Yerba mate – herbata inna, niż wszystkie

Jesień to pora, w której królują herbaty. Owocowe, ziołowe, aromatyczne. Przez tych kilka miesięcy, w oczekiwaniu na wiosnę, można się dorobić naprawdę niezłej kolekcji. Jednak warto wiedzieć, że istnieje taka herbata, która zdecydowanie wyróżnia się z gąszczu innych ziołowych suszy. Jest to Yerba mate. Od 2016 roku zainteresowanie nią w Polsce znacznie wzrosło. – Skąd ta popularność paragwajskiego zioła? Jakie zmiany możemy zaobserwować w naszym organizmie dzięki regularnemu piciu “Yerby”? Zapraszamy do lektury. Postaramy się odpowiedzieć na te intrygujące pytania.

Yerba mate – co to jest i skąd pochodzi?

Yerba mate to napar z ostrokrzewu paragwajskiego, czyli rośliny występującej głównie na terenach południowej części Brazylii, północnej Argentyny, Paragwaju i Urugwaju. Do czołowych producentów yerba mate należy zdecydowanie Argentyna. Zioło to możemy spotkać również pod nazwą herbaty paragwajskiej, misyjnej czy napoju jezuitów.

Napar yerba mate przygotowuje się z mieszanki liści oraz łodyg ostrokrzewu paragwajskiego. Roczna produkcja tego zioła nieustannie rośnie, gdyż kraje zachodnie wykazują coraz większe zainteresowanie piciem misyjnej herbatki. Zaspokojenie rosnących potrzeb konsumentów jest jak najbardziej możliwe, gdyż ostrokrzew to wiecznie zielone drzewo, z którego można czerpać surowce przez okrągły rok.

Skąd ta popularność wspomnianej rośliny i dlaczego susz yerba mate tak bardzo różni się od innych herbat? – Warto przyjrzeć się składowi oraz działaniu “yerby”.

Poznaj skład yerba mate

Yerba mate zawiera spore ilości tiaminy (witamina B1), pirydoksyny (witamina B6), niacyny (witamina PP) oraz witaminy C. W mniejszym stopniu spotkamy tu również takie witaminy, jak: ryboflawina (witamina B2), biotyna (witamina H), witaminy: A, E, B3, B5 oraz kwas pantotenowy.

Dodatkowo yerba mate charakteryzuje się dużą zawartością takich składników mineralnych, jak: magnez, potas, wapń i fosfor (powyżej 50 mg na 100g suszu). W mniejszych ilościach obecne są tu również takie składniki, jak: żelazo czy sód. Yerba mate słynie jednak głównie z faktu, że zawiera kofeinę, flawonoidy (kwercetynę, rutynę), polifenole, inozytol, taniny, chilinę, saponiny oraz kwas ursolowy.

To wszystko sprawia, że yerba mate wykazuje właściwości pobudzające, jak również wspomagające ogólną kondycję organizmu. Odpowiednio przyrządzona herbatka misyjna będzie bogata w alkaloidy purynowe, poprawiające koncentrację, wspomagające pracę układu sercowo-naczyniowego oraz przyspieszające metabolizm.

Nie trudno się zatem domyślić, że poza chwilowym działaniem na zasadzie pobudzenia mózgu do pracy, picie yerba mate przekłada się także na nasze zdrowie w ujęciu długofalowym.

Porównując yerba mate do popularnej czarnej kawy, odnajdujemy wiele wspólnych cech. Jeśli mowa o zawartości kofeiny, będzie to ok. 200 mg na szklankę naparu z yerba mate oraz ok. 250 mg kofeiny na szklankę czarnej kawy. – Różnice jak widać są niewielkie. Tymczasem susz yerba mate oferuje znacznie więcej, niż po prostu uczucie chwilowego pobudzenia.

Dlaczego warto pić herbatę paragwajską?

Na szczególną uwagę w suszu z yerba mate zasługuje ogromna ilość przeciwutleniaczy, których zadaniem jest ochrona organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ta ochrona oznacza nie tylko poprawę wyglądu skóry czy włosów, ale także wpływ na nasze samopoczucie oraz odporność ułatwiającą przetrwanie okresu jesienno-zimowego.

Jeśli mamy mówić o długofalowych efektach picia misyjnej herbaty, z pewnością będzie to pozytywny wpływ na pracę serca oraz cały układ krwionośny. Yerba mate w przyjemny sposób pobudza do działania oraz jest często wykorzystywana celem poprawy jasności myślenia. To szczególnie przydatna cecha tego suszu dla osób, które pragną być produktywne w swojej pracy.

Jak pić yerba mate?

Yerba mate posiada charakterystyczny ziołowo-cierpki smak. Dla niektórych będzie więc nie do przełknięcia a innym zdecydowanie zasmakuje. Picie “yerby” różni się od picia standardowej kawy czy herbaty. Można powiedzieć, że to taki przyjemny codzienny rytuał yerba mate.

Aby właściwie przygotować napar, należy zakupić wysokiej jakości susz Yerba Mate BIO a następnie wyposażyć się zestaw Yerba Mate, składający się z: naczynia matero, w którym przygotowuje się napar oraz bombilli. Dobrze przygotowany napar nie dostarcza dyskomfortu podczas picia, gdyż przez dziurki w rurce zwanej bombillą, nie wlatują liście i łodygi z suszu.

Picie misyjnej herbatki również ma swoją specyfikę. Napar raczej sączy się powoli. Nie pije się go na szybko, jak to bywa w przypadku czarnej kawy. To taki spokojny rytuał, pozwalający na odczuwanie stopniowego pobudzenia.

Kto nie może pić “herbaty misyjnej”?

Jak to bywa ze wszystkim, co działa świetnie i sprzyja zdrowiu, również w przypadku yerba mate mogą pojawić się przeciwwskazania. Przede wszystkim, z uwagi na sporą ilość kofeiny, z misyjnej herbaty nie powinny korzystać dzieci. Co do kobiet w ciąży oraz innych osób, np. przewlekle chorujących, warto skonsultować z lekarzem każdy pojedynczy przypadek i jeśli nie wykluczy on picia yerba mate, może pomóc w jego dawkowaniu.

Bibliografia

  • J. Florczak, A. Karmańska, A. Wędzisz, E. Brożek, Skład chemiczny suszu różnych gatunków Yerba Mate.
  • P. Dmowski, L. Post, Wpływ krotności parzenia na właściwości przeciwutleniające naparów yerba mate.

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *