że sporo soku zostanie na naszych dłoniach.
Warto jednak się poświęcić. Mango to doskonały dodatek do sałatek, ciast, mięs, galaretek czy dań jednogarnkowych. Wystarczy niewielka ilość tego owocu, aby odczarować pozornie nudne danie.
Artykuły spożywcze oraz kosmetyczne z mango
W naszym sklepie – Stragan Zdrowia można znaleźć wiele artykułów zawierających mango lub wydobyte z niego składniki aktywne. Mowa zarówno o produktach spożywczych, jak i kosmetycznych. Dla osób, które chcą zadbać o codzienną podaż mango w diecie, jednak żyją w ciągły biegu, polecamy krem z mango, sok z mango oraz mango suszone.
Z kolei wszystkich tych, którzy dbają o to, aby ich pielęgnacja także bazowała na naturalnych składnikach, zachęcamy do przetestowania kosmetyków na bazie mango. Osoby ze skórą wrażliwą i pozbawioną blasku, powinny spróbować owocowego peelingu do twarzy. Z kolei ci, którzy stawiają na wieczorne domowe SPA, powinny spróbować cukrowego peelingu do ciała z mango w roli głównej. Dla zapewnienia skórze dodatkowego nawilżenia oraz regeneracji, polecamy masło do ciała mango BIO.
Owoce mango to synonim zdrowia i piękna. Zawarte w nich składniki zmiatają wolne rodniki zarówno od wewnątrz, jak i powierzchniowo – na skórze. Dlatego warto zainteresować się artykułami spożywczymi z mango, jak również owocowymi produktami do pielęgnacji ciała i włosów.
Bibliografia
- B. Drużyńska, J. Szymańska, M. Ciecierska, D. Derewiaka, J. Kowalska, E. Majewska, Składniki bioaktywne i właściwości przeciwrodnikowe wybranych owoców egzotycznych.
- C. Pieszko, A. Orzoł, Zawartość fenolokwasów w próbkach żywności.
- M. Kościuk, I. Tarasiuk, A. Czurak, J. Szydlik, J. Perłowski, G. Torbicz, S.K. Naliwajko, R. Markiewicz-Żukowska, E. Bartosiuk, M.H. Borawska, Aktywność przeciwutleniająca wybranych owoców egzotycznych.
- pl.wikipedia.org
Najnowsze komentarze