Syrop klonowy – złoto w płynie

Syrop klonowy

Lubimy sobie osłodzić życie. Cukier w tradycyjnej postaci (sacharozy) w dalszym ciągu jest najpowszechniej stosowaną substancją o właściwościach słodzących. To bardzo zła wiadomość, ponieważ te białe kryształki stanowią podłoże wielu chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości i problemów z cholesterolem. Wbrew wielu pogłoskom, to nie tłuste potrawy są najbardziej szkodliwe dla zdrowia człowieka, lecz właśnie te słodkie, bazujące na sacharozie. Najzdrowiej byłoby po prostu z cukru zrezygnować. Wiadomo jednak, że nie jest to proste, a w ciągu życia należy się nam odrobina słodkiej przyjemności. Jednak i tu można znaleźć zdrowy kompromis. Warto zastąpić znany nam biały cukier czymś słodkim a przy okazji także zdrowym. Dzisiejszy artykuł poświęcimy syropowi klonowemu.

Pozyskiwanie i właściwości

Syropu klonowego nie produkuje się wszędzie. Spośród blisko 150 gatunków klonów, tylko pojedyncze z nich wytwarzają złoty, słodki sok. Gatunki te są obecne wyłącznie na terenach północno-wschodniej części Ameryki Północnej.

W jaki sposób otrzymuje się produkt końcowy w postaci gęstego syropu o bursztynowym odcieniu? Po uzyskaniu soku z klonu, dochodzi do procesu odparowania wody. W wyniku redukcji, powstaje gęsty syrop, posiadający cukier na poziomie 70%.

Co poza tym znajdziemy w syropie klonowym? Minerały: cynk, wapń, magnez, potas, fosfor, mangan oraz witaminy: niacyna, biotyna, kwas foliowy. Są w nim zawarte także związki fenolowe o właściwościach antyoksydacyjnych.

W oparciu o konsultację z lekarzem, można wprowadzić syrop klonowy do diety diabetyków, jak również osób borykających się ze zmianami miażdżycowymi. To także doskonały dodatek do diety osób, które przebywają na diecie redukcyjnej lub po prostu dbają o to, by odżywiać się zdrowo i świadomie.

Syrop klonowy nie jest tak charakterystyczny jak miód. Jego smak jest raczej neutralny, ale w dalszym ciągu ciekawy. Można dozować intensywność smaku, sięgając odpowiednio po: syrop klonowy A, B lub C. Kolejnymi zaletami syropu klonowego jest to, że posiada on mniej kalorii, niż cukier. Można go stosować jako słodzik, jak również syrop do ciasta, jogurtu, owsianki czy naleśników.

Syrop klonowy w kontekście historyczno-kulturowym

Chociaż nasz sklep nie dotyczy dorobków historycznych, w przypadku syropu klonowego warto zrobić wyjątek. Syrop klonowy posiada niezwykle ciekawy rys historyczno-kulturowy. Został po raz pierwszy wyprodukowany przez Indian zamieszkujących północno-wschodnie rejony Ameryki Północnej.

To niebywałe, że posiadając naprawdę prymitywne narzędzia, Indianie byli w stanie przewidzieć, że sok z klonu może być wykorzystywany w kuchni a nawet farmakologii. Co więcej, zdawali sobie sprawę z tego, że warto go zredukować do poziomu gęstego syropu.

Jak to robili? Po wielogodzinnym procesie wydobywania soku z drzewa, Indianie pozbywali się nadmiaru wody poprzez mrożenie soku i regularne odrywanie zamarzniętej warstwy wody, jak również wrzucali do soku gorące kamienie, by woda odparowała.

Podczas okresu kolonizacji zamieszkałych przez nich terenów, Indianie byli niejako zmuszeni podzielić się swoją wiedzą z przybyszami z Europy. W ten sposób rozpowszechniono informację o bursztynowym syropie, który, jak się potem okazało, poza walorami smakowymi, stanowił istotne źródło węglowodanów podczas ostrej zimy.

Tak oto syrop klonowy zaczął się ludziom kojarzyć z symbolem przetrwania i prawdopodobnie z tego powodu do dzisiaj jest tak popularny. Rozpowszechnienie przemysłu bazującego na produkcji syropu klonowego jest obecnie najbardziej widoczne w Kanadzie. Tam też, poza sprzedażą syropu, organizowane są klonowe imprezy: wypoczynek połączony z lokalnymi cudami z dziedziny gastronomii.

Syrop klonowy można wręcz nazwać złotem w płynie. Poza tym, że jest znacznie zdrowszy od tradycyjnego cukru, stanowi źródło zarobku. Z uwagi na tak wąski teren występowania drzew nadających się do produkcji syropu klonowego, mieszkańcy północno-wschodnich rejonów Ameryki Północnej mogą czuć się jak prawdziwi bogacze.

Dlaczego warto zastąpić cukier syropem klonowym?

Sacharoza jest niemal wszędzie. To przerażające, w jak dużej ilości produktów spożywczych można znaleźć cukier. Nie chodzi tylko o batoniki czy ciasta z cukierni. Wiele produktów wytrawnych zawiera w swoim składzie sacharozę. Oczywiście, unikając artykułów przetworzonych, można zapobiec nadmiarowi cukru w codziennej diecie.

Jednak każdemu zdarzy się czasem kupić kanapkę na stacji benzynowej czy zjeść coś na szybko w pracy, bo wszyscy zamawiają. W każdym tego typu produkcie spożywczym może być obecny cukier. Właśnie dlatego warto, gdy tylko mamy na to wpływ, zastąpić go zdrowszym zamiennikiem.

Syrop klonowy zawiera mnóstwo korzystnych dla zdrowia właściwości. Nie jest zatem jałowym surowcem, zapewniającym wyłącznie przyjemność dla podniebienia. Syrop klonowy można wykorzystać na wiele kreatywnych sposobów, pobudzając tym samym własny talent kulinarny.

Gdzie kupić syrop klonowy? Najlepiej w naszym sklepie sklepie ze zdrową żywnością.

Który syrop klonowy wybrać – A, B czy C?

W naszym sklepie dostępne są trzy typy syropu klonowego:

  • A – o delikatnym smaku i złotym kolorze,
  • B – o wyrazistym smaku i bursztynowym kolorze,
  • C – o najintensywniejszym smaku i ciemno-bursztynowym kolorze.

Ta klasyfikacja opiera się na zróżnicowaniu walorów smakowych i estetycznych syropu klonowego. Warto wspomnieć, że uzyskane różnice nie są wynikiem sztucznej ingerencji. Wynikają głównie z wieku drzewa, z którego pozyskiwany jest surowiec.

Aby sklasyfikować syrop do grupy: A, B lub C, bierze się pod uwagę jego barwę, przejrzystość (przepuszczalność światła) oraz smak. Te najjaśniejsze rodzaje syropu klonowego doskonale nadają się do spożycia na zimno, np. poprzez polanie lodów czy wzmocnienie smaku drinka.

Z kolei ciemniejsze, w smaku bardziej karmelowe syropy, można używać także do pieczenia ciast, a nawet przyprawiania mięsa. Tak naprawdę to konsument decyduje, w jakiej formie lubi spożywać syrop klonowy, chociaż trzymanie się wspomnianych rekomendacji, może znacząco wpłynąć na walory smakowe tego produktu.

Bibliografia:

  • Syropy i inne słodkie składniki żywności – czy to dobre i zdrowe zamienniki cukru?
    B. Waszkiewicz-Robak,
  • Cabane à Sucre jako element dziedzictwa kulturowego Quebeku
    R. Pilarek,
  • Rośliny uprawne stanowiące dla człowieka źródło cukru
    M. Rochalska, A. Michalska.

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *