Spirulina – w czym nam pomoże?
Spirulina to rodzaj niebiesko-zielonych alg z gromady sinic.
Swój zielony kolor zawdzięcza chlorofilowi, a niebieski – fikocyjaninie. Docenili ją już Aztekowie. Ponownie stała się popularna, gdy NASA zaproponowała, że może być uprawiana w kosmosie do użytku astronautów. Zawiera wiele składników odżywczych takich jak beta-karoten, witaminę E, witaminy z grupy B. Spirulina w swoim składzie ma również przeciwutleniacze oraz minerały. Jest również doskonałym źródłem białka wegańskiego.
Jakie są dokładnie składniki odżywcze spiruliny?
Ta mała alga jest pełna składników odżywczych, m.in dlatego, że jedna łyżka stołowa (7 gramów) suszonego proszku spiruliny zawiera aż 4 gramy białka. Ponadto:
- Witamina B1 (tiamina) B2 (ryboflawina) B3 (niacyna)
- Miedź
- Żelazo
Te algi zawierą również znaczące ilości magnezu, potasu i manganu. Łyżka stołowa (7 gramów) spiruliny dostarcza niewielką ilość tłuszczu – około 1 grama – w tym kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Jakość białka w spirulinie jest uważana za bardzo wartościową, gdyż jest porównywalna z białkiem znajdującym się w jajku. Spirulina zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których potrzebujemy. Często twierdzi się, że spirulina zawiera witaminę B12, ale nie jest to prawda. Ma pseudowitaminę B12, która nie okazała się skuteczna u ludzi.
Jakie działanie spiruliny zostały potwierdzone naukowo?
Według badania opublikowanego w Annals of Nutrition and Metabolism Spirulina może pomóc w leczeniu zaburzeń lipidowych, takich jak wysoki poziom cholesterolu lub wysoki poziom trójglicerydów. Do badania wybrano starsze osoby cieszące się w miarę dobrym zdrowiem. Jedna grupa spożywała spirulinę, druga placebo. Po czterech miesiącach w grupie, która zażywała spirulinę odnotowana spadek cholesterolu. W innym badaniu z udziałem osób z wysokim poziomem cholesterolu ustalono, że 1 gram spiruliny dziennie obniża poziom triglicerydów o 16,3%, a „zły” LDL o 10,1%.
Spirulina a alergie
Spirulina okazuje się również obiecująca w leczeniu alergicznego nieżytu nosa (alergii nosa). Badania wykazały szereg korzyści związanych ze spożywaniem spiruliny przy alergicznych problemach, ponieważ zmniejszyła się ilość wydzieliny z nosa oraz ilość „kichnięć”, złagodniały również takie objawy jak świąd i przekrwienie.
Spirulina i jej właściwości przeciwutleniające oraz przeciwzapalne
Uszkodzenia oksydacyjne mogą prowadzić do przewlekłego zapalenia, które często jest przyczyną raka i innych chorób. Spirulina jest bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą chronić przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Głównym składnikiem aktywnym w spirulinie, który jest za to odpowiedzialny jest fikocyjanina. Ta substancja przeciwutleniająca nadaje spirulinie niepowtarzalny kolor. Fikocyjanina potrafi zwalczać wolne rodniki i hamować produkcję zapalnych cząsteczek, zapewniając imponujące działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Dzięki tej substancji spirulina może przyczynić się do detoksykacji organizmu u osób palących, nadużywających alkoholu i często przyjmujących leki.
Wpływ spiruliny na cukrzycę
Większość badań sprawdzających wpływ spiruliny na poziom cukru we krwi były przeprowadzane na zwierzętach. Istnieją jednak badania, które również potwierdzają taką skuteczność u ludzi. W dwumiesięcznym badaniu z udziałem 25 osób z cukrzycą typu 2 podawano 2 gramy spiruliny na dobę, które spowodowały znaczącą redukcją poziomu cukru we krwi. Koniecznie są dalsze badania potwierdzające to działanie na większej ilości osób.
Spirulina dla sportowców
Uszkodzenia mięśni wynikające z wysiłku fizycznego są jednym z czynników przyczyniających się do zmęczenia mięśni. Niektóre pokarmy roślinne mają właściwości przeciwutleniające, które mogą pomóc sportowcom i osobom aktywnym fizycznie zminimalizować to uszkodzenie i ten nieprzyjemny stan. W dwóch przeprowadzonych badania zauważono związek między stosowaniem spiruliny, a lepszą kondycją mięśni. W pierwszym zaobserwowano, że upłynął dłuższy czas do pojawienia się zmęczenia w grupie w której była wprowadzona suplementacja spiruliną (2,05 +/- 0,68 vs 2,70 +/- 0,79 min). Spożycie spiruliny znacząco zmniejszyło szybkość utleniania węglowodanów o 10,3% i zwiększyło szybkość utleniania tłuszczu o 10,9% podczas 2-godzinnego treningu w porównaniu z próbą placebo. W drugim badaniu podawano ochotnikom przez 3 tygodnie spirulinę. Wyniki również potwierdziły, że spirulina działa ochronnie na mięśnie, co prawdopodobnie doprowadziło do opóźnienia czasu wyczerpania mięśni podczas całego treningu.
Spirulina a działania przeciwnowotworowe
Część badań nad spiruliną skupia się na jej działaniu przeciwnowotworowym. ponieważ badania na zwierzętach wykazują, że spirulina może zmniejszyć wielkość guza. Wśród ludzi przeprowadzono badania skupiające się na raku jamy ustnej. W jednym badaniu przebadano 87 osób ze zmianami przedrakowymi – zwanymi zwłóknieniem podśluzówkowym w jamie ustnej. Wśród osób, które przyjmowały 1 gram spiruliny dziennie przez jeden rok, 45% uważało, że ich zmiany zanikają – w porównaniu z zaledwie 7% w grupie kontrolnej. Potwierdzanie takich efektów przeciwnowotworowych wśród różnych produktów jest bardzo trudne ponieważ wiąże się z pewnym ryzykiem dla badanych, dlatego postępy w takich badaniach są bardzo powolne i ostrożne.
Możliwe skutki uboczne w stosowaniu spiruliny
Ze stosowaniem spiruliny wiąże się niewiele działań niepożądanych. W niektórych przypadkach może ona powodować bóle głowy, reakcje alergiczne, bóle mięśni, pocenie się i bezsenność. Osoby cierpiące na alergie na owoce morza, wodorosty powinny unikać spiruliny. Chora tarczyca, choroba autoimunologiczna, dna moczanowa, kamienie nerkowe, fenyloketonuria, karmienie piersią i ciąża wymagają skonsultowania z lekarzem przed zaczęciem suplementowania spiruliną.
Spirulina dla kogo jest szczególnie polecana
Polecana jest przede wszystkim osobom aktywnym fizycznie, wegetarianom oraz osobom powyżej 60 roku życia.
Spirulina w jakiej postaci można spotkać
Spirulinę można stosować w postaci tabletek/kapsułek lub proszku. Proszek można spożywać popijając dużą ilością wody lub dodawać do koktajli, jogurtu, ciasteczek, makaronów, sosów.
Spirulina najważniejsze działania
Główne korzyści:
- wzmacnia funkcjonowanie układu immunologicznego,
- wykazuje działanie przeciwoksydacyjne,
- obniża cholesterol,
- wspomaga proces oczyszczania organizmu,
- zwiększa wytrzymałość organizmu osób trenujących,
- zmniejsza zarówno skurczowe jak i rozkurczowe ciśnienie krwi,
- zapobiega osłabieniu wątroby,
- poprawia perystaltykę jelit,
- u osób z cukrzycą typu 2 może korzystnie wpływać na uregulowanie glikemii,
Źródło:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20010119
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1694419
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10552882
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19702862
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23754631
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8584455
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24324897
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18343939
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20010119
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16944194
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12639401
Najnowsze komentarze